Karting • Karting Diversen

Robert de Haan knalt naar podium bij race op de wereldbekende 'Strip' in Las Vegas: "Het was echt leuk!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 december 2019 04:04 • Print artikel

LAS VEGAS – Een nieuw avontuur met een min of meer vertrouwde afloop, dat was de deelname van karter Robert de Haan aan de SuperNationals in Las Vegas. De dertienjarige rijder uit Eerbeek eindigde in de Amerikaanse gokstad, zoals in elke wedstrijd, voorin. In de IAME X30 Junior-klasse denderde hij naar een knappe vierde plaats.

Robert de Haan naar podium bij race op wereldbekende 'The Strip' in Las Vegas

“Het ging goed, ik vond het een heel leuke ervaring”, blikte een contente Robert terug op het jaarlijkse evenement dat werd gehouden op de wereldbekende 'The Strip' in Las Vegas, recht voor het grote Rio All-Suite Hotel & Casino. “Voor mij was alles nieuw, zoals op een parkeerplaats rijden. Het was echt leuk om een keer mee te maken. De bochten waren heel anders; er waren geen bandenstapels. Het was echt een beetje als in Monaco, met muren direct naast de baan. De omgeving was ook heel leuk.”

Zijn deelname in Amerika had Michele Panigada van Energy Corse voor hem geregeld, de manager van het fabrieksteam van Energy Corse, waarvoor Robert uitkomt. “Toen ik hoorde dat ik daar mee kon doen, dacht meteen: dat is vet. Ik had er eigenlijk nog nooit aan gedacht om in Amerika te rijden.”

In het begin moest hij even wennen aan de omstandigheden, zei de talentvolle rijder die dit jaar overtuigend kampioen werd in het Duits kampioenschap OK Junior. “Vooral omdat je op die baan helemaal geen grip had. Het is heel ander asfalt dan ik gewend ben en dat had een heel andere reactie op de kart. Daardoor was in het begin moeilijk de juiste afstelling te vinden. Het duurde een tijdje voor die goed was.”

In de kwalificatie snelde Robert naar de tiende tijd in zijn groep. Het betekende de negentiende plaats overall. “Dat was redelijk, want we hadden nog een paar probleempjes met de kart. Daarom hadden we de afstelling voor de kwalificatie nog wat veranderd, maar dat bleek niet beter. We hebben toen alles teruggezet zoals het was. Daarna gingen de heats goed. In de tweede heat werd ik jammer genoeg van de baan gereden, daardoor moest ik uiteindelijk achteraan starten in de finale.”

Robert de Haan podium bij race op wereldbekende 'The Strip' in Las Vegas

Maar Robert liet zich daarin niet kennen. Hij had een heel goede start: van de zestiende plaats snelde hij naar de tiende plek. “Daarna ben ik heel snel naar de vierde plaats gereden. Op die plek heb ik een tijdje gereden.” En toen werd Robert helaas weer van de baan afgereden. Hij viel terug naar de zesde plaats, maar de snelle Gelderlander knokte zich weldra terug naar P5.

Op dat moment waren de eerste vier te ver weg om hen nog te kunnen achterhalen. Zodoende kwam Robert als vijfde over de finish. Even later bleek dat hij toch nog vierde was geworden omdat de jongen die hem van de baan had gereden een tijdstraf van vijf seconden had gekregen.

Robert was tevreden met zijn resultaat. “Van zestien naar vier, dat vind ik best wel goed. Er deden ook echt goede rijders mee uit veel verschillende landen. Ik denk dat het één van meest speciale races was. Heel vet om mee te maken. Alles, het hele evenement, en dat het in Las Vegas was natuurlijk. Wat mij betreft rijd ik er volgend jaar weer, we zullen zien.”

Robert de Haan naar podium bij race op wereldbekende The Strip in Las Vegas

Met de race in Las Vegas is Roberts seizoen tot een eind gekomen. Wat hij volgend seizoen gaat doen, wist het jonge racetalent nog niet. “We zijn er druk mee bezig. Hopelijk hebben we op korte termijn duidelijkheid.”

Robert bedankt Energy Corse, motortuner GFR (TM Engines) en Greyhound Seats.

Robert de Haan wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Rijvaardigheidscentrum Lelystad, Kartcentrum Lelystad, Repay Payroll/HRM, Start Automagazine, Nedlite, Rally Adventure Store, Mira Benelux BV, Winning IT, Eurol Lubricants, Debsports (Debby Hanssen) en RHB adviesbureau.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS