Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

De opkomst van de elektrische SUV: kiezen voor de toekomst

Uitgegeven door HJ van Keulen • 11 maart 2024 08:30

De wereld van de autoliefhebber lijkt razendsnel te veranderen. En daarbij komt de focus steeds nadrukkelijker te liggen op elektrisch rijden. Vooral de opkomst en groeiende populariteit van de elektrische SUV is een trend die niet te negeren valt. Dat deze milieuvriendelijke reuzen zo populair zijn, verbaast experts helemaal niet. Ze bieden namelijk heel wat voordelen, zowel op het gebied van duurzaamheid als wat het comfort betreft.

De opkomst van de elektrische SUV

Milieuvriendelijkheid en duurzaamheid
Een van de grootste voordelen van een elektrische SUV, en de elektrische auto in het algemeen, is de verminderde milieu-impact. Deze voertuigen stoten geen schadelijke gassen uit, wat bijdraagt aan een schoner milieu. Daarom moedigt de overheid elektrisch rijden op verschillende manieren aan en zet Europa in op een uitfasering van de klassieke brandstofmotor. Ook autoproducenten zijn ambitieus als het op elektrisch rijden aankomt. Zo wil Volkswagen dat tegen 2030 maar liefst tachtig procent van de in Europa verkochte auto's elektrisch zijn. Ergens tussen 2033 en 2035 zou Volkswagen zelfs volledig stoppen met de verbrandingsmotor. Dat wil zeggen dat wie kiest voor een elektrische auto ook meteen een toekomstbestendige keuze maakt.

Geavanceerde technologie en krachtige prestaties
Een SUV straalt kracht uit en dat is een van de redenen waarom dit type auto zo populair is. Hetzelfde geldt uiteraard voor de elektrische SUV. Dat merk je al snel als je populaire modellen als de Volkswagen ID.4 onder de loep neemt. Deze elektrische SUV is eerder al verkozen tot World Car of the Year. Het is een elektrische alleskunner met een hoge actieradius en heel wat kracht onder de motorkap. Het is een misverstand dat elektrische auto's onderdoen voor hun benzine- en dieseltegenstanders. Elektrische SUV's bieden vaak een betere acceleratie en een hoger koppel, wat juist zorgt voor een spannende rijervaring.

Rijbereik neemt steeds verder toe
Met elke elektrische auto die wordt verkocht, wordt dit type auto voor fabrikanten financieel interessanter. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat men veel investeert in dit type auto, waardoor de accu's en ontwerpen steeds beter worden. Tegelijkertijd komen er elke dag meer (snel)laadpalen bij. Dit alles zorgt ervoor dat de actieradius toeneemt en dat ook verre reizen geen probleem hoeven te zijn. Bij de aangehaalde Volkswagen ID.4 is het rijbereik zelfs al opgelopen tot 549 kilometer. Met een volle accu kun je dus van het Leidseplein in Amsterdam rijden naar Keulen in Duitsland en terug. En dan heb je nog 23 kilometer over.

Comfort en ruimte
Een SUV biedt een hoge en comfortabele zitpositie en alleen al daarom is dit type voertuig zo populair. De elektrische SUV combineert het comfort en de ruimte van traditionele SUV's met de voordelen van een elektrische aandrijving. Dit maakt ze ideaal voor gezinnen, met voldoende ruimte voor passagiers en bagage. Producenten onderstrepen de geschiktheid als gezinsauto graag door nieuwe technologieŽn in te bedden. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende technologie en geavanceerde infotainmentsystemen. Een vaak over het hoofd gezien aspect van elektrische SUV's is hun stille werking. Dit zorgt voor een rustigere en meer ontspannen rijervaring, zowel in de stad als op de snelweg. Doe daar ook nog eens de economische voordelen van elektrisch rijden bij en je begrijpt al snel waarom menig gezin kiest voor een elektrische SUV.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS