Karting • Chrono

Christiaan de Kleijn doet van zich spreken op NK als rookie in de koningsklasse

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 april 2022 08:34 • Print artikel

BERGHEM – Als Christiaan de Kleijn afgelopen weekeinde één ding heeft bewezen, dan is het wel dat hij de overstap naar de KZ2-klasse zeer goed heeft verteerd. De pas zeventienjarige karter uit Bosch en Duin werd zondag in Berghem knap vijfde tijdens de eerste ronde van het NK. Jammer dat hij een klikbumper opliep bij de start van de finale, waardoor hij uiteindelijk als zevende werd geklasseerd.

Christiaan de Kleijn

“De finale ging heel goed. Alleen jammer van die klikbumper”, zei Christiaan, die niettemin tevreden was over zijn debuut in de koningsklasse van het NK. “Ik werd bij de start doorgeduwd en toen knalde ik tegen iemand aan. Daar kun je niks aan doen.”

Hoewel Christiaan dus al in de eerste meters van de race wist dat hij na afloop een straf van vijf seconden opgelegd zou krijgen, raakte hij daardoor niet gedesillusioneerd. “Nee, ik probeerde gewoon zo hard mogelijk naar voren te rijden. Ik vond het een heel leuke race.”

Dat hij aan een goed weekeinde bezig was, had hij al laten zien door na de elfde tijd in de kwalificatie als achtste te finishen in de prefinale. In de finale reed hij dus nog verder naar voren. “In het begin van het weekeinde kwamen we wel wat tekort. In de finale, toen het moest, ging het heel goed.”

Bovendien was er een duidelijke verklaring voor die mindere vrijdag en zaterdag. “Ik reed hier in een splinternieuwe kart, een CRG. Het frame was aan het begin van het weekend dus nog heel stijf. Zondag was die stijfheid al een stuk minder en kreeg ik meer grip.” Dat bleek wel uit zijn rondetijden, en dat hij als vijfde over de finish kwam in de finale.

Die positie had hem wel enigszins verbaasd, al gaat het dit jaar nog niet puur om de uitslagen. “Het liefst eindig ik vooraan natuurlijk, maar ik moet eerst nog veel leren.” Dat deed hij ook tijdens het weekeinde in Berghem. “Eerst schakelde ik veel te vroeg op, nu schakel ik veel later. En ik heb geleerd dat ik nog later kan remmen dan ik al deed. Tijdens de finale had ik dat wel door. Er lag ook echt veel grip, dus dat late remmen kon ook goed.”

Christiaan de Kleijn

De tweede ronde van het NK wordt in het weekeinde van 21 mei gehouden op het circuit van Spa-Francorchamps. “Ik denk dat we daar van tevoren nog veel gaan trainen. We gaan er nog wel een paar keer naar toe. Dat is wel nodig, want ik ken die baan niet zo goed. Ik heb er alleen in de Minimax-klasse en bij de Senioren een keer een wedstrijd gehad.”

Voordat hij daarin actie komt, rijdt Christiaan komend weekeinde eerst de eerste ronde van het DKM-kampioenschap in Duitsland. Wat hij daar van moet verwachten, weet hij niet. Met veertig deelnemers is het veld er erg groot en het DKM staat hoog aangeschreven, dus de tegenstand zal groot zijn. “Gelukkig begint het rijden in de KZ2 steeds meer te wennen. Ik denk dat ik er veel kan leren.”

“Uiteindelijk verwacht ik dit seizoen steeds meer vooraan te kunnen meedoen. Ik train veel, dus ik hoop op nog een paar mooie resultaten dit jaar.”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein
Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.V.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS