Karting • Karting Diversen

Xander Przybylak wint bij BNL Kick-Off met overmacht en maakt promotie naar de KZ2 125 cc schakelkart

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 februari 2019 20:07 • Print artikel

De eerste race van het seizoen was meteen een prooi voor de vijftienjarige veelvraat Xander Pryzbylak. In de DD2-klasse won het Limburgse karttalent met overmacht tijdens de BNL Kick-Off in Genk. Zowel in de kwalificatie als in beide races domineerde de regerend kampioen uit Genk. Om zichzelf een nieuwe uitdaging te stellen, maakt hij dit jaar een uitstap naar de KZ-klasse (de 125cc schakelklasse). Maar ook in de DD2 zijn ze nog niet van hem af.

Xander Przybylak wint bij BNL Kick-Off

Xander vond het mooi om in Genk meteen de eerste race van het seizoen te winnen. Het is voor de jonge Belg een echte thuiswedstrijd, elk weekend is hij op het circuit in Genk te vinden. “Dit circuit kent voor mij geen geheimen, het ging dan ook weer lekker. Beide races heb ik gewonnen. Dat geeft een goed gevoel.”

In beide races startte Xander op de voorste rij en in beide races zag hij zijn concurrenten pas na de finish weer terug. De tweede race was nog het meest spannend. Toen moest hij een aantal keer de deur dichthouden om de anderen er niet langs te laten. “Gewoon trappen en het gas erop”, vatte hij de races kort samen.

Met de overwinning in Genk trekt Xander de lijn van vorig jaar moeiteloos door. Ook in 2018 won de rijder uit het topteam van Bouvin Power bijna alles in zijn klasse bij het NK van organisator Chrono en bij het BNL en BMC. En dus is het tijd voor een volgende stap in de nog prille racecarrière van Xander. De nieuwe uitdaging vindt hij in de KZ-klasse. “De KZ-klasse is nieuw voor mij, dat wordt een mooie uitdaging want deze klasse is een stuk lastiger dan de DD2. En met een topsnelheid van rond de 130 kilometer per uur wordt het sowieso spectaculair.”

Pas één keer heeft Xander getraind in de KZ-klasse en het verschil met de DD2 is enorm volgens hem. “Het gaat allemaal een stuk sneller in deze klasse en het racen is een stuk zwaarder. In de DD2 kan ik makkelijker plankgas rondrijden, dat gaat bij de KZ niet. De karts trekken veel sneller op en komen sneller uit de bochten. Je moet daardoor tijdens de races veel meer nadenken, het gaat allemaal niet meer vanzelf.”

Xander Przybylak wint bij BNL Kick-Off

In de DD2 hoopt de jonge Genkenaar dit jaar weer hoge ogen te gooien, maar zijn focus ligt vooral bij de KZ. “Daar kan ik echt weer leren en volgende stappen maken. Vooral de starts in de KZ zijn belangrijk, daar zal ik nog veel op moeten oefenen. En de races zijn een stuk zwaarder, dus ook fysiek zal ik vooruit moeten gaan. Na twintig rondjes in de KZ ben je echt wel kapot.”

Komende zondag beleeft Xander zijn vuurdoop in de KZ-klasse op zijn geliefde baan in Genk. Hij kerk er reikhalzend naar uit. “Gewoon weer het gas erop, dan komt het goed.”

Xander Przybylak bedankt zijn team Bouvin Power, zijn monteur Christof Raymakers, zijn familie en zijn sponsors.
 
Xander wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Keroma Techniek N.V. in Genk, Jansen Construct, Coox Motors, Lico Schoonmaak, Fripa Drinkmarket, Scheurs/Schellens, DSSI, Dimensio Verpakkingen, Limburg Cleaning Company, Kusters Transport en Stadscafé Genk.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS