Karting • Karting Diversen

Razendknappe één-twee voor broertjes Pex in koningsklasse DKM en Stan Pex succesvol met SP Tuning

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 oktober 2019 14:03 • Print artikel

AMPFING - Eén en twee in de KZ2 DSKM-klasse van het Duits kampioenschap (DKM), de koningsklasse. Als broers nota bene. De titel van de karttopper Stan Pex was een bijzondere, maar dat hij een feestje kon vieren met zijn oudere broer Jorrit als vicekampioen, maakte het feestje wel heel bijzonder. Wat misschien wat minder bijzonder was, was het feit dat een Pex met de titel in het DKM aan de haal ging, want de racefamilie uit Maasbree met aan het hoofd de immer fanatieke vader Richard Pex, is er jarenlang succesvol in Duitsland. Zo won Jorrit al zes keer het prestigieuze DKM en in 2019 was Stan dan aan de beurt. Toch was er een extra uitdaging omdat Pex Racing dit jaar voor het eerst op Kart Republic racete. Ook in Nederland en België timmert Stan Pex met zijn eigen raceteam goed aan de weg. Samen met een groepje talentvolle karters werd er dit seizoen al menige podiums uit het vuur gesleept.

Stan en Jorrit Pex Pex Racing Meisterehrung DSKM

De eerste keer dat Stan zijn broer in een rechtstreeks duel in het kampioenschap had geklopt, was een fraai moment, bekende Stan. Al kon het voor hem op het circuit van Ampfing tijdens de laatste ronde van het kampioenschap al niet meer fout gaan. “Ik was voor het weekend eigenlijk al kampioen, want ik was tijdens het seizoen veertig punten op Jorrit uitgelopen en nog meer punten op de concurrentie”, zei de snelle Limburger. “Maar ik wilde de laatste race natuurlijk ook heel graag winnen.”

Makkelijk zou het niet worden, want Stan wist dat zijn broer altijd snel is in Ampfing. Tijdens de eerste finale van het weekeinde stonden beide broers bovenaan de tabellen. In de tweede race werd hij tweede en Jorrit vierde.

Dat had ermee te maken dat Stan in de eerste finale nieuwe banden had gestoken en de tweede finale dus moest rijden op gebruikte. Het deerde niet, de titel was de zijne. En daar was hij uiteraard trots op. “Het is een heel sterk kampioenschap. Ik heb er dit jaar echt veel tijd en energie in gestoken om zo goed mogelijk te zijn. Ik heb er voor gezorgd dat Jorrit en ik de spullen goed voor elkaar hadden.”

Pex Racing

Want voormalig wereldkampioen, drievoudig Europees kampioen en veelvoudig Duits kampioen Jorrit (26) werkt inmiddels fulltime in het dakdekkersbedrijf van hun vader, waarvan nu oudste broer Yard directeur is. “Zij twee runnen de zaak en hebben daardoor weinig tijd voor het team. Mijn vader doet veel achter de schermen, ook voor het karten. Dus Jorrit was heel blij dat we de spullen zo goed voor elkaar had. Wel jammer dat Jorrit dit jaar veel pech heeft gehad en toch is hij nog tweede geworden in het DKM en Europees kampioen.”

En dan waren er nog de prestaties van hun teamgenoot Senna van Walstijn die in zijn eerste jaar in een schakelkart prompt de eindzege greep in de KZ2 DSKC-klasse. Dat is de categorie voor de jonge, nieuwe rijders in de schakelcompetitie van het DKM. Erg knap, maar de Amsterdammer had in andere jaren al overtuigend laten zien dat hij erg snel is. Zo was hij vorig jaar nog wereldkampioen Rotax Max bij de Senioren geworden, won hij het NK en het BMC-kampioenschap.

champagnedouche Senna van Walstijn

Toch was het zeker geen abc’tje geweest dat Senna vooraan zou meedoen in de KZ DSKC-klasse. Stan: “Zeker omdat het pas zijn eerste jaar in deze klasse is. Alles was nieuw voor hem, het is fysiek heel zwaar en toch wordt hij kampioen. Daar was iedereen dik tevreden mee natuurlijk. Senna heeft het echt heel goed gedaan.”

Naast de activiteiten met de 125cc schakelkarts kent Stan Pex een druk seizoen, want hij runt ook zijn eigen raceteam SP Tuning, waar hij jonge talentvolle karters omhoog brengt op de ladder naar de top van de kartsport. "We hebben een leuke groep aan monteurs en jonge karters. De crewleden zijn allemaal vrienden van mij en zij doen geweldig werk. Onze rijders worden elke race beter en onze spullen zijn goed, dat bewijzen onze rijders met alle podiums dit seizoen."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS