Karting • Karting Diversen

Ook op nieuwe baan in Assen laat Nederlands kampioen Nathan Ottink iedereen achter zich: "Enorme stappen gezet"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 september 2018 06:55 • Print artikel

ASSEN – Als leider in het Nederlands kampioenschap reisde Nathan Ottink af naar de laatste race in de Knaf Cup op het vernieuwde circuit van Assen. De 11-jarige karter uit het Overijsselse Hengelo wilde niks weten van een berekende stijl om de Nederlandse titel in de Mini Parilla-klasse veilig te stellen. Ook op de baan waar hij nog nooit gereden had, was Nathan de snelste in de kwalificatie, de twee heats en de finale.

Nathan Ottink Nederlands kampioen bij de Mini's

Nathan reed dit seizoen in de Euro Series al naar het podium en die ervaring neemt hij mee naar de wedstrijden om het NK en de Wladoil Cup. De laatste cup is een combinatie tussen vier races in Nederland en vier races in België. De finaleraces in eigen land wist de talentvolle karter allemaal te winnen. “Ik ben super blij dat ik Nederlands kampioen ben”, zegt Nathan terwijl hij net juichend over de finish is gekomen. “Het niveau is heel hoog en er zijn veel goede coureurs in het NK.”

Het nieuwe circuit in Assen beviel de coureur van PdB Racing wel. “Ik had hier nog nooit gereden. Het is een nieuwe baan en dat is altijd wel even spannend, maar vanaf de training ging het al behoorlijk goed. Het is best een lastige baan, achter op het circuit is een heel technisch deel.” Nathan reed de hele race op kop en dat maakt het toch ook wel lastig. “Als je achter iemand zit, kun je volgen en zie je makkelijker waar het juiste rempunt ligt. Maar het geeft natuurlijk ook veel motivatie als je het gat naar de nummer twee steeds groter kunt maken.”

Alles in de kartsport staat in het teken van #Mission-N. Nathan wil zijn vader achterna in de Rallycross. “Dat is echt een mooie sport. Veel spanning, snelle bochten. Om daar te komen heb ik nog een heel pad te gaan.” Voorlopig zit hij nog een paar jaar in de kart om vooral race-ervaring op te doen. Karting is immers de basis voor een autosportloopbaan of het nu voor de Formule 1 of Rallycross is. Door zijn overwinning in het NK plaatst de Hengeloër zich voor het WK komende maand in Le Mans. “Het niveau daar is een heel stuk hoger, maar ik hoop op een plaats in de top vijf.”

Om een nog betere coureur te worden, krijgt Nathan binnen het team van PdB Racing ondersteuning van Jan Lammers met data-analyse. “Door te kijken naar de data zie je dingen die je van een afstand of vanuit de kart niet kunt zien. Als je een bocht anders neemt, zie je in de data of ik sneller of langzamer was. Via de GPS weet ik dan welke lijn de snelste is.”

Marcel en Nathan Ottink

Samen met zijn vader en moeder reist Nathan door Europa om zijn sport te oefenen. Ook zijn vader Marcel Ottink van OTS Racing ziet de progressie van zijn zoon die in de Euro Series op de tweede plaats eindigde. “Nathan heeft dit jaar enorme stappen gezet. Met name de Euro Series is een goede leerschool geweest voor de rest van het jaar. De concurrentie is daar harder en hij gaat eigenlijk vanzelf in dat niveau mee. Ook in de Knaf Cup is het niveau hoog. Komend jaar maakt hij de overstap naar de Junior X30. Naast de Euro Series en de Knaf Cup rijden we wellicht ook de WSK, maar dat is nog niet zeker.”

Nathan rijdt nu ruim een jaar voor het team van Peter de Bruijn die onder de indruk is van zijn prestaties. “Zeker, dit jaar is Nathan sterk gegroeid", zei De Bruijn, die zelf ooit ene Ayrton Senna versloeg in het WK karting. Peter is heel erg tevreden met de vorderingen van zijn pupil. "Vooral op mentaal gebied is hij beter geworden, dat bewijst hij opnieuw. Ik zie hem alleen maar beter worden. Nathan is een topper en we zijn super tevreden met zijn ontwikkeling.”

Nathan Ottink wordt in de kartsport ondersteund door Jos Kuypers BV, OTS Racing en PdB Racing.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS