Formule 1

De FIA weigerde mee te werken aan idee Colton Herta: "Wij keurden het goed, maar kregen geen..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 21 januari 2023 14:30 • Print artikel

De FIA heeft Colton Herta geen permissie gegeven om in andere junior categorieën in Amerika te rijden, om op die manier voldoende punten te halen voor zijn superlicentie, zodat hij zijn debuut in de Formule 1 kon maken. Dat beweert Scott Goodyear, de directeur van de Amerikaanse F3- en F4-competitie.

Colton Herta

De Amerikaan werd gelinkt aan een stoeltje bij AlphaTauri. In de IndyCar reed Herta 32 punten bij elkaar voor de superlicentie, waar er 40 nodig zijn om een stap naar de Formule 1 te maken. Red Bull probeerde de FIA nog te overtuigen om toch de licentie te verstrekken, maar zij gingen hier niet in mee. De vader van Herta benaderde de Formula Regional in de US, waar nog achttien licentiepunten te behalen waren, maar de FIA stond dit niet toe.

“We bieden superlicentie punten aan voor coureurs die in onze klassen deelnemen en als je de F3, F4 of Formule Regional in dit land wint, word je beloont met meer punten dan als je wint in het Indy Lights-kampioenschap”, aldus Goodyear tegenover de ‘Racer to Racer’-podcast. “Het is interessant, omdat Bryan Herta mij in juli belde. Hij wilde bekijken of het mogelijk was om Colton te laten rijden in onze F3-klasse, omdat hij meer super licentie punten moest binnenhalen. Wij keurden het goed, maar we kregen geen toestemming van de FIA om dat in werking te stellen en om hem de kans te geven wat punten bij elkaar te rapen. Het was lastig. De teams en de coureurs in de F3 waren enthousiast, omdat ze dachten dat als iemand van Coltons kaliber zou komen om in de F3 te rijden er een echte kans om te zien was hoe hun vaardigheden op zouden wegen tegen iemand die een van de beste coureurs is.”

De coureur lijkt een stap naar de koningsklasse van de autosport overigens nog niet uit zijn hoofd gezet te hebben. De 22-jarige wordt nu gekoppeld aan een komst naar de Formule 1 met Andretti Global. Het Amerikaanse team ging recent een partnerschap aan met Cadillac. AlphaTauri nam uiteindelijk Nyck de Vries aan om de vrijgekomen plek van Pierre Gasly in te vullen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS