Formule 1

Dr. Helmut Marko legt vervanging Nyck de Vries uit: "Het is ook een positief momentum..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 24 juli 2023 18:03

Nyck de Vries moest dit weekend vanaf de kant toekijken naar de Grand Prix van Hongarije. De Nederlander werd recent door Daniel Ricciardo vervangen bij AlphaTauri. Dr. Helmut Marko legt uit waarom de keuze voor de Australiër werd gemaakt.

Dr Helmut Marko

“Nyck voldeed niet aan de verwachtingen”, legt Marko in Hongarije uit. “Tegelijkertijd viel AlphaTauri naar de laatste plek en twee nieuwe manager kom er aan. Franz Tost gaat met pensioen. De motivatie en de passie in het team lijken wat verloren te zijn gegaan. Een coureurswissel kan altijd een positief effect hebben. Dat is het emotionele aspect.” Yuki Tsunoda kreeg tijdens de Hongaarse Grand Prix een tik te verduren. Ricciardo was bij zijn kennismaking met de auto op de Hungaroring indrukwekkend en versloeg de Japanner.

“Het is ook een positief momentum wat hij naar het team bracht en een stabilisatie van de technische statements en veranderingen”, aldus de Oostenrijker. “De verandering werkte perfect.” Toch wil de Red Bull-consultant nog niet weten van een vervanging van Sergio Perez door Ricciardo. Dt betekent dat Tsunodo ook vast te lijkt zitten bij AlphaTauri, nog los van het feit dat hij een Honda-protogé is en vanaf 2026 Red Bull zonder de Japanse, maar met eigen krachtbron rijdt.

“Alles is mogelijk. Waarom zou hij niet bij ons rijden”, vervolgt Marko over Tsunoda. “We zijn blij met hem, vanwege zijn verbetering dit jaar. Hij is in wat races ongelukkig geweest.” Over de toekomst van de Japanner zegt hij vervolgens: “Met Ayumu Isawa is er een samenwerking met Honda, alsmede Tsunoda. Lawson, aan de andere kant, is onafhankelijk van Honda.” Wanneer de consultant gevraagd wordt waarom er niet direct de Nieuw-Zeelander is gekozen, zegt hij dat dat vooral ervaring is.

"We hebben hem overwogen, maar het had een risico geweest", legt Marko uit. “Omdat hij routine tekortkomt en nog niet het imago van een Ricciardo. Liam moet zijn eerst seizoen in Japan met rust eindigen. We hebben overwogen dat Ricciardo, met zijn ervaring, een ander statement kan geven over het racen dan Yuki, die alleen voor AlphaTauri gereden heeft. Dus het gaat ook om de technische assessment van de situatie daar. Een tweede factor is dat met Ricciardo we Tsunoda kunnen vergelijken, omdat we niet exact weten waar hij staat.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS