Autosport Internationaal Toerwagens • Supercars

FOTO'S - Porsche viert een succesverhaal: 75 jaar ‘Driven by Dreams’

Uitgegeven door Peter Vader • 27 januari 2023 16:01

In 1948 maakte Ferry Porsche zijn droom waar – het creëren van een eigen sportwagen - met de bouw van de Porsche 356 ‘No. 1’ Roadster. Het betekende de start van een legendarisch merk waarmee de basis werd gelegd voor het Porsche anno nu. Dit jaar viert de sportwagenfabrikant zijn 75-jarig jubileum met festiviteiten over de hele wereld, met de Porsche Vision 357 als één van de highlights. “75 jaar Porsche staat voor pioniersgeest, passie en dromen. We vieren ons jubileum graag samen met mensen die door dromen geïnspireerd zijn”, verklaart Oliver Blume, voorzitter van de Raad van Bestuur van Porsche AG. Porsche trapt de festiviteiten af met de bijzondere tentoonstelling ‘Driven by Dreams: 75 jaar Porsche sportwagens’. Het event gaat op 27 januari van start in het ‘DRIVE. Volkswagen Groep Forum’ in Berlijn en loopt tot en met 10 september. Bezoekers krijgen de gelegenheid om zich onder te dompelen in de wereld van Porsche en hun eigen dromen en waarden te beschrijven met behulp van een digitale module. ‘Driven by Dreams’ definieert de essentie van Porsche; het vervullen van dromen van klanten over de hele wereld. “We zijn trots op ons erfgoed. Het vormt de basis voor een succesvolle toekomst. We associëren onze heritage met innovatie en vooruitgang – en voegen alsmaar meer nieuwe hoofdstukken toe aan het unieke succesverhaal dat Porsche heet”, legt Blume uit.

Porsche_Driven_by_dreams_1

Terugblik op een reis naar de toekomst
De Porsche Vision 357 die in Berlijn is te zien, is daar een goed voorbeeld van. Het eerbetoon van het Style Porsche-team aan de 356 geeft de wisselwerking tussen traditie en innovatie weer: hoe zou Ferry Porsche’s droom van een sportwagen er vandaag uit kunnen zien?

“Met de Porsche Vision 357 hebben we een bijzonder verjaardagscadeau gecreëerd. Hij onderstreept het belang van ons design-DNA dat is ontsproten aan de 356”, aldus Michael Mauer, Vice President Style Porsche. “Het studiemodel laat verleden, heden en toekomst in elkaar overvloeien. De proporties doen denken aan die van de klassieke 356, terwijl specifieke accenten de toekomst weerspiegelen.” De Porsche Vision 357 is gestoeld op het platform van de 368 kW (500 pk) sterke 718 Cayman GT4 RS.

Porsche_Driven_by_dreams_2

Creatief denken
Design is vanaf dag één een elementair onderdeel van Porsche geweest. Visionaire studies en conceptauto’s vormen de basis voor een onmiskenbaar en innovatief design. “Creatief nadenken over de toekomst is één van de kerntaken van Style Porsche. Studiemodellen vormen de bron van ideeën die de designs van morgen voeden”, licht Mauer toe. “De geschiedenis van Porsche dient keer op keer als inspiratiebron voor de toekomst. Terugkijken op onze traditie met een concept car die vooruitblikt op de toekomst is niet zo paradoxaal als het lijkt. Creatieve vrijheid is ook belangrijk: hier kunnen waardevolle ideeën ontstaan, ideeën die ons helpen onze designfilosofie in nieuwe richtingen te sturen.”

Porsche_Driven_by_dreams_3

Meer highlights
Porsche zet de feestelijkheden rond het 75-jarig jubileum voort tijdens Retro Classics. Deze toonaangevende oldtimer-vakbeurs vindt van 23 t/m 26 februari net buiten Stuttgart plaats. Het Porsche Museum in Stuttgart-Zuffenhausen vervolgt op 9 juni met een uitgebreide speciale tentoonstelling. Porsche Duitsland zet daarna op 10 en 11 juni het jubileum centraal tijdens ‘Festival of Dreams’ op de Hockenheimring. In het Porsche Experience Center op het circuit stelt de sportwagenfabrikant de geschiedenis, het heden en de toekomst van het merk tentoon aan de hand van diverse modellen, ‘Dream Talks’, live-acts, thema-ervaringen en tal van andere hoogtepunten voor Porsche-fans van jong tot oud. Jongere bezoekers kunnen zich uitleven in de ‘Kids World’-ruimte. ‘Festival of Dreams’ biedt tevens overnachtingsmogelijkheden, met een speciaal daarvoor bestemd ‘busjes’-terrein. Autosport gaat dit jubileumjaar eveneens een grote rol spelen. Naast een live-uitzending van de 24 Uur van Le Mans zullen ook de Porsche Carrera Cup Deutschland, Porsche Carrera Cup Benelux en ADAC GT Masters aanwezig zijn.

Porsche_Driven_by_dreams_4

Roadshows en exposities over de hele wereld
‘75 jaar Porsche sportwagens’ wordt ook gevierd in het Petersen Automotive Museum in Los Angeles, tijdens de hoogste autotentoonstelling ter wereld op de Großglockner en in het Transportmuseum in Luzern. Daarnaast wordt de expositie ‘Driven by Dreams’ naar meer dan zestig bestemmingen in Europa en de VS gereden, in een speciaal voor het jubileum ontworpen ‘Heritage Truck’. De feestelijke afsluiting van de wereldwijde activiteiten vindt van 28 september tot en met 1 oktober plaats tijdens het autofestival ‘Rennsport Reunion’ in Californië.

Porsche_Driven_by_dreams_5

Zestig jaar 911 en 100 jaar Le Mans
Porsche viert dit jubileumjaar nog twee andere belangrijke verjaardagen: zestig jaar 911 en honderd jaar 24 Uur van Le Mans. Sinds de presentatie in september 1963 op de IAA in Frankfurt heeft de iconische 911 zich verankerd in het collectieve geheugen van sportwagenfans over de hele wereld. Ook de organisatoren van de bekendste endurancerace ter wereld hebben dit jaar reden tot feest: op 10 en 11 juni wordt de honderdste verjaardag van de 24 Uur van Le Mans gevierd. Elke sportwagenfabrikant droomt van succes op het Circuit de la Sarthe. Porsche wist die droom telkens weer opnieuw te realiseren, als meest succesvolle automerk op Le Mans. Tevens is Porsche de enige deelnemer die sinds 1951 elk jaar was vertegenwoordigd tijdens de 24 uursrace. Gedurende deze periode heeft Porsche liefst 110 klasse- en 19 overall overwinningen behaald.

Porsche_Driven_by_dreams_6

Porsche logo

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS