Karting • GK4 Kartseries

Nathan Ottink over Mission-N, van kart naar Rallycross: "Ik wil net zo goed worden als Petter Solberg"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 februari 2018 19:26 • Print artikel

GENK - Als de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap karting een goede indicatie vormt voor zijn mogelijkheden voor dit seizoen, dan zit het wel snor met Nathan Ottink. De tienjarige karter uit Hengelo Overijssel won zondag op het circuit van Genk de finale in de Mini Parilla-klasse. Het vormde een mooi nieuw hoofdstuk van Mission-N, de missie van Nathan en zijn team die hem uiteindelijk in de toekomst naar de Rallycross moet brengen.

Nathan Ottink

Ho, wacht even. Rallycross? Jazeker. Ooit racen in die autosportcategorie is Nathans grote droom. Het is een passie die hij van zijn vader heeft overgenomen. Die reed vroeger zelf Rallycross en bouwt nu zelfs Rallycross-auto's (OTS Racing), net zoals Dakar-auto's trouwens. Waarom Nathan Rallycross zo mooi vindt? "Het gaat heel hard en de auto's trekken heel hard op", zei hij.

Terwijl veel van zijn concurrenten in het karten dromen van een carrière in de formule-auto's heeft de razendsnelle Overijsselnaar daar dus minder belangstelling voor. "Ik vind dat er in formule-autoraces veel minder spanning zit dan in de Rallycross. Een wedstrijd duurt maar vijf rondjes. Dan moet je er vanaf het begin van de race dus vol ervoor gaan. Ik wil net zo goed worden als mijn held Petter Solberg (tweevoudig wereldkampioen, red.)."

Nathan, die ook dit seizoen uitkomt voor het PDB Racing Team, is gaan karten omdat het de ultieme gemotoriseerde sport op vier wielen is voor het aanleren van voertuigbeheersing. Daarover beschikt hij inmiddels al meer dan voldoende. Dat demonstreerde hij in Genk wel. In een spannende finale knokte hij vrijwel de hele race lang met Sacha van 't Pad Bosch om de overwinning en het was Nathan die uiteindelijk de finale won.

"Het begin van de finale ging erg goed", zei de jonge coureur die tweede werd tijdens de eerste race van het weekeinde en zevende in de tweede. "Ik dacht: ik geef alles of niets en zie wel wat het wordt. Ik lag na de start al meteen tweede nadat ik van de derde plaats was gestart. Daarna gingen Sacha en ik het gevecht aan. Ik pakte een voorsprong, maar Sacha kwam op een gegeven moment dichterbij. Gelukkig ben ik toch nog eerste geworden. Daar ben ik heel blij mee. Het is een lekker begin van het seizoen."

Van karts naar Rallycross; Nathan wil net als zijn vader over een paar jaar in de Rallycross

De winst kwam overigens niet echt onverwacht, aangezien Nathan het hele weekeinde, dus ook in de trainingen, al snel was. Dat hij in de tweede race zevende werd had te maken met de wisselende weersomstandigheden op de piste in Genk. Op het moment dat het moest, sloeg Nathan echter toe. Dat de finale een prooi voor hem werd, past bij zijn ambitie voor dit seizoen: kampioen worden namelijk. En verder ook sterk presteren in het Europees kampioenschap, het WK en de paar ASAF-wedstrijden die hij gaat rijden. Hij heeft er alle vertrouwen in dat het bij PDB gaat lukken. "Er wordt heel goed gesleuteld, de karts zijn snel en er zijn altijd mensen om me heen die me kunnen helpen", legde Nathan uit. Hij keek kort na de race al fanatiek vooruit. "Ik kan niet wachten tot de volgende race!"

Nathan Ottink wordt ondersteund door Jos Kuypers BV, Ots Racing, Het Foodatelier en PdB Racing.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS