Karting • Belgisch Kampioenschap

Xander Przybylak pakt titel BNL-kampioenschap, en dat is twee! "Deze titel voelt heel goed"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 oktober 2018 17:05 • Print artikel

GENK – Na drie van de vier races in Genk wist hij het al: hij was kampioen in de DD2-klasse in het BNL-kampioenschap! De Belgische kartbelofte Xander Przybylak kende dit seizoen als debutant in deze categorie een ongelooflijk succesvol seizoen. Zijn tweede titel van het seizoen is dan ook een logische beloning voor alle overwinningen die de vijftienjarige rijder uit Genk dit seizoen heeft geboekt.

Xander Przybylak

Het was voor Xander zijn tweede titel in zijn loopbaan. Nota bene gewonnen op zijn thuisbaan in eigen stad. Toch maakte dat laatste hem niet eens zoveel uit. “Het is gewoon één kartcircuits waar ik rijd”, zei hij gedecideerd. “Het gaat erom dat ik kampioen ben geworden. Waar dat gebeurt, dat maakt me niet uit.”

Kampioen werd hij, en hoe! Het BNL-kampioenschap bestaat uit drie raceweekeinden met vier races elk. Van het totaal van twaalf races won hij er maar liefst zes, werd hij vijf keer tweede en één keer derde. Dat de titel maar aan één persoon toebehoort, maakte Xander zaterdag en zondag in Genk overduidelijk. Hij won alle vier de races.

Al was hij feitelijk na drie races al kampioen. Het enige wat hij in de slotrace van het kampioenschap moest doen, was niet worden gediskwalificeerd. “Maar ik wilde natuurlijk wel gewoon nog winnen.” Makkelijk was dat overigens niet. “In die laatste race zat het allemaal wat dichter achter elkaar, dus dat was wel spannender.”

De drie races daarvoor waren niet al te listig geweest voor Xander. Wat heet. Hij startte ze alle drie van poleposition (hij was in beide kwalificaties - één voor de twee races op zaterdag en één voor de twee races op zondag - de snelste geweest). Daarna kon hij steeds wegrijden om in het vervolg niet meer achterom te hoeven kijken, zo groot was weldra zijn voorsprong. Natuurlijk vond hij het geweldig de races te winnen, toch was er één maar. “Ik vind gevechten met andere rijders leuker.”


Hoe dan ook, zijn titel was loon naar werken. “Ik zet me enorm in voor mijn sport”, zei Xander. “Ik let op mijn eten, doe aan conditie- en krachttraining. Elke woensdag train ik in de kart en ook in het weekend als ik geen wedstrijd hoef te rijden.”

Waar zijn succes als nieuweling in de klasse vandaan komt? Hij rijdt net zoals vorig seizoen bij het team van Bouvin Power. Een topteam dat hem topfaciliteiten garandeert, maar bovenal blijkt het rijden in een schakelkart hem bijzonder goed te liggen. “Ik rijd heel graag in deze karts.”

Dat demonstreert hij niet alleen in het BNL-kampioenschap. Hij won al het NK en gaat ook aan kop in het BMC kampioenschap in de DD2-klasse. Natuurlijk wil hij die derde titel in de komende weken ook in de wacht slepen. “Deze titel voelt heel goed, maar het kan altijd beter. Als ik het BMC-kampioenschap ook win, zou dat heel mooi zijn. Ik wil ze heel graag winnen. En daarna wil ik nog een mooi resultaat boeken op de Grand Finals.”

Met dat laatste doelt hij op het jaarlijkse wereldkampioenschap voor Rotax Max-rijders dat dit seizoen wordt gehouden in Brazilië. Het is voor Xander zijn eerste deelname aan het WK. “Ik kijk er heel erg naar uit. Ben heel benieuwd hoe het zal zijn. Ik zie er echt naar uit!”

Xander Przybylak wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Keroma Techniek N.V. in Genk, Jansen Construct, Coox Motors, Lico Schoonmaak, Fripa Drinkmarket, Scheurs/Schellens, DSSI, Dimensio Verpakkingen, Limburg Cleaning Company, Kusters Transport en Stadscafé Genk.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS