Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Car tuning en styling. Waar moet je om denken?

Uitgegeven door Deni Volkers • 14 maart 2024 15:00

Het tunen van een auto is voor ons de beste besteding van de gemiddelde zaterdag. Het mooier, beter en persoonlijker maken van je eigen auto geeft voldoening. Je gaat verder waar de autofabrikant is gestopt, maar dan op jouw manier.

Car Tuning

Car styling

Ga je enkel voor het mooier maken van je auto? De laatste trends in car styling liggen zonder twijfel in het wrappen en toevoegen van verlichting van de auto. LED-verlichting zijn er in verschillende kleuren om je interieur mee te verfraaien, carwraps kan je ook in alle denkbare stijlen krijgen om het uiterlijk van je auto mee te veranderen.

Natuurlijk is de mat zwarte wrap een lange tijd heel populair geweest, maar wie echt een originele keus wil maken kiest voor iets anders. Een legerprint bijvoorbeeld, of een roestprint, gecombineerd met groene lichtstroken in je portier. De nieuwste ontwikkeling is supreme wrapping film. Deze nieuwe soort wrap geeft een glans aan je auto waardoor deze in het voorbijgaan van kleur lijkt te veranderen.


Car tuning

Het tunen van je auto is gericht op het verbeteren van de prestaties van je auto. Dit kan het uiterlijk wel veranderen, een juist geplaatste spoiler natuurlijk heeft een esthetisch effect. Het draagt echter ook bij aan de grip en wegligging van je auto. Een aangepaste (race)koppeling, sportkatalysator of nieuwe uitlaatkleppen vallen ook onder car tuning en ook de motor van je auto kan ook (deels) worden vervangen om je auto sneller te maken. Het is wel belangrijk om de blijven controleren of je aan de wettelijke eisen blijft voldoen.


Chiptunen

Het chiptunen van je auto is het aanpassen van de software die je auto aanstuurt. Digitale car tuning. Zo kunnen hiermee bijvoorbeeld vermogensgrenzen worden aangepast, zodat je auto sneller is. Je motor wordt krachtiger en vaak heeft het chiptunen ook een positief effect op je brandstofverbruik. Veel auto’s kunnen gechiptuned worden, ook de oudere modellen, het is wel belangrijk dat deze auto’s een herprogrammeerbaar systeem hebben.


Waar moet je aan denken?

Het klinkt als de ultieme fantasie. Een snellere auto met alle accessoires precies zoals jij ze wilt. Car styling, tuning en helemaal het chiptunen hebben echter wel gevolgen voor jouw auto die je niet moet vergeten. Zo wil het RDW het weten als je de kleur van je auto aanpast. Motorisch moet je auto echt in orde zijn, voor je tot chiptunen overgaat.

De auto krijgt het na het chiptunen zwaarder voor de kiezen en dit moet de auto wel aankunnen. Het is ook belangrijk om scherp te hebben wat het tunen doet met het vermogen van je auto. Als dit meer dan 20% toeneemt, zal je met je auto naar de RDW moeten om dit aan te geven. Dit geldt ook als de auto meer dan 20% zwaarder is geworden, je auto moet dan opnieuw gekeurd worden.

Als je getunde auto volzit met allerlei accessoires, doet dit ook iets met de waarde van je auto. De accessoires die bij de auto worden meegeleverd zitten vaak direct in je autoverzekering opgenomen. Wanneer je veel toevoegt, zijn de nieuwe accessoires slechts tot een bedrag van maximaal €5000,- meeverzekerd. Een schijntje, als je het aan een doorgewinterde car tuner vraagt.

Informeer dus bij je autoverzekering of er mogelijkheden zijn om een extra pakket aan te schaffen, om te voorkomen dat je in geval van een ongeluk jouw eigen creatie helemaal kwijt bent.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS