Karting • Karting Diversen

Christiaan de Kleijn pakt knappe podiumplaats in hoogste klasse van de schakelkarts bij DKM in Kerpen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 september 2023 18:55

KERPEN – Dat hij een ijzersterk debuut beleeft in de hoogste klasse DSKM bij de KZ2-karts bewees Christiaan de Kleijn onlangs al met zijn 22ste plaats op het WK in Wackersdorf. Afgelopen weekend liet hij zien dat die topprestatie zeker geen toevalstreffer was. Tijdens de vierde ronde van DKM-kampioenschap werd het achttienjarige talent uit Bosch en Duin tweede in de eerste finale en vijfde in de tweede finale. Daarmee vestigde hij zich definitief tussen de top.

Podium DKM Kerpen Christiaan de Kleijn P2 photo DKM

“Het ging heel goed zondag. De laatste tijd ga ik sowieso wel elk weekend heel snel”, klonk het tevreden. “Ik denk dat het komt omdat ik steeds meer ervaring heb. De snelheid is heel goed.” Mooi, al was die zaterdag iets minder, bekende Christiaan.

“Tijdens de kwalificatie was de snelheid wel goed, maar ik was maar achtste in mijn groep. Als ik een tiende van een seconde sneller was gegaan, had ik tweede gestaan. Dat was wel even balen, want in de training ervoor was ik tweede en toen zat het ook heel dicht bij elkaar. Ik had dus wel wat meer van de kwalificatie verwacht.”

Omdat de kwalificatie in twee groepen werd afgewerkt, moest Christiaan als vierde starten in de twee heats. “De eerste heat ging wel redelijk. Ik werd uiteindelijk elfde. De snelheid was goed, maar Kerpen is een moeilijke baan om in te halen en de heat was ook niet zo lang.”

Hij vervolgde: “In de tweede heat werd ik twaalfde. Ik moest bij de start twee rijders ontwijken die op elkaar geknald waren. Ik ging door het gras en toen ik terugkwam op de baan lag ik achttiende en had ik vuile banden. Daarna ben ik teruggereden naar de twaalfde plaats, dus dat was wel goed.”

In de finale mocht de getalenteerde Utrechter als tiende starten. “Ik stond op vier nieuwe banden, zoals bijna iedereen in de top tien. De start ging heel goed, ik schoof meteen op naar de zevende plek. De snelheid was echt goed. Ik had de op een-na-snelste raceronde en ben uiteindelijk naar plek twee gereden. Het ging lekker. Ik reed ook het gat dicht naar de nummer één dicht; de race was net niet lang genoeg. Maar ik weet natuurlijk niet hoe hard hij aan het pushen was.”

Chrisitaan de Kleijn photo DKM

In de tweede finale mocht Christiaan als tweede starten. De moeilijkheid daarin was dat sommige rijders nog nieuwe banden mochten monteren en Christiaan mocht dat niet meer. “Ik had de gebruikte banden van finale één op mijn kart. Tijdens de start was ik iets beter weg dan de nummer één. Daardoor gingen we zij aan zij naar de eerste bocht. Maar ik moest buitenom en dat kostte me twee plekken.”

“Toen lag ik vierde en werd daarna nog twee keer ingehaald door rijders met nieuwe banden. Dat was te verwachten, want zij waren gewoon sneller. Op een gegeven moment zat ik vast achter de nummer vijf. Hij bleef maar verdedigen, ik kwam hem maar niet voorbij en zo kwam ik uiteindelijk als zesde over de finish. Maar de nummer vijf had een ingeklikte bumper (daarop staan vijf strafseconden, red.) en zo werd ik als vijfde geklasseerd.”

Christiaans volgende race is de vijfde ronde van het DKM-kampioenschap. Die wordt gehouden op het circuit van Franciacorta in Italië. “Ik heb er één keer getraind. Ik ken de baan nog niet supergoed. Ik hoop er weer voor een podiumplaats te kunnen strijden!”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein
Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.V.
Restaurant Yumisan

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS