Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Entrylist FIA WEC 2024 bevat 14 fabrikanten en een recordaantal Hypercars + DEELNEMERSLIJST

Uitgegeven door Peter Vader • 28 november 2023 09:31

Het FIA World Endurance Championship van volgend jaar zal een recordaantal van 19 Hypercars en 18 LMGT3-inschrijvingen bevatten. Een duizelingwekkend aantal van 14 fabrikanten zal in beide klassen vertegenwoordigd zijn – het hoogste in de geschiedenis van de FIA WEC! Fabrikanten die volgend jaar aan het WEC deelnemen zijn onder meer Alpine, Aston Martin, BMW, Cadillac, Corvette, Ferrari, Ford, Isotta Fraschini, Lamborghini, Lexus, McLaren, Peugeot, Porsche en Toyota – die allemaal de aanhoudende groei van ‘s werelds beste enduranceraceserie benadrukken.

FIA WEC start 8 Hours Bahrain 2023 deelnemersveld

Verrassende coureursnamen
Er worden ook al namen van verschillende coureurs genoemd. Elk team moet minimaal één coureur per ingeschreven auto opgeven. Opvallende namen zijn onder meer zevenvoudig MotoGP-wereldkampioen Valentino Rossi, die in LMGT3 voor Team WRT zal rijden. Andere verrassingen zijn onder meer de nieuw gekroonde LMP2-kampioen Robert Kubica, die de nieuwe AF Corse Ferrari 499P Hypercar zal besturen. Voormalig Haas F1 en huidig Mercedes F1-reservecoureur Mick Schumacher heeft ook de overstap gemaakt naar de enduranceraces, nadat hij was aangekondigd in de line-up van Alpine.

Enorme groei
Sinds de Hypercarklasse in 2021 werd geïntroduceerd, is het WEC enorm gegroeid en heeft de klasse recordaantallen bereikt voor het seizoen 2024. Negen fabrikanten zullen volgend jaar strijden in het Hypercar World Endurance Championship, waaronder regerend wereldkampioenen Toyota, maar ook Cadillac, Ferrari, Peugeot en Porsche. Alpine zal de stap maken van LMP2 naar Hypercar en zich aansluiten bij nieuwkomers BMW, Lamborghini en Isotta Fraschini.

Uitgebreide kalender
De kalender van het WEC van volgend jaar breidt zich uit naar acht ronden vanwege de toevoeging van Sao Paulo (Brazilië), terwijl het WEC ook terugkeert in Zuid-Amerika. Tevens zijn er in 2024 nieuwe rondes in Doha (Qatar) en Imola (Italië) plus een terugkeer naar COTA in Texas (VS). Het kampioenschap reist naar vijf regio's: Europa, het Midden-Oosten, Azië, Noord-Amerika en Zuid-Amerika (Doha, Imola, Spa-Francorchamps, Le Mans, Sao Paulo, COTA, Fuji en Bahrein).

Twee divisies
Ook nieuw voor 2024 is dat het WEC uit slechts twee klassen zal bestaan: Hypercar en de geheel nieuwe LMGT3-categorie. Deze laatste vervangt de LMGTE-klasse die sinds het eerste seizoen van de serie in 2012, op de WEC-grid aanwezig is. De nieuwe GT-klasse zal gebaseerd zijn op het bestaande technische GT3-platform van de FIA en zal zich blijven richten op gentleman-coureurs. De volledige line-up van deelnemende coureurs wordt te zijner tijd bekend gemaakt. Vele teams zijn nog in onderhandeling met hun in te lijven rijders. Maar één ding is wèl zeker: vanwege zijn diversiteit wordt 2024 het mooiste FIA WEC-seizoen ooit!

Klik hier voor de volledige deelnemerslijst van het FIA WEC 2024.WEC 2024 poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS