Karting • Karting Diversen

Snelle Kas Haverkort twee keer op podium in sterk bezette DKM: "Super om naar de top drie toe te rijden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 mei 2018 10:03 • Print artikel

WACKERSDORF – Karter Kas Haverkort zit in een goede flow de laatste paar races. Hij manifesteert zich uitstekend en mengt zich tussen de wereldtop in de OK, de hoogste klasse bij de automaten voor de aanstormende talenten met autosportambities. De veertienjarige karter uit Rheezerveen, uitkomend voor het fabrieksteam van Zanardi, reed tijdens de tweede ronde van de DKM in Wackersdorf tot twee maal toe naar het podium. Een knappe prestatie! Bovendien steeg Kas met stip naar de derde plek in de tussenstand van het prestigieuze Deutsche Kart Meistershaft.

Kas Haverkort podium DKM

“Het trainen ging al heel goed. Ik zat telkens in de top drie. We wilden graag zo hoog mogelijk kwalificeren in de kwalificatie, het liefst de poleposition natuurlijk”, zei de ambitieuze Kas. “De baan was snel veranderd, en we hadden de verkeerde keuze gemaakt voor de set-up van de kart. Maar ik had er alle vertrouwen in dat het goed zou komen, we hadden de goede snelheid en dat bleek ook in de heats.”

Kas reed telkens een sterke inhaalslag en maakte een paar knappe inhaalacties. Het door de KNAF ondersteunde talent streed constant vooraan mee. “Het is gewoon super om naar de top drie toe te rijden. Ik reed in allebei de heats uiteindelijk naar P2. Daarna verliep de eerste finale goed; ik reed snel naar voren. Ik ging op twee nieuwe banden weg, waar veel rijders op vier nieuwe banden weggingen. Ik lag al op P2 toen er een rode vlag kwam.”

Na de herstart hadden de rijders op nieuwe banden voordeel. “Die code rood was wat nadelig voor mij, omdat ik maar twee nieuwe banden had gestoken. Daardoor werd ik alsnog derde. Maar toch was het alweer een podiumplaats. Ik was even snel als Harry Thompson, dus dat gaf vertrouwen. De Zanardi werkt goed en sinds Lonato loopt ook alles goed. Willemjan (Keijzer, teammanager, red.) en de monteurs hebben hard gewerkt. En vanuit de fabriek is er ook hard gewerkt.”

De tweede finale ging ook erg goed voor Kas. Daarin wist de beloftevolle Nederlander zelfs weg te lopen van Red Bull-talent Harry Thompson. “Ik had een supergoede focus. Ik reed zelfs van Thompson weg en ik was aan het jagen op de koploper. Ik probeerde een aanval, ik kwam van ver, maar het lukte net niet. We vielen samen stil, maar uiteindelijk werd ik toch weer tweede. Ik wilde iets te graag naar de nummer één.”

Overigens had Kas geluk gehad met het weer, besefte hij. “Het was tijdens onze races heel goed weer in tegenstelling tot de andere klassen. Bij ons was het nog net droog, maar net na de finish begon het te spetteren.”

Kas Haverkort

Terugblikkend op het weekeinde overheerste een tevreden gevoel. “Elke keer rijd ik in de top. Ja ik voel me heel goed, heel sterk. Ik doe ook mijn best om zo goed mogelijk te rijden.” Daarvoor reed hij afgelopen weekeinde bovendien op een goede baan die hem goed ligt en hem al veel succes bracht. “Wackersdorf is een leuke en snelle baan. Je hebt er veel grip. Het heeft twee avonden geonweerd, maar de baan werd al snel weer goed. Je zag dat sommigen in het begin snel waren. Daarna kwam er meer grip en gingen ze langzamer.” Niet dat het wat Kas betrof veel uitmaakte. “Ik kan me goed aanpassen of het nu regent of er veel grip is.”

Komend weekeinde heeft hij een EK-race in Engeland, op de baan kart PFI. Kas: “Daar wil ik ook proberen mee te doen in de top en veel punten pakken. PFI ligt me wel. Ik vind het een leuke, technische baan met korte bochtjes. Hij loopt goed. Vandaag hebben we getest en qua tijden zit ik bij de top drie. Het ziet er goed uit. We zitten continu in de top!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS