Karting • NAB

Report NFK NK karting race1: Historische kick-off van 2009

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 maart 2009 19:04 • Print artikel

VELDHOVEN Ė Onder toeziend oog van een groot publiek, ging op Circuit de Landsard nabij Eindhoven het Nederlands kampioenschap karting van start. Een bijzondere dag, want het was voor het eerst sinds de scheiding dat de NAB onder auspiciŽn van de KNAF, een NK-ronde organiseerde. In zeven klassen werd gevochten om iedere positie. Met in sommige klassen een bekend gezicht als winnaar en in andere een complete verrassing. Kortom, een sfeervol dagje close-racing in het zuiden van het land.

Richie Broeders leidt het Mini Junioren-veld de eerste bocht in

Mini Junioren
Nadat vorig jaar Max Koebolt Nederlands kampioen bij de Miniís was, heeft Mario Siegers een nieuw talent aan het front. Zijn naam is Richie Broeders. De Gillard-rijder kreeg het echter niet cadeau. Twaalf talentvolle Mini-rijdertjes vochten om elke centimeter asfalt. De schitterende strijd aan de kop ging tussen Richie Broeders, Jarno Opmeer en Jan Stuut.


Maar ook daar achter vonden er mooie gevechten plaats. Door zijn zeges werd Broeders eerste in het dagklassement. Naast hem namen ook Opmeer en Stuut plaats op het podium. Kuiper en Van Leeuwen completeerden de topvijf. De zesde plaats kwam in handen van Grinwis, gevolgd door Van Geel, Breederland, Van den Berg, Hoogenboom, Parijs, Blokzijl en Van Kalmthout.

In de gloednieuwe KF5-klasse was Max Koebolt de sterkste

KF5
De KF5 is dit jaar nieuw in het programmaboekje van het NAB-NFK, bedoeld als opstap vanuit de Mini Junioren. Deze klasse is te vergelijken met het voormalige Junioren Nationaal kampioenschap. Max Koebolt op zijn Gillard met Maxter motor begon goed. Hij snelde naar de pole positie en won vervolgens de pre-finale voor Dimitri Eerhard en Recardo van Dijk. In de tweede manche kende Koebolt een slechte start en werd direct verschalkt door Eerhard. Uiteindelijk hadden beide rijders even veel punten en gaf de kwalificatieuitslag de doorslag in het voordeel van Koebolt. Sven van der Slik debuteerde uitstekend. De rijder uit de stal van Power Racing pakte de derde positie in het dagklassement. Jan Willem Engel en Recardo van Dijk vulden de top vijf aan met achter hen Barthel, Faber, Dijk en Vos.

Van der Slik reed eveneens sterke races

125cc Automaat
Regerend kampioen Bastian Hummel maakte zijn nummer ťťn-plaat weer helemaal waar. Hij won beide manches met een ruime voorsprong en sleepte daarmee het dagklassement in de wacht. Mike de Bruin, uit de succesvolle KdP-stal van Henk Maessen, kwam nog het dichts in de buurt. Hij heeft zich goed ontwikkeld sinds vorig jaar en nu vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats.

De start van de 125cc Automaat-klasse

De Bruin pakte verdiend zijn eerste podium. De derde plaats ging naar Alex van Rijmenam, die wordt begeleid door Good Old Jimmy van der Spoel. Op de vierde positie eindigde Dave Geertsema en Wilco Schaaphok completeerde de topvijf. Daarachter maakten Jalving, Olenroot, Van de Scheur, Braams en Armito de toptien compleet.

Hummel was net als vorig jaar niet te stoppen

125cc Cross
In de Cross-klasse vond er een gevecht plaats tussen de gevestigde orde en de aanstormende talenten. Want Tim Berndt en Jeremy Schoonenberg maakten het Nederlands regerend kampioen Gerrit Boonstra en Bob Meijerman, ditmaal actief op Energy Kart, heel moeilijk. Het jonge tweetal was ontketend, waardoor er een mooie strijd ontstond met vele wisselingen aan kop.

De start van de 125cc Cross-klasse

Uiteindelijk won Bob Meijerman race1 en de tweede manche ging naar Gerrit Boonstra. Tim Berndt scoorde tweemaal een tweede positie. Uiteindelijk gaf de kwalificatie-uitslag de doorslag voor de zege in het dagklassement, die naar Gerrit Boonstra ging. Naast hem op het podium stonden Bob Meijerman en Tim Berndt. Jeremy Schoonenberg zette zijn beste prestatie neer met een vierde klassering met achter hem Thijssen, Taselaar, Kist, Stenekes en Reit.

Jeremy Schoonenberg was minder aŽrodynamisch in Veldhoven

08 Super Nationaal
De 'jonge goden' van de kartsport in de 08-klasse lieten de PKís los voor hun wedstrijd over twee manches. Uiteindelijk had Antoine Sellies met teambaas Erwin van de Veen zijn huiswerk het best voor elkaar. Sellies won beide manches. In de eerste race moest hij afrekenen met Louis Both, de verrassende nieuwkomer in deze klasse die verrassend de pole positie had veroverd. Both werd keurig derde in de eerste manche achter Roel Faber. Faber liep nog in op Sellies, maar kon geen succesvolle aanval op de leiding doen. De tweede manche kende eenzelfde scenario als in de eerste manche: Sellies voor Faber. Ditmaal werd Olierook Senior derde na een close finish met Louis Both.

De start van de 08 Super Nationaal-klasse

Marco Tenback reed de race van zijn leven. De Doetinchemer behaalde een keurige vierde plek in het eindklassement, voor Olierook op de Topkart. Francois Janssen, die actief is op een Mari Kart van Toon Troeijen (Troeijen runt naast het karten ook een succesvol raceteam in de BRL Lights) werd zesde. Peter Voskamp en zijn monteur cq Brulaap Maarten ít Hart, schopte het tot een zevende plek, net voor Kleeven, Mastenbroek en Van Yperen.

Benny de Ridder kwam in de race even los van het asfalt

Nico Xhofleer had pech in de kwalificatie. De regerend Nederlands kampioen moest daardoor achteraan starten. Hij wist veel terrein goed te maken in de eerste race, maar de kop was al te ver weg. In de tweede manche verloor hij veel posities na een uitstapje door de berm.


07 Super Nationaal
In de 07 klasse was er het nodige vuurwerk te melden. Glenn van de Hoek en WTR Motorsport behaalden een schitterend succes. Glenn, die net vader is geworden van de vierde generatie Van der Hoekjes, trakteerde zich zelf op een klinkende overwinning. Op de tweede plaats eindigde Jasper van der Made van het Energy Kart team NRJ Racing. Van der Made maakt een goed ontwikkeling door met deze podiumplaats. Op de derde plaats eindigde regerend kampioen Jeffrey Hageman. Jelle Weever had een flinke griep onder de lede, maar wist op karakter beide races uit te rijden en werd beloond met een verdienstelijke vierde plek, voor Michel Bervoets op plaats vijf. De top tien werd compleet gemaakt door Bos, Van de Klok, Veldkamp, Simons en Oosting.

Glenn van de Hoek was op stoom dit weekend

06 Super Nationaal
De bommen gingen los bij de Super Nationaal 06-klasse. Alle grote kannonen stonden aan de start en zorgden in de eerste meters meteen voor vuurwerk. Frank van de Windt was niet te kloppen. In de tijdtraining pakte hij de pole voor Kevin Leijtens, Arjan Kievitsbosch en Ryan van der Burgt. Van de Windt maakte meteen grote stappen en Kievitsbosch volgde hem richting de eerste bocht.


Kievitsbosch kreeg echter een optater van achteren en stond met zijn neus in de richting van 31 aanstormende en met adrenaline volgepompte coureurs. Een kwart van het deelnemersveld stond in de eerste bocht zijn wonden te likken, terwijl Van de Windt wegsnelde. Achter de rijder van KdP Racing vond er een spectaculair gevecht plaats tussen Rico van de Eijnden en Robert Dirks. Van de Eijnden plaatste een schitterende passeeractie en verschalkte Dirks; niet de eerste de beste met een Europese en Mondiale karttitel achter zijn naam. Vervolgens kwam Kevin Leijtens aanstormen en zat Dirks op de hielen. Het tweetal toucheerde in de U-bocht en Dirks kon met een 360-pirouette zijn weg weer vervolgen, zij het met enig plaatsverlies.

Kevin Leijtens deed goede zaken in de 06-klasse

Mike Dielen kende bij zijn terugkeer in de 06-klasse bij Lenzo Kart meteen pech. Hij brak bij een contact zijn stuuras af, waardoor hij al snel langs de baan moest plaatsnemen. Van Koutrik had het goed voor elkaar. De Maddox Kart, het nieuwe merk van Peter de Bruijn, deed het voortreffelijk en werd vierde in de eerste race. Het veld bestaat uit veel dames. Er werd voor Girlpower gezorgd door Vera Paauwe, Chantal van Haandel, Priscilla Speelman en Silvana Verheijen. De meiden weerden zich kranig tussen het mannelijke geweld.

Wederom chaotische taferelen bij de start van de tweede manche. …ťn rijder kwam niet weg en het hele deelnemersveld klapte er bovenop. De Arrow-kart van Sebastiaan Koppenol werd hierbij 'pijlsnel' omgetoverd tot een driewieler. Frank van de Windt boekte voor Kombikart en KDP Racing een geweldig succes. Hij won het dagklassement voor Kevin Leijtens, die derde werd in de tweede manche. De derde positie in de eindstand was voor Sven van Koutrik, voor de verrassing van de dag Rico van de Eijnden. Bart Kramer bemachtigde een goede vijfde positie. Geerts, De Waal, Janssen, Dekkers en Van der Burgt eindigden eveneens in de toptien. Indy Dontje eindigde als elfde, gevolgd door Dirks, Drinkwaard, De Boorder en Dielen. Regerend kampioen Arjan Kievitsbosch stond het allemaal maar met gemengde gevoelens te bekijken. Hij vond tot tweemaal toe zijn Waterloo in de eerste bocht. De snelste dame was ditmaal Vera Paauwe op de zestiende positie.

Al met al een mooie start van een nieuw seizoen. Een nieuw seizoen waar alle oude vetes tussen NAB en KNAF opzij gezet zijn ten behoeve van de kartsport. Het tweede NK wordt op 12 april gehouden in Emmen.

Door Bas Kaligis en Paul Stoffer

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS