Formule 1

F1 bevestigt proef met sprintrace na akkoord teams over financiŽle voorwaarden

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 april 2021 07:57 • Print artikel

De Formule 1 staat op het punt om dit seizoen groen licht te geven voor een proef met sprintraces, nadat de teams naar verluidt financiŽle voorwaarden zijn overeengekomen met de teambazen.

Formule 1 start Catalunya


Eerder dit jaar gingen de F1-teams in principe akkoord met een proef van drie races waarbij op zaterdagmiddag een korte kwalificatierace zou worden verreden die de startopstelling voor zondag zou bepalen.

Hoewel iedereen openstond voor het idee om te experimenteren om de merites ervan te beoordelen, zetten verschillende teams een stap terug, waarbij ze wezen op logistieke overwegingen en kostenoverwegingen in verband met het houden van een extra race en de risico's met betrekking tot mogelijke schade die een dergelijk initiatief met zich mee zou brengen.

Naar verluidt bood de F1 de teams een speciale vergoeding aan ter compensatie van de extra kosten voor de drie testwedstrijden, maar het bedrag werd door de teams in eerste instantie ontoereikend geacht.

In een jaar waarin de teams op zoek zijn naar besparingen na de invoering van het F1-budgetplafond van 145 miljoen dollar, stelde Red Bull-teambaas Christian Horner voor om de drempel te verhogen. Maar het voorstel werd afgekeurd door de kleinere F1-teams, die vreesden dat de extra marge zou worden gebruikt om prestatieverbeteringen te realiseren.

Hoewel de details van de sprintrace-deal nog schaars zijn, zouden de teams volgens een rapport van Motorsport.com hebben ingestemd met een betaling van 500.000 dollar van de F1 voor de drie kwalificatieraces en met een verhoging van het budgetplafond van de sport met hetzelfde bedrag.

Een team zou onder bepaalde omstandigheden ook in aanmerking kunnen komen voor een extra geldelijke uitkering om de reparatiekosten te dekken in het geval van een zware crash tijdens de sprintrace op zaterdagmiddag.

De teams en de F1 moeten nog een paar details uitwerken, maar het plan zal naar verwachting van start gaan tijdens de Britse Grand Prix op Silverstone, terwijl de volgende twee proeven in Monza en Interlagos zullen plaatsvinden.

De zaterdagmiddagrace, die bedoeld is om het aantal toeschouwers en de tv-kijkcijfers op te krikken, zal over 100 kilometer worden verreden, terwijl de startgrid voor de kwalificatierace zal worden bepaald door een kwalificatiesessie die op vrijdagmiddag wordt gehouden in plaats van FP2.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS