Karting • Karting Diversen

Karttalent Robert de Haan overtuigend kampioen OK Junior in Duits kampioenschap: "Allemaal heel blij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 oktober 2019 01:50

AMPFING – Het lijkt bijna vanzelfsprekend: karter Robert de Haan die kampioen wordt. De afgelopen jaren won hij tenslotte al zoveel titels. Het dertienjarige talent uit Eerbeek voegde daar zondag de titel van Duits kampioen aan toe, een titel die ook werd gewonnen door coureurs als Robert Kubica, Sebastian Vettel, Nico Hülkenberg en Nyck de Vries. Op het circuit van Ampfing was hij na de eerste finale in de OK Junior-klasse al niet meer te achterhalen door de concurrentie. Om zijn dominantie te onderstrepen, pakte hij daarna ‘gewoon’ de winst in de tweede finale van de dag.

Robert de Haan DJKM Champion

“Natuurlijk waren allemaal heel blij, maar we hebben het niet echt speciaal gevierd”, blikte Robert terug op de zoveelste superprestatie in zijn nu al imposante kartcarrière. Of dit zijn mooiste titel tot dusver was? “In ieder geval één van de mooiste. Mijn winst bij de Junioren tijdens de Rotax Max Grand Finals van vorig jaar was natuurlijk ook heel erg mooi.”

In 2018 werd de fabrieksrijder van Energy Corse ook nog Nederlands rookiekampioen en vicekampioen bij de Junioren. Een jaar eerder werd hij in de Minimax-klasse rookiekampioen en Nederlands kampioen, ook won hij de Dutch Rotax Max Challenge én werd hij Europees kampioen. Nog een jaar eerder was hij in de Micromax-klasse al vicekampioen geworden tijdens de Grand Finals.

Je kunt dus stellen dat Robert veel ervaring heeft met het rijden van belangrijke wedstrijden. De spanning tijdens de eerste race van het weekeinde in Ampfing viel daarom wel mee, zei hij. “Ik wist dat ik in die race al kampioen kon worden, maar ik was rustig, goed gefocust. Het helpt natuurlijk wel dat ik ervaring heb met het rijden van dit soort wedstrijden. Als je een heleboel spannende races hebt gereden, wen je daaraan. Je moet gewoon rustig blijven en doen waar je goed in bent.”

Door de nuchtere toon waarop Robert het zei, zou je bijna vergeten hoe bijzonder zijn prestatie is. En bijzonder is-ie, want de OK Junior-competitie is een internationale, zeer prestigieuze competitie. Hij had zondag in de eerste race dan ook echt moeten knokken voor zijn derde plaats. “Veel jongens zijn snel. Die derde plek was dan ook wel een goed resultaat. Maar het was natuurlijk niet mijn beste race, omdat ik niet won. Gelukkig was het was goed genoeg om kampioen te worden.”

Dat maakte de tweede finale van het weekeinde een stuk eenvoudiger, toch? “Nou, ik wilde wel die laatste race winnen om te laten zien dat ik de terechte kampioen ben. Daarom was ik een beetje zenuwachtig.” Daar was tijdens de race weinig van te merken, want de snelle Gelderlander denderde rechtstreeks naar de overwinning.

Voor Robert had zijn Duitse titel overigens al zijn tweede kampioenschap van het seizoen moeten zijn, ware het niet dat hij tijdens het Kart Academy-kampioenschap een grote teleurstelling te verwerken kreeg. Tijdens de laatste ronde van die titelstrijd was hij eigenlijk met het grootste puntenaantal ooit kampioen geworden, maar zijn monteur had een foutje gemaakt en Robert werd gediskwalificeerd.

“Dat was echt heel jammer; ik kon er niks aan doen. Ik heb daar lang van gebaald. Daardoor was het ook wel een tijdje moeilijk om te focussen op het laatste DKM-weekeind”, bekende hij. Maar geholpen door zijn personal trainer en coach Debby Hanssen van Debsports wist hij zich voor het DKM weer op te laden. “Ik wist dat ik sterk moest proberen te blijven om die titel wél binnen te halen. Voor de rest is het een superseizoen geweest.”

Robert de Haan overtuigend kampioen OK Junior in Duits kampioenschap

Welke kampioenschappen hij volgend jaar gaat rijden, dat wist Robert nog niet. “Hoe hoger je komt hoe moeilijker het wordt. Je hebt een best wel groot budget nodig en daar hebben we sponsoren voor nodig.” Voordat hij zich met volgend seizoen gaat bezighouden, heeft hij nog een aantal WSK-races in Italië. Daar hoopt hij uiteraard op een klinkend slot van zijn seizoen. “Ik zou wel in de top drie kunnen finishen, denk ik. Maar natuurlijk hoop ik daar ook te winnen. Winnen verveelt nooit.”

Robert bedankt Energy Corse en motortuner GFR.

Robert de Haan wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Rijvaardigheidscentrum Lelystad, Kartcentrum Lelystad, Repay Payroll/HRM, Start Automagazine, Nedlite, Rally Adventure Store, Eurol Lubricants, Mira Benelux BV, Winning IT, Eurol Lubricants, Debsports (Debby Hanssen) en RHB adviesbureau.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS