Karting • NAB

Nederlandse karters in de hoogste versnelling bij NK NAB Eindhoven

Uitgegeven door Casper Bekking • 14 maart 2010 13:18 • Print artikel

Afgelopen weekend werd de eerste ronde van het NK Karting van de NAB verreden. Op het Circuit de Lansard nabij Eindhoven kwamen de Nederlandse toppers in actie voor de eerste krachtmeting van het jaar. Dit leverde schitterende races op met spektakel en verrassende uitslagen.


03 125cc
Bastian Hummel toonde zich het snelste tijdens de kwalificatie, al was zijn voorsprong op Erwin Jalving slechts 0.012 seconden. In de eerste race was het echter Menno Paauwe die er met de winst vandoor ging. Na een ronden lang gevecht hield hij Hummel nipt achter zich. Alex van Rijmenam legde beslag op de derde stek. In de tweede race overwon Hummel, met een voorsprong van enkele tienden ten opzichte van Paauwe. Opnieuw eindigde Van Rijmenam op de derde stek. De zege in het dagklassement ging door de betere kwalificatie naar Bastian Hummel, ten koste van Menno Paauwe en Alex van Rijmenam. Dennis Raaijmakers viel net buiten het podium, evenals Mike de Bruijn op P5.


06 KZ2 Internationaal
In de koningsklasse noteerde Robert Dirks uit het Birel-team van Paauwer Racing de snelste kwalificatietijd, ten koste van Arjan Kievitsbosch (Kubica) en Maikel van Grunsven (PCR). In de eerste race was echter Frank van de Windt op de Topkart de sterkste, en boekte een fraaie overwinning. Kievitsbosch moest ruim anderhalve seconde toegeven maar kwam als tweede over de streep, terwijl Nico Gloudemans (Tony Kart) een uitstekende comeback maakte met een derde plaats. Robert Dirks finishte als vierde, voor Rico van den Eijnden.


In de tweede race ging Kievitsbosch er met de winst vandoor, met Nico Gloudemans op een keurige tweede stek. KDP Racing zat er goed bij, want na Gloudemans was het Rico van den Eijnden, die knap als derde eindigde, voor Dirks en Van de Windt. In het dagklassement ging de zege daardoor naar Kievitsbosch, voor Van de Windt en Gloudemans. Dirks en Van den Eijnden maaktende topvijf compleet. De jonge garde deed ook van zich spreken en bezette de toptien. Rob van de Klok deed het zeer verdienstelijk en eindigde als zesde, voor Wim Dijkman, Maikel van Grunsven, Ryan van der Burgt en Symen Wiggers.
07 KZ2 Nationaal
De pole position in de KZ2 Nationaal ging naar Jeffrey Hageman uit team van KDP Racing, ten koste van Milan Dontje (Dobla/Racing Against Cancer) en Jeroen Bos (AVG Racing). Ook in de eerste race was Hageman een klasse apart, en reed de concurrentie op ruim drie seconden. Jeroen Bos eindigde als tweede, voor de sterk opgeklommen Ridge Schmidt op Topkart. Milan Dontje viel helaas al in de tweede ronde uit. In de tweede race was het echter Jeroen Bos die aan het langste eind trok. Dennis van der Spoel (CRG) eindigde binnen de seconde keurig als tweede, nog voor Jan Drinkwaard Jr op zijn Gillard. Hageman moest al in de tweede ronde opgeven. Door deze uitvalbeurt zag hij een goede klassering in rook op gaan en eindigde Jeffrey in het dagklassement slechts op een vijftiende stek. De winst ging naar de sterk rijdende PCR-coureur Jeroen Bos, ook Dennis van der Spoel reed weer ouderwets snel en pakte P2 voor Ridge Schmidt, die duidelijk zijn visitekaartje afgaf met zijn podium. Ook Jan Drinkwaard Jr. (vierde) en Erik Angenent (vijfde) kenden een uitstekend weekend met een topvijf. Glenn van de Hoek eindigde op P6, ten koste van Patrick de Kreek, Nathalie Machielse, Nik Freling en Nick Rooijakkers.


08 KZ2 Plus
Michel Schot uit het team van Geurts zette de snelste kwalificatietijd op de klokken, ten koste van de twee mannen van Slangen; Nico Xhofleer en Mark Verhoeven. Laatstgenoemde was in de race echter een klasse apart, en won op overtuigende wijze de eerste finale. Op ruim vijf seconden kwam Xhofleer als tweede over de meet, net voor Schot. Ook in de tweede race ging de winst naar Verhoeven, maar ditmaal met een minder grote voorsprong. Toch was de marge ten opzichte van Schot bijna twee seconden. Xhofleer kwam als derde over de streep. Het dagklassement werd logischerwijs een prooi voor Mark Verhoeven op de Topkart. Michael Schot en Nico Xhofleer zaten er ook goed bij en vergezelden hem op het podium, terwijl Peter Mastenbroek zijn Birel naar p4 stuurde. Bij Anton Gidding viel alles een keer op zijn plaats en dat gaf hem een mooie vijfde plaats. Daarachter pakte Ronny Wijnakker op MS Kart de zesde stek, voor Peet Voskamp, Wilco Schaaphok, Bert de Heus en Marco Tenback.


125 cc Nationaal
Jeremy Schoonenberg noteerde op zijn Welldone de snelste tijd tijdens de chrono, en mocht daardoor van pole position starten. Hylke Taselaar op Energy kart begon vanaf de tweede stek, voor Jesse Jan Dorenbos uit het team van Erpo, die daarmee de eerste DD2 was. Ook in de eerste race domineerde Schoonenberg. Hij zette zijn haaientanden in het asfalt en won met een marge van ruim twee seconden ten opzichte van Taselaar. Op bijna een halve minuut kwam Rutger Stenekes ook op een Welldone als derde over de streep. Ook in race 2 toonde Schoonenberg zijn kwaliteit en won met een straatlengte voorsprong. Opnieuw kwamen Taselaar en Stenekes respectievelijk als tweede en derde over de eindstreep. Het dagklassement werd overtuigend gewonnen door Jeremy Schoonenberg, met Hylke Taselaar en Rutger Stenekes naast hem. Dirk Jan Kist eindigde als vierde, ten koste van Simon van der Rol.


Mini Junioren
De kraamkamer van de kartsport zijn de Mini Junioren. Nederland bulkt altijd van talent en dat is ook nu weer het geval. Deze talenten zijn de mannen van de toekomst. Jarno Opmeer pakte de pole position door in de kwalificatie Michael Kuiper en Jan Stuut achter zich te houden. Opmeer was in de eerste race niet te houden voor de concurrentie en reed snel weg bij de achtervolgers. Met meer dan acht seconden voorsprong won de snelle rijder de race. Kuiper en Stuut eindigden knap op P2 en P3.


Ook in de tweede race stond er geen maat op Opmeer. Kuiper werd keurig tweede, terwijl Rowan Grinwis met zijn moeder als monteur zeer knap als derde over de finish kwam. De dagzege ging uiteraard naar Jarno Opmeer, ten koste van Michael Kuiper en Rowan Grinwis. Jan Stuut (4e) en Dennis Wiersma (5e) zaten er goed bij en haalden net niet het podium.


De kop is eraf en nu maken de teams zich op voor de tweede ronde. De rijders die er nu niet bij zitten zullen met het nodige huiswerk de stap naar voren willen maken. Dat belooft wat voor het tweede NK.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS