Formule 1

Aston Martin 'extreem gedemoraliseerd' onder Stroll: "Hij wilde alleen een kopie van de Mercedes omdat hem..."

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 mei 2021 09:27

MONTMELO - Voormalig F1-teambaas Colin Kolles zegt dat het personeel van Aston Martin gedemoraliseerd is onder Lawrence Stroll en een radicaal andere visie heeft dan hij. Stroll, de vader van coureur Lance Stroll, kocht in 2018 het team dat toen nog Force India heette en veranderde hun naam in Racing Point.

Lawrence Stroll Aston Martin F1



Ze bleven Racing Point tot het einde van de 2020-campagne, waarin ze een race wonnen en op P4 eindigden in het constructeurskampioenschap, voordat ze Aston Martin werden. Hun relatieve succes vorig seizoen veroorzaakte een enorme controverse met hun auto die extreem veel leek op de Mercedes van 2019.

Volgens Kolles, een voormalig teambaas van Force India, wilden de ingenieurs deze aanpak niet, maar werden ze gedwongen door Stroll. "In het verleden mochten de ingenieurs zich daar ontwikkelen", wordt hij geciteerd door Grandpx.news.

"Ze hadden weinig budget, ze waren erg jong en efficiënt, erg gemotiveerd en in sommige gevallen ook erg innovatief. Sinds Stroll aan het roer staat, zijn er dingen veranderd. En dan bedoel ik alles."

"De ingenieurs wilden eigenlijk een andere auto bouwen - eentje met een sterk aflopende achterkant zoals de Red Bull - omdat het team jarenlang zijn auto's volgens die filosofie had gemaakt. Maar Stroll wilde alleen een kopie van de Mercedes omdat hem dat de makkelijkste manier leek om zijn doelen te bereiken. Het is mijn manier of geen manier - dat is de mentaliteit van Stroll. Hij kocht alles van Wolff."

Het ontwerp van Aston Martin is vergelijkbaar met dat van Mercedes en dat heeft Aston Martin dit jaar parten gespeeld, omdat hun ontwerp met een lage rake niet goed werkt door de nieuwe aerodynamische regels. Terwijl ze vorig jaar vaak de op twee na snelste auto hadden, lijkt de uitdager van dit jaar niet verder te komen dan de zesde of zevende plaats in de pikorde.

Volgens Kolles zijn de ingenieurs ongelukkig met de situatie en is het moreel binnen het team laag, omdat ze vorig jaar een high-rake-benadering wilden. "De ingenieurs kunnen niets doen met een auto die ze helemaal niet wilden. Ze zijn nu extreem gedemoraliseerd. Er heerst nu veel ongenoegen in dat team."

Stroll overweegt naar verluidt nog steeds om juridische stappen te ondernemen over de regelwijzigingen van dit jaar - maar wil eerst dat Mercedes hem steunt in zijn strijd.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS