Karting • Chrono

Bram Plomp boekt NK-zege in sterk bezet startveld: “In alle races goed gescoord"

Uitgegeven door Bart • 19 april 2023 00:01

Assen – In een bloedstollende strijd heeft Bram Plomp uitstekende zaken gedaan in het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting. De 15-jarige karter uit Zuidoostbeemster toonde zich op de TT Junior Track in Assen de sterkste in de ID Engines Senior klasse. De rijder van de Kartacademy, rijdend met CompKart, pakte pole position en noteerde in de races de resultaten P1, P1 en P2.

Bram Plomp

Het weekend in Assen was het tweede NK-weekend van dit seizoen. Vorige maand had Bram in het Duitse Kerpen één race gewonnen, maar was er ook materiaalpech waardoor hij dat weekend op de vijfde plaats afsloot. Dat moest in Assen rechtgezet worden. “Dit weekend wilde ik vol gas pushen om terug te slaan. Of ik zou eerste worden of de kart zou krom zijn. Er moest iets gebeuren en dat is gelukt. In alle races heb ik goed gescoord.”

Onder de rook van het grote TT Circuit koos Bram met zijn vader Arjan voor een goede opbouw van het weekend. “Vrijdag reden we tijdens de trainingen op oudere banden en was de snelheid er nog niet. Op zaterdag hebben we op nieuwe banden getraind en dat ging meteen een stuk beter. Daardoor kon ik echt trainen en de kart goed afstellen. De setup die we hadden gekozen beviel me wel. Tijdens de racedag op zondag ging de warm-up al goed. Ik had een vrije baan en kon goede tijden neerzetten. In de kwalificatie kozen we ervoor om als laatste weg te rijden. Dat pakte super goed uit, ik heb geen fouten gemaakt en pakte pole position in een tijd van 45.446.”

In het veld van de ID Engines Senior zit het allemaal heel dicht bij elkaar. De rijders geven elkaar geen duimbreed toe en dat merkte de polesitter in de drie races. “In de eerste race had ik een goede start. Na een paar rondjes verdedigen kon ik iets wegrijden van de rest. Ik heb een paar keer omgekeken, maar mijn voorsprong bleef goed. De tweede race verliep eigenlijk hetzelfde. Ik had weer een goede start, moest verdedigen in het begin en kon daarna een klein gaatje slaan.”

De derde race was de spannendste race van de dag. “Ik had geen goede start en werd meteen door twee karts ingehaald. De kop van het veld zat heel dicht bij elkaar, maar ik bleef de hele race op de derde plaats. Op het laatste moment klapten de twee rijders voor me op elkaar, waardoor ik er eentje in kon halen. Zo ben ik die race tweede geworden. P1, P1 en P2 is een heel mooi resultaat van dit weekend.”

Bram Plomp

Het racen in de ID Engines Senior-klasse bevalt Bram goed. “De top 10 zit extreem dicht bij elkaar. Vorig jaar zaten de eerste drie dicht bij elkaar, nu geldt dat voor het hele veld. Je weet niet wanneer iemand hem ertussen zet en je moet de hele race goed opletten. Luisteren, kijken, reageren en hopen dat je een gat kunnen creëren om weg te rijden. Als het zo dicht bij elkaar zit, is dat extreem lastig. Deze klasse is heel spannend en het is fantastisch om één van de snelsten te zijn. Iedereen kijkt langs de kant naar hoe we aan het battelen zijn. Dat voelt heel goed.”

Na het weekend in Assen is Bram geklommen naar de tweede plaats in het klassement. De huidige tussenstand biedt dus perspectief. “Vorig jaar ben ik vierde geworden in het Nederlands kampioenschap. Nu sta ik er goed en ik wil kampioen worden. We hebben nog vier raceweekenden te gaan en als het blijft gaan zoals vandaag komt het wel goed denk ik.”

Bram Plomp wil graag zijn ouders, Team Kartacademy en ID Engines bedanken. “Mijn vader heeft perfect gesleuteld en had de kart perfect voor elkaar en mijn moeder voor het eten en de ondersteuning.”

Neem ook eens een kijkje op de website van Bram: www.bramplomp.com

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS