Karting • Chrono

Alles valt op zijn plek voor karttopper Coen Doorn: dubbele zege op de Erftlandring in Kerpen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 augustus 2022 09:31

KERPEN – Coen Doorn uit Blaricum verkeert in topvorm. Afgelopen weekeinde won de 17-jarige coureur op het circuit van Kerpen in Duitsland alle vier de races in een dubbel NK-weekeinde. Ondanks tegenslagen aan het begin van het seizoen gaat hij nu aan de leiding in de titelstrijd. Zijn topvorm kwam niet als een verrassing. Een week eerder was hij tijdens de vierde ronde van het DKM-kampioenschap al knap naar de derde plaats gesneld en dat in de hoogste klasse.

Coen Doorn

“Tien seconden. Ik heb nog nooit met zo’n voorsprong gewonnen”, blikte Coen zaterdag terug op de finale van de vierde ronde van het NK. “Dat was wel gaaf, als dat het goede woord is. We hadden de goede afstelling gevonden, ik zit goed in mijn vel de laatste weken. Ik zit goed op mijn plek, het gaat steeds beter.”

Zijn optreden op de Erftlandring was daar het ultieme bewijs van. Zaterdag won het talent uit Noord-Holland niet alleen beide races, hij pakte ook de poleposition. Die prestatie herhaalde hij een dag later bovendien tijdens de vijfde ronde van het NK. “Dat is heel positief”, was Coens logische commentaar.

Op zondag had hij de finale overigens met een stuk kleinere marge van 1.4 seconden gewonnen. Zowel op zaterdag als op zondag werd zijn grootste concurrent in het kampioenschap Jefrey Fikse tweede. Hoewel beide overwinningen fraai waren, was zijn zege van zaterdag natuurlijk de meest aansprekende.

“Ik had zelf op een gegeven moment wel het idee dat ik een gat had, maar ik had geen idee dat het tien seconden was”, blikte hij terug. “Aan het begin had ik wel moeite met het vinden van grip. Toen reden de anderen op mijn bumper en toen heb ik drie, vier rondjes moeten verdedigen op het einde van het rechte stuk. Toen kreeg ik grip in mijn banden en toen heb ik nog één keer achteromgekeken. Het gat werd steeds groter en gefocust op de race.”

Coen Doorn

Natuurlijk was Coen snel en was zijn kart van SP Motorsport tot in de puntjes geprepareerd, hij wilde de voorsprong niet volledig als de verdienste van hem en zijn team aanmerken. “Die voorsprong ontstond ook omdat de nummer twee veel moest verdedigen op de nummer drie en dat was in mijn voordeel. Het verschil tussen mijn snelste tijd en die van de rest was drietiende van een seconde. Dat valt op zich nog mee.”

Hoe dan ook, zijn overwinningen in Kerpen waren geen grote verrassing. Coen gaat als een speer, bovendien is hij in Kerpen altijd snel, heeft het verleden uitgewezen. “Dit baantje ligt me wel. Het is een heel technisch baantje, je leert er veel. Het is één van de betere banen om jezelf te verbeteren. Ik kom er ook best wel vaak. Ik kom hier ook liever dan op een Nederlandse baan omdat je hier meer leert. Hij is fysiek ook veel zwaarder. Het is een heel goede training. Fijn dat ik hier snel ben en dat resulteert in de dagoverwinning.”

Zijn resultaten in Kerpen hebben ervoor gezorgd dat hij nu aan de leiding gaat in het NK. En dan te bedenken dat hij dit seizoen al twee keer uitviel en in Spa had gewonnen, maar een straf hem terugwierp naar de zevende plek. “Hierna nog Berghem en Genk. Ik sta er goed bij. Ik sta weer op één. Hopelijk dat ik hierna kan doorpakken.”
Zijn zelfvertrouwen is in ieder geval nog nooit zo groot geweest. Dat zit hem niet alleen in zijn optreden in Kerpen. Een week eerder had hij op het circuit van Mülsen tijdens de vierde ronde van het DKM ook al mooie dingen laten zien in de KZ2 DSKM, de koningsklasse. “Ik ben er derde geworden, dus dat was ook helemaal top. Dat was goed voor mijn zelfvertrouwen. De snelle jongens van het EK doen daar ook mee. Het gaat heel goed.”

Zijn volgende race is het WK KZ2 in Le Mans dat begin september wordt gehouden op het Franse circuit. Coen: “Ik ben er nog nooit geweest, dus dat wordt wel spannend. Het zou top zijn als ik de finale haal. En beter dan dat is alleen maar mooi”, doelde Coen op een gehoopte top tienplaats. Aan zijn materiaal zal het niet liggen. Hij heeft een topchassis en met de motoren zit het ook goed, zei hij. “Ik heb een heel goede tuner. Het gaat steeds beter met de motoren en met mij ook. Alles valt nu op zijn plek.”

Coen Doorn bedankt de volgende personen en bedrijven voor hun steun: zijn moeder, TecnoSpirit, Coen van Ede, Gert Jager, Sander Dekkers, Stan Pex, SP Motorsport, Sportschool PersonalProf en last but not least Patrick de Vries en Jennifer van de Beek, die aan de basis hebben gestaan van zijn kartloopbaan.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS