Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Organisatie Le Mans schaft het gelijk tanken en banden wisselen af

Uitgegeven door Wim Boekel • 4 april 2019 09:07 • Print artikel

De teams in het FIA World Endurance Championship mogen vanaf volgend seizoen niet meer tegelijkertijd de banden wisselen en bijtanken. Deze regel werd aan het begin van het superseizoen juist ingevoerd. Het is een van de onderdelen van de aanpassingen in de vernieuwde regels.

FIA WEC Racing Team Nederland

Met de aanpassing van de regels moet de competitie juist vergroot worden. Daarmee wordt eigenlijk bevestigd dat de aanpassing van de regel uit 2017 niet gewerkt heeft. De teams waren ook al sceptisch bij de invoer. Een andere aanpassing is dat bij de 24 Uur van Le Mans weer dubbele punten worden gegeven. Het punten aantal was in het superseizoen gehalveerd. De 8 uur durende races krijgen 50% meer punten, dan de races over 6 uur en 4 uur.

Daarnaast gaat de GTE-Am hetzelfde systeem voor succes-ballast hanteren als in de European Le Mans Series (ELMS) wordt gebruikt. Daarbij wordt de ‘A+B+C’-methode gehanteerd.
- A staat voor het resultaat uit de vorige race;
- B staat voor het resultaat van de race daarvoor;
- C staat voor de stand in het kampioenschap.
Voor elk van de bovengenoemde onderdelen wordt 15, 10 en 5 kilo aan ballast gegeven, waarbij het maximale gewicht 45 kilo bedraagt. Wanneer een auto niet deelneemt aan een evenement, wordt automatisch 15 kilo toegekend voor de volgende race.

Daarnaast is er verduidelijking gekomen over de limieten rond de rijtijd en de toekenning van de banden gedurende de verschillende raceafstanden. LMP1, LMP2 en GTE-Pro teams hebben 4,5 sets tot hun beschikking voor de 4 uursraces. Dit zijn de races in Fuji, Sao Paolo en Spa. Voor de races in Bahrein en Silverstone krijgen de teams 6,5 sets banden. Voor Silverstone en Shanghai is dit de helft. Het aantal beschikbare banden voor de Le Mans is iets ingeperkt. Voor de races over 12 uur is ook een aantal banden bekend gemaakt, maar dit soort races worden in 2019-20 niet gehouden.

De 4 uur-durende races hebben iets andere regels dan de ELMS. Alle LMP2-coureurs moeten de minimum rijtijd van 45 minuten halen en het maximum van 2 uur, 45 minuten maximaal wordt gehanteerd.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS