Autosport Internationaal Toerwagens • Supercars

FOTO'S: Lamborghini presenteert de Invencible en Autentica: een definitief en uniek afscheid

Uitgegeven door Deni Volkers • 9 februari 2023 09:50

Met nog maar een paar weken te gaan voordat Lamborghini's eerste hybride supersportwagen zijn debuut maakt, viert het Italiaanse bedrijf zijn befaamde V12 met de Invencible coupé en Auténtica Roadster: twee unieke, eenmalige auto's die het DNA van het merk benadrukken en het toppunt vormen van Lamborghini's exclusieve accent op personalisering, door de klant er vanaf het begin bij te betrekken om modellen te creëren die echt op maat worden gemaakt.

Lamborghini Invencible & Autentica

"De V12-motor is een van de pijlers van onze geschiedenis en het succes van ons merk", aldus Stephan Winkelmann, voorzitter en CEO van Automobili Lamborghini. "Nu we op weg zijn naar een nieuw tijdperk van hybridisering als kern van onze strategie, is dit de Lamborghini manier om de V12 te vieren met twee one-off voertuigen die ons concept van excellence in personalisatie perfect vertegenwoordigen."

De twee onmiskenbare one-off auto's werden door Lamborghini Centro Stile gestyled als de kwintessens van maximale creativiteit met behulp van het V12-platform en weerspiegelen de design cues die hebben bijgedragen aan de iconische betekenis van het bedrijf, evenals het putten uit een sportief karakter geïnspireerd door het racecircuit.

Invencible en Auténtica brengen hulde aan meesterwerken van Lamborghini-design: de Sesto Elemento, een eerbetoon aan lichtheid en autosport gekenmerkt door een grote achtervleugel; de Reventón met zijn unieke aeronautische stijl; en de Veneno, die het streven naar aerodynamische perfectie tot het uiterste doorvoert.

"We hebben twee one-off auto's gecreëerd met hun eigen unieke karakter, geïnspireerd door circuitdagen en de high-octane circuitomgeving," aldus Mitja Borkert, Automobili Lamborghini Head of Design. "Ze zijn ontworpen door Lamborghini Centro Stile, waarbij maximale creativiteit wordt uitgeoefend op het V12-platform. Deze eenmalige ontwerpen putten uit ons unieke design-DNA en tillen tegelijkertijd ons design-erfgoed opnieuw naar een nieuw niveau."

Beide nieuwe auto's delen dezelfde koolstofvezelmonocoque van de Aventador, geproduceerd in Sant'Agata Bolognese, samen met een volledig koolstofvezel koetswerk waarin design en technologieën zijn verwerkt die door Lamborghini met succes zijn getest in de autosport. De imposante motorkap is dezelfde als die van de Essenza SCV12, samen met de geprononceerde frontsplitter, compleet met verticale stutten die zijn ontworpen om de luchtstroom zo efficiënt mogelijk te beheren.

De zeshoek, een bekend motief van het moderne Lamborghini-design, is harmonieus maar opvallend geïntegreerd in de kenmerkende visuele elementen van de auto, te beginnen met de opvallende voor- en achterlichten die worden benadrukt door innovatieve zeshoekige LED-rijverlichting. Op de motorkap doen de luchtinlaten denken aan die van de Sesto Elemento, en dezelfde signalen worden herhaald in de centrale drievoudige uitlaat met Inconel-tips: een speciale hoogwaardige staallegering afkomstig uit de ruimtevaartindustrie.

Het interieur van beide auto's wordt gedomineerd door strakke lijnen, met een minimalistisch dashboard dat wordt versterkt door zeshoekige 3D-geprinte luchtopeningen en geen instrumenten op de console, om de lichtheid van het interieur te benadrukken en de aandacht te richten op puur rijplezier. De cockpit zelf is uitgevoerd in koolstofvezel, met een digitale uitlezing met speciale graphics voor elke auto.

De Invencible coupé wordt gekenmerkt door het subtiele contrast tussen de dominante tint rood en de elementen in carbonlook die worden versterkt door rode 'vlokken'. Het koetswerk van Rosso Efesto wordt aangevuld met dorpels en deurlijsten in carbon, net als de remklauwen in Rosso Mars, die achter wielen met enkele moer zitten met kuipjes in carbon om de remassemblage te ventileren. Op de klassieke schaardeuren zijn twee prominente zeshoekige driekleuren aangebracht: een eerbetoon aan de Italiaanse vlag, die zowel op de deurbekleding als op het stuurwiel terugkomt.

Het interieur, in dezelfde kleur als de carrosserie, contrasteert met het leder Rosso Alala en Nero Cosmus Alcantara, geaccentueerd door gepersonaliseerd borduurwerk in Rosso Alala en Nero Ade. Het dashboard is voorzien van een Lamborghini-logo in Rosso Efesto: dezelfde kleur die wordt gebruikt voor de schakelpaddles op het stuurwiel.

In dezelfde geest en met behoud van zijn unieke karakter heeft de Auténtica Roadster een carrosserie in Grigio Titans met details in matzwart en een Giallo Auge-kleurstelling: een kleur die wordt herhaald op de remklauwen en de belangrijkste aerodynamische elementen. Deze omvatten de frontsplitter en de uit de autosport afkomstige achtervleugel die de aerodynamische belasting optimaliseert, geflankeerd door een paar vinnen. Het profiel van de auto is uniek door twee koepels met geïntegreerde rolbeugels, geïnspireerd op racers met open dak uit het verleden. Het open-air interieur is voorzien van elegant borduurwerk in Giallo Taurus, met contrasterende Nero Ade lederen bekleding en tweekleurig Nero Cosmus en Grigio Octans Alcantara.

De Invencible en Auténtica zijn de allerlaatste auto's die door Lamborghini worden geproduceerd met een 12-cilinder 6,5 l motor die in de lengterichting achterin is gemonteerd (Longitudinale Posteriore: 'LP') vóór de overgang naar een hybride tijdperk. De laatste groet aan de uitgaande Lamborghini V12 aandrijflijn levert 780 CV en een maximum 720 Nm koppel bij 6.750 tpm, gekoppeld aan een zeventraps ISR versnellingsbak, vierwielaandrijving en het Lamborghini Dynamic Steering systeem dat alle vier de wielen aanstuurt.

Lamborghini

Lamborghini

Lamborghini

Lamborghini

Lamborghini

Lamborghini

Lamborghini

Lamborghini

Lamborghini

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS