Karting • Chrono

Devyan Roest trots op podium met kampioensbokaal van het NK! “Dit is best wel cool"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 december 2018 17:37

VENRAY – Stond hij daar met die gigantische beker op het podium. Glunderend en wel. Voor Devyan Roest was de jaarlijkse kampioenenhuldiging van de organisatoren van het Nederlands kampioenschap karten één van de hoogtepunten van het afgelopen seizoen. De elfjarige rijder uit Hoofddorp kreeg in de feestzaal van Hotel Asteria in Venray de beker uitgereikt voor zijn Nederlandse titel in de Parolin Rocky-klasse.

NK kampioen Devyan Roest mega beker

“Dit is best wel cool. Ik vond de huldiging ook wel een beetje spannend”, bekende Devyan, die uitkomt voor het team van Benedu Racing na afloop. “Je staat toch voor een hoop mensen op het podium. Ik was wel een beetje zenuwachtig. Maar ik heb een mooie beker gekregen. Het is één van de mooiste die ik heb.”

Dat laatst was bijna logisch eigenlijk, want het was de beker die hoorde bij zijn eerste titel in het karten. En die kwam een beetje als een verrassing, zei Devyan. “Ik heb me er wel een beetje over verbaasd dat ik meteen, in mijn eerste jaar in deze klasse, kampioen ben geworden.” Omdat het zo snel gegaan is, ligt een overstap naar een andere klasse voor volgend seizoen voor de hand. Welke dat gaat worden is nog niet duidelijk. Hij kan gaan rijden in de Mini 60-klasse en in de Rotax Max Micromax-klasse.

“We moeten kijken wat budgettair mogelijk is”, zei Devyans vader Rob Roest. “Als we Micromax gaan rijden dan komen er ook wedstrijden in het buitenland bij, zoals in Mariembourg en Genk (beide België) en in Kerpen (Duitsland). We kunnen nog wel wat support gebruiken nu we het hogerop zoeken.” Devyan had zelf een lichte voorkeur voor de Mini 60-klasse. “Daarvan vind ik het geluid wat cooler”, legde hij uit. “En mijn vriendje Dean Hoogendoorn gaat ook in die klasse rijden.”

Om te ervaren hoe het rijden in de verschillende karts is, testte hij ze al allebei. De Micromax-kart testte hij in Berghem en Venray, de Mini 60 testte hij in Eindhoven en Venray. Het voornaamste verschil? Devyan: “De Mini 60 trekt wat sneller op dan de Micromax, maar de Micromax haalt een hogere topsnelheid dan de Mini 60.”

Welke klasse het ook wordt, hij wil sowieso een ticket voor het WK verdienen. In de Micromax-klasse zou dat een reis naar Italië betekenen. In de Mini 60 een reis naar Frankrijk. Voor Devyan zijn het allebei nog onbekende banen. De snelle rijder uit Noord-Holland heeft dan ook geen voorkeur. “Het lijkt me allebei supermooi.”

NK Parolin Rocky kampioen Devyan Roest

Dat hij een talentvol rijder is en met 90 km/u over de circuits raast, weten ze inmiddels in zijn klas op de Tabithaschool in Hoofddorp ook. “Mijn klasgenoten vinden mijn sport heel erg cool en knap wat ik doe”, zei Devyan. “Ze zijn zelfs een beetje jaloers. Ik mocht ook iets schrijven over het karten voor de nieuwsbrief van school.”

Ook al kreeg hij de beker zaterdag pas uitgereikt, op school had hij in de week na de laatste ronde van het NK (die op 18 november in Eindhoven werd gehouden) al een beker mee naar school genomen. “Ik heb toen van mijn opa een beker gekregen die ik mee naar school kon nemen. Dat was hartstikke leuk!”

Devyan Roest wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Unilin Isolatie, Sani Dump, Bouwbedrijf Roest en van Ovoorde, Boele Staalbouw, Motorhuis Hoofddorp.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS