Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Škoda is succesvol in de Rallysport en maakt zo promotie voor de nieuwste generatie auto's: Kodiaq en Superb na zware tests klaar voor werelddebuut

Uitgegeven door HJ van Keulen • 27 september 2023 14:01

Škoda is succesvol in de Rallysport en maakt via dat uithangbord promotie voor hun automodellen. De nieuwe-generatie Škoda Superb en Škoda Kodiaq hebben met succes een intensief testprogramma doorstaan. Beide modellen zijn in aanloop naar hun naderende wereldpremičre grondig getest. Gedurende twee jaar legden ze meer dan een miljoen kilometers af. De testritten brachten de auto‘s naar temperaturen van -30°C ten noorden van de poolcirkel, maar ook naar bijna 50°C in de woestijn van Arizona.

Škoda Superb en Škoda Kodiaq

Ook liet Škoda de beide nieuwe modellen aanhangers trekken op de Grossglockner Hochalpstrasse en is er diverse oplaadinfrastructuur getest voor de varianten met plug-in-hybride aandrijving. De talloze beproevingen simuleren 40 jaar gebruik, zodat de Superb en Kodiaq voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen wanneer ze gelanceerd worden. Johannes Neft, Bestuurslid voor Technische Ontwikkeling bij Škoda Auto: “We leven volgens de woorden die onze oprichters Laurin en Klement in 1895 uitspraken: ‘alleen het beste is goed genoeg voor onze klanten’. Daarom stellen we onze auto’s op de proef, waarbij we alles simuleren en testen dat onze klanten tijdens hun reizen kunnen tegenkomen. Onze auto’s legden binnen een paar maanden tijd ruim een miljoen kilometer af in stadsverkeer, op landwegen en snelwegen - een afstand die een gemiddelde klant 40 jaar zou kosten.”

Florian Weymar, Hoofd Kwaliteitscontrole bij Škoda Auto, voegt toe: "Vóór de productie van start gaat, beoordelen we alle 7.000 individuele onderdelen die in de auto’s zitten. Onze rigoureuze testprogramma’s leveren nauwkeurige gegevens op over de veerkracht, duurzaamheid en algehele kwaliteit van elk onderdeel. Uit deze extreme tests halen we inzichten in factoren als thermische weerstand en zelfs de duurzaamheid van lakken en afwerkingen. Dat stelt ons in staat om eventueel benodigde aanpassingen te identificeren en door te voeren.”

Škoda Superb en Škoda Kodiaq

Presteren onder alle omstandigheden
De eerste (virtuele) tests voor een nieuw model beginnen ongeveer vier jaar vóór zijn lancering. De praktijktests starten ongeveer twee jaar later. Deze sessies beoordelen de algehele kwaliteit en duurzaamheid van de auto zo grondig mogelijk - van het chassis en de carrosserie tot de aandrijflijn en elektrische systemen. Zo worden de prestaties zelfs onder de meest veeleisende omstandigheden gewaarborgd. Daarnaast worden veel individuele componenten en systemen, zoals het nieuwe DCC Pro-systeem en de nieuwe LED matrix-koplampen, getest op speciale testbanken en in het laboratorium.

Extreme confrontaties: van bittere kou tot woestijnzon
Vóór hun aanstaande wereldpremičre hebben de nieuwe-generatie Superb en Kodiaq zware tests ondergaan, onder de meest extreme weersomstandigheden. De auto’s werden blootgesteld aan temperaturen zo laag als -30°C ten noorden van de poolcirkel, evenals tests in de verzengende hitte van Spanje, Afrika en de woestijn van Arizona bij temperaturen tot 50°C. De beoordelingen onthulden ook details over het thermische gedrag van de nieuwe plug-in-hybride aandrijflijn. Op de Grossglockner Hochalpstrasse in de Oostenrijkse Alpen hebben de nieuwe Superb en Kodiaq hun waarde als trekvoertuigen bewezen. Deze bergwegtests, waarbij de auto’s met maximaal aanhangergewicht hellingen tot 13% hebben bestegen, leverden waardevolle inzichten op over rem-efficiëntie en thermoregulatie. Omdat de nieuwe Superb en Kodiaq tevens verkrijgbaar zullen zijn als plug-in hybride (met een elektrische actieradius van meer dan 100 kilometer), heeft Škoda het initiatief genomen om gedurende de tests een variatie aan oplaadmogelijkheden en infrastructuur te beoordelen.

Škoda Superb en Škoda Kodiaq

Na het succesvol afronden van het intensieve testprogramma zijn beide modellen nu klaar voor hun wereldpremičres, die de komende weken plaatsvinden. De nieuwe Superb en Kodiaq vormen een perfecte aanvulling op het uitgebreide modellengamma van Škoda.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS