Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

DEBUUT - Onthulling van de twintigste BMW Art Car by Julie Mehretu in het Centre Pompidou te Parijs!

Uitgegeven door Peter Vader • 21 mei 2024 19:01

De 20e BMW Art Car van Julie Mehretu maakt indruk tijdens zijn wereldpremičre. De kunstenaar bundelt de krachten met de BMW Group om een reeks sponsorprojecten te lanceren voor opkomende artiesten in Afrika. De BMW Group biedt culturele spektakels op verschillende niveaus met de wereldpremičre van de 20e BMW Art Car in het Centre Pompidou in Parijs. Het BMW M Hybrid V8-endurance-prototype, ontworpen door de New Yorkse kunstenaar Julie Mehretu, zet een lange traditie van racewagenversies van de BMW Art Car Collection voort. Slechts een paar weken na zijn eerste presentatie zal hij deelnemen aan de beroemde 24 uursrace van Le Mans. Het is echter niet op het circuit dat de samenwerking tussen BMW en de in Ethiopië geboren Julie Mehretu waarschijnlijk haar meest bepalende bijdrage zal leveren aan cultuur en uitwisseling, maar in een aantal Afrikaanse steden: het BMW Art Car-project is opgevat als een gezamenlijk initiatief om jonge filmmakers vanaf het allereerste begin te promoten. De PanAfrican Translocal Media Workshops brengen opkomende kunstenaars uit verschillende Afrikaanse landen samen.

BMW Art Car 0524 1

“De BMW Art Cars zijn een essentieel onderdeel van ons mondiale culturele engagement”, zegt Oliver Zipse, voorzitter van de Raad van Bestuur van BMW AG. “Al bijna 50 jaar werken we samen met kunstenaars die net zo gefascineerd zijn door mobiliteit en design als door technologie en autosport. De visie van Julie Mehretu voor een racewagen is een buitengewoon sterke bijdrage aan onze BMW Art Cars-serie. Julie Mehretu heeft meer dan een geweldige Art Car gecreëerd. Haar ideeën vormden voor ons de aanzet om de culturele inzet van onze Art Cars uit te breiden om de creativiteit van jonge kunstenaars in Afrika te bevorderen.”

Ontmoeten, uitwisselen, samenwerken
Julie Mehretu zal een centrale en inspirerende rol spelen bij het tot leven brengen van de PanAfrican Translocal Media Workshops: Mehretu zal zich aansluiten bij Mehret Mandefro, een Emmy-genomineerde producer, schrijver en mede-oprichter van het Realness Institute, dat werkt aan het versterken van het media-ecosysteem in Afrika, door in de loop van 2025 workshops te organiseren in verschillende Afrikaanse steden en regio's. De workshops zijn bedoeld om een ruimte te creëren voor kunstenaars om elkaar te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en translokaal samen te werken.

Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om kunstenaars een forum te bieden om nieuwe wegen te ontwikkelen naar een rechtvaardige lokale toekomst in hun respectieve gemeenschappen. De workshops zullen zich richten op artistieke expressievormen in bewegende beelden – documentairefilm, kunstfilm of animatie. Inhoudelijk gaat het om het vinden of heruitvinden van je eigen identiteit. Om jezelf te bevrijden van beperkende representaties in de media.

BMW_Art_Car_0524_julie

Julie Mehretu: iets nieuws creëren en grenzen verleggen
Het werd Julie Mehretu al snel duidelijk dat het creatieve partnerschap met de BMW Group zoveel meer zou zijn dan alleen het ontwerpen van een voertuig – het was voorbestemd om een verreikende en duurzame inzet voor sociale kwesties te zijn: “Ik besefte dat de hele Art Car project gaat over het creëren van iets nieuws, inventief zijn en grenzen verleggen om te zien wat mogelijk is.”

De steden Dakar (Senegal), Marrakesh (Marokko), Kigali (Rwanda), Lagos (Nigeria) en Kaapstad (Zuid-Afrika) zijn al bevestigd als haltes voor de PanAfrican Translocal Media Workshop Series, die zal doorgaan tot in 2026.

De resultaten van de workshops zullen – samen met de twintigste BMW Art Car zelf – worden gepresenteerd in het Zeitz Museum of Contemporary Art Africa in Kaapstad om een gemeenschappelijk forum te bieden voor culturele uitwisseling in de verschillende landen.

BMW_Art_Car_0524 foto 3


BMW_Art_Car_0524 foto 4

BMW_Art_Car_0524 foto 5

BMW_Art_Car_0524 foto 6


Bron foto's: BMW M MotorsportBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS