Karting • Chrono

Cees Muys (7) alias 'Speedy Gonzales' beste rookie in NK karten: "Als ik zo doorga..."

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 juli 2022 08:30

EINDHOVEN – Hij is zeven jaar jong, rijdt sinds vorig jaar wedstrijden en was zondag al de beste rookie. Tijdens de derde ronde van het NK Rotax Max toonde de jonge karter Cees Muys dat hij alles in zich lijkt te hebben om een mooie carričre tegemoet te gaan in deze boeiende sport. De snelheidsduivel uit Heteren werd op circuit De Landsard in Eindhoven knap vijfde en beste Rookie.

Cees Muys

“Ik vond het wel goed gaan voor de eerste keer in het NK”, zei Cees triomfantelijk. Moeite met het geven had hij geenszins, want hij praatte honderduit. “Vrijdag was het een beetje glad tijdens de vrije training. De kwalificatie ging goed, toen werd ik vierde. In race één raakte ik door een foutje van de baan. Daardoor zakte ik terug naar de tiende plaats en ben ik helemaal naar vier gereden. Maar een jongen voor me kreeg een tijdstraf, dus toen ben ik derde geworden.”

Door dat resultaat mocht hij in de finale op een uitstekende derde plaats starten. Cees: “In de eerste bocht lag ik tweede, maar in de tweede bocht verremde iemand zich en schoot rechtdoor. Recht over mijn kart heen!”

Cees slaagde er wonder boven wonder in de kart op de baan te houden, al moest hij wel vanaf de laatste plaats de race hervatten. “Het was toen wel heel heftig om te sturen, want de kart was iets beschadigd. Uiteindelijk ben ik vijfde geworden. Maar ik was wel de snelste rookie, dus daar heb ik ook een beker voor gekregen. Maar ik ben een beetje klein, dus mijn vader moet me helpen de beker te tillen. Ik ga nu met twee bekers naar huis.” Dat zei eigenlijk alles. En dat besefte Cees ook. Want: “Ik kan vooraan meerijden.”

Ook voor zijn vader, die geamuseerd met het interview meeluisterde, is het huidige seizoen een fascinerende ontdekkingstocht. “Vorig jaar hebben we bij Kartclub Eefde met een viertaktkart meegereden. Toen leek het nog niet op zoals hij nu rijdt”, aldus de voormalig Renault Clio Cup-coureur. “Begin dit jaar hebben we hem op een Micromax-kart gezet en toen is hij als een blad aan boom gedraaid. De laatste maanden heeft hij een goede ontwikkeling doorgemaakt.”

Cees Muys

Inmiddels traint hij op een snelle Maranello-kart van Toon Rosendaal. Toon zag wat in het kleine manneke en zei: ‘We gaan het gewoon een keer proberen bij het NK, zodat hij kan leren en weet hoe een weekend gaat’. Muys senior: “Eigenlijk had ik hem volgend jaar pas een seizoen willen laten meerijden, maar het gaat goed. Het was een leerweekend. Ook het NK in Berghem rijden we mee. De intentie is om volgend jaar een heel seizoen te rijden.”

Dat vindt Cees uiteraard prima. “Ik mocht een dag eerder van school. Maar ik moest ervoor wel om half zeven mijn bed voor uit. Dat ben ik niet gewend. Toen ik dat tegen mijn klasgenootjes zei, keken ze me aan: maar je kreeg toch vrij?”

Met zo’n klinkend resultaat staat hij graag elk raceweekeinde vroeg op. “Ik vond het leuk om achter de snelle jongens aan te kunnen gaan, dat ik niet de langzaamste was. Ik dacht: dat is wel knap van mezelf. Als ik zo doorga, kan ik wel een keer voor de winst gaan. Het komt ook doordat ik een heel snelle kart heb. Daarmee kan ik snel door de bocht. En ik heb een goede motor. Daarmee kan ik hard op de rechte stukken. En ik ben zelf ook goed. Je moet wel zelfvertrouwen hebben!”

Cees Muys bedankt autobedrijf J. Muys, Toon Rosendaal voor de goede kart, zijn vader omdat hij er altijd bij is, zijn moeder voor de lekkere hapjes en Ser Wouters voor zijn tips.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS