Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Jaap van Lagen: "Dit blijft zo’n gave baan. Ik stap hier altijd met een glimlach in de auto"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 augustus 2018 15:48 • Print artikel

Spa – Liefhebber als hij is keek Jaap van Lagen al weken handenwrijvend uit naar de Porsche Supercup race op Spa-Francorchamps. Op het 7,004 km lange circuit behoorde de Edenaar in de Porsche van Fach Auto Tech opnieuw tot de snelsten. Al kwam dat in de einduitslag niet helemaal tot uitdrukking: zevende. “Met een startplek verder voorin, was een podiumfinish realistisch geweest. Toch ben ik zeker niet ontevreden.”

Jaap van Lagen

Het hoogteverschil, de mix van technische gedeeltes en lange rechte stukken waar het bloedhard gaat, de listige remzones; Spa-Francorchamps daagt Jaap van Lagen ook na ontelbare keren nog altijd uit. “Dit blijft zo’n gave baan. Ik stap hier altijd met een glimlach in de auto.”

Na een derde tijd in vrije training wachtte zaterdagochtend de kwalificatie. Direct bleken de aanpassingen aan zijn 485 pk sterke Porsche 911 GT3 Cup goed te werken. Op het eerste setje nieuwe banden klokte Jaap de derde tijd, dus moest op zijn tweede set verse slicks nog meer mogelijk zijn. Onderweg in zijn vliegende ronde reed een andere deelnemers precies op het verkeerde moment op de verkeerde plek.

Kans verkeken
“In de Busstop chicane moest ik van mijn gas af. Dat kostte me 2 tot 3 tienden. En daarmee was mijn kans verkeken, want de 30 minuten zaten er op.” Zo moest Jaap zich tevreden stellen met een achtste startplek, waar er veel meer in had gezeten want de auto voelde perfect. Dat bleek in de race over 11 ronden. Jaap kende een perfecte start en zat op weg naar La Source al naast kampioenschapsleider Michael Ammermüller.

“Aan de buitenkant lagen echter zoveel marbles van de F2 (rubberresten, red.) dat ik naar buiten gleed en de bocht miste.” Jaap viel terug naar plaats 11, maar heroverde in een drietal ronde de verloren posities. “De auto voelde opnieuw heel goed.” Dit bleek een opmaat voor spannend duelleren met opnieuw Ammermüller om – toen nog - de zevende plaats. Ronde na ronde zat Jaap op de achterbumper van de Duitser.

‘Om erger te voorkomen’
“In de zesde ronde had ik een perfecte exit op weg naar La Combe. Uit de slipstream was ik er half voorbij, totdat Michael zijn Porsche tegen die van mij aan liet lopen. Om erger te voorkomen stuurde ik terug, waardoor ik de bocht miste en de baan rechtdoor afstak.” Jaap passeerde zijn concurrent wel, maar besloot de positie terug te geven om eventuele sancties van de wedstrijdleiding te voorkomen.

Zo begon Jaap opnieuw aan het opjagen van de Duitse titelverdediger. “Ik reed het gat in een half rondje weer dicht, maar voorbij kwam ik er niet meer. Jammer, maar ik heb genoten en eruit gehaald wat erin zat.” Kort na de finish volgde nog een bonus: de achtste plaats werd omgezet in de zevende plaats, omdat de eigenlijke nummer twee tien seconden tijdstraf kreeg voor een valse start. “Volgende week wacht Monza. Ik weet in ieder geval dat we de snelheid hebben om te knokken met de besten.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS