Karting • Karting Diversen

Sublieme Joey van Splunteren ook in X30 Euro Series top: "Hopelijk kan ik daar het verschil maken"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 mei 2017 09:31 • Print artikel

SALBRIS – Karter Joey van Splunteren bewees afgelopen weekeinde ook op Europees niveau nog steeds bij de top te horen. De 23-jarige rijder uit Zaandijk werd derde tijdens de tweede ronde van de X30 Euro Series in Salbris in de X30 Senior-klasse. Met nog twee rondes te gaan stelt hij zich ten doel bij de eerste drie in het kampioenschap te eindigen. In zijn schaduw ontwikkelt Niels Koolen zich nadrukkelijk. Van Splunteren heeft zich ontfermt over zijn jonge teamgenoot, die grote stappen maakt.

Joey van Splunteren

Joey, al eens Europees kampioen Rotax Max geweest, toonde op de baan in Frankrijk dat hij nog altijd een begenadigd rijder is. Na de poleposition in zijn groep (en de tweede tijd totaal) werd hij achtereenvolgens tweede, vierde en eerste in de heats. Daarna snelde hij naar de vierde plaats in de prefinale en de derde plaats in de finale. Het leverde hem weer de nodige punten op voor het kampioenschap.

“Ik ben er heel tevreden mee”, blikte Joey terug op zijn resultaten. “Ik wist dat het rijden op deze baan wat lastiger ging worden. Daar had ik al wat ervaring mee. Dat komt omdat de Gillard-kart hier heel veel grip heeft. Maar het ging het hele weekend goed. Tijdens de prefinale ging het zo lekker dat ik dacht dat ik de finale moest kunnen winnen, maar tijdens de finale bleek dat net iets te lastig omdat ik iets te veel grip had waardoor ik wat tijd verloor.”

Niettemin waren zijn vierde en derde plaats in de prefinale en finale knap en bovendien goed voor een hoop punten. Daardoor kan de sympathieke Noord-Hollander blijven azen op het kampioenschap. En dat is wel zijn doel voor dit seizoen: opnieuw Europees kampioen worden. “Het podium moet zeker weten lukken, maar ik richt me op de eindzege. De komende twee rondes rijden we op banen waar je heel veel grip nodig hebt. Hopelijk kan ik daar het verschil maken.”

Ook Joey’s teamgenoot Niels Koolen deed het goed op de piste in het midden van Frankrijk. De Brabander, die door Joey wordt begeleid, is bezig aan zijn tweede seizoen als wedstrijdrijder en slaagt er nu al in vooraan mee te doen. Hij pakte spectaculair de tweede tijd in de kwalificatie in zijn groep achter Joey (en de vierde tijd totaal) en werd vervolgens vijfde en negende in de eerste twee heats.

Tijdens de derde heat haalde hij de finish helaas niet vanwege een kapotte uitlaat. Ook in de prefinale was hij onfortuinlijk. Daarin crashte hij jammerlijk waardoor hij in de finale van de dertigste plaats moest beginnen. Desondanks slaagde Niels erin zich nog naar een alleszins acceptabele twintigste plaats te knokken. Joey was onder de indruk van zijn pupil: “Het is pas zijn tweede jaar als karter, houdt zich goed staande op Europees niveau en leert heel snel. Het gaat echt heel goed met hem.”

Podium Joey van Splunteren


Voor Joey volgt komend weekeinde een GK4-wedstrijd in Emmen. De eerstvolgende Euro Series-race is pas in juli. Die wordt in het Duitse Wackersdorf gehouden. Een circuit dat hij goed kent. “De baan ligt me wel. Er ligt nu nieuw asfalt, dus we zullen er van tevoren veel moeten testen met de Gillard om hem goed afgesteld te krijgen. Al kom je tijdens het raceweekeinde er pas echt achter waar je staat. Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in!”

Joey van Splunteren en Niels Koolen worden gesponsord door: Super B en Athleteshop.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS