Karting • Karting Diversen

Karter Martijn van Leeuwen vindt plezier in sport terug en bewijst nog altijd bij internationale top te horen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 augustus 2019 09:11 • Print artikel

GENK – Veel zit hij dit jaar niet in de kart, maar áls hij achter het stuur kruipt, dan rijdt hij 'gewoon' vooraan. Martijn van Leeuwen bewees zondag in Genk tijdens de vierde ronde van het DKM-kampioenschap onverminderd snel te zijn. De twintigjarige rijder uit Waalre snelde in de prestigieuze KZ2-klasse naar de tweede en vijfde plaats in de respectievelijke races. Daarmee toonde hij als fabrieksrijder van Kart Republic en passant dat zijn kart dik in orde is.

 Martijn van Leeuwen twee keer podium in Genk

"Het weekend viel zeker niet tegen", zei een opgewekte Martijn. "Toch ben ik niet helemaal tevreden. Tijdens de eerste race had ik nieuwe banden, maar bij de start verloor ik al een paar plekken en viel er voor me een gat van twee seconden. Dat heb ik daarna wel dichtgereden, maar ik was zo aan het pushen dat ik te veel van de banden vroeg. Ik kon de piek van de banden niet vasthouden. Daarna reed ik dezelfde rondetijden als de anderen en kwam ik net niet dicht genoeg bij de nummer één om een actie te plaatsen. Dat neem ik mezelf kwalijk."

Tijdens de tweede race moest Martijn genoegen nemen met de vijfde plaats, maar daarover was hij beter te spreken. "Een aantal rijders hadden twee of zelfs vier nieuwe banden, terwijl ik vier gebruikte had. Dan is het begin van een race sowieso pittig. Ze kwamen me in het begin dan ook voorbij. Later raakten zij ook hun piek kwijt en hadden we ongeveer dezelfde snelheid. Toen was het gewoon treintje rijden."

Naast zijn prestaties op de baan waren de prestaties van zijn IAME-motor zeker zo belangrijk voor Martijn. Getuige zijn resultaten in Genk is de motor inmiddels goed op niveau. "IAME heeft in de afgelopen wedstrijden echt grote stappen gemaakt", zei hij. "De vorige KZ2-motor was zover uitgeperst dat ze er niet veel meer uit konden halen en is de fabriek helemaal opnieuw begonnen. Nu rijden mijn teamgenoot en ik allebei vooraan mee. We missen nog maar een klein beetje op motorisch gebied."

Voor het WK KZ2, dat later dit jaar op het circuit van Sarno wordt gehouden, hoopt hij dat de motor nog wat aan snelheid wint. "Als we nog iets kunnen vinden, dan moeten we zeker kans maken om goed voorin mee te doen. Misschien zelfs een podiumplek."

Het zou de bekroning zijn op een seizoen waarin hij het aanzienlijk rustiger aan doet dan in andere jaren. "Ik wilde niet meer zoveel rijden als in voorgaande jaren. Ik rijd al sinds mijn negende internationaal, sinds de Mini-klasse. Dat heeft zoveel van me geëist. Ik had het er niet meer voor over. Ik was mijn plezier in de sport wat kwijtgeraakt. Nu steek ik meer tijd in mijn opleiding Commerciële Business in Eindhoven. Als goed gaat op school kan ik rijden en anders niet."

Dat hij dit jaar toch 'gewoon' weer op hoog niveau internationale wedstrijden te maken heeft, komt door de aanbieding van Dino Chiesa van Kart Republic om voor het fabrieksteam te komen rijden. Martijn: "Ik heb toen besloten alleen het EK en het WSK te gaan rijden. Aan de kart ligt het zeker niet. Die is super!"

podium Martijn van Leeuwen

Zodoende was zijn wedstrijdweekeinde in Genk pas zijn vierde van dit seizoen. Eerder reed hij al een WSK-race in Lonato en de EK-rondes van Sarno en Wackersdorf. Nu gaat hij zich dus richten op het WK. "We gaan nog een keer twee dagen testen in Lonato. Ik wil natuurlijk graag goed voor de dag komen op het WK."

Zijn beslissing om veel minder te rijden dit jaar heeft zijn uitwerking overigens niet gemist. "Ik heb nu weer meer plezier in het karten. Het blijft een mooie sport. Al ligt mijn hart nu meer bij de autosport. Dat is compleet anders. Het is een ander wereldje. Je moet jezelf opnieuw bewijzen. Dat vind ik mooi." Zijn toekomst ligt dus in de autosport? Martijn denkt van wel of aan een combinatie met karting. "Autosport is serieus duur. We moeten dus bekijken wat voor opties we hebben."

Martijn van Leeuwen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door IAME, Kart Republic, Bluekens, VLCS, Wemacom, Mir, Media Supply.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS