Karting • Chrono

Martijn van Leeuwen toont snelheid in aanloop naar WK Genk: "Wedstrijdritme richting WK is gewoon belangrijk"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 augustus 2018 09:25

BERGHEM – Topfit was hij bepaald niet, toch slaagde karter Martijn van Leeuwen erin het publiek op het kartcircuit van Berghem in de KZ2-klasse een mooi gevecht voor te schotelen tijdens de zesde ronde van het Nederlands kampioenschap. Het was zowel in de prefinale als de finale heel close tussen de negentienjarige toprijder uit Waalre en zijn rivaal Joey Hanssen. Hij werd twee keer tweede en bewees daarmee dat hij op de goede weg is met het oog op het WK karten, dat over ruim twee weken wordt gehouden in Genk.

martijn van :eeuwen in goed gezelschap van grid girls

Nee, goed voelde Martijn zich niet afgelopen weekeinde. Verkouden en met lichte griepverschijnselen rijdend, zat hij tijdens de prefinale kokhalzend in zijn kart. “Ik was zaterdag al niet topfit en zondag was het nog minder”, zei hij. “Op zich wel jammer, want ik was vrijdag vanaf de eerste training zoveel sneller dan de rest. Ik was drie tienden van een seconde los van de nummer twee. En 's ochtends in de ochtendtraining was ik ook nog de snelste, op versleten banden.”

In de kwalificatie reed de snelle karter van Paauwer Racing echter de tweede tijd nadat hij een paar keer was opgehouden. Voor Martijn overigens geen probleem, zoals hij liet zien in zowel de finale als de prefinale. In beide races claimde hij in de eerste meters gedecideerd de koppositie. “Maar in de eerste vijf, zes ronden gleden mijn teamgenoot Robin Glerum en ik te veel. Daardoor kwam Joey er voorbij. Dan moet je echt gaan trappen. Aan het eind kwam alles nog wel naar ons toe, maar toen was het gat met Joey al te groot.”

Martijn van Leeuwen KZ

Hoewel het resultaat dus niet helemaal was wat Martijn ervan had gehoopt, en ook al was hij bepaald niet topfit, de pijlsnelle Brabander was blij in Berghem te hebben gereden. “Wedstrijdritme houden in de aanloop naar het WK is gewoon belangrijk”, legde hij uit. De omstandigheden in Genk zullen wel anders zijn. Tijdens het WK rijdt hij met een hardere band dan in het NK. “De balans van de kart zal anders worden. Daarom gaan Robin en ik naar Genk om te testen.”

Aan zijn zelfvertrouwen zal het in ieder geval niet liggen. “Ik heb de afgelopen jaren alleen maar internationaal gereden. Toen reed ik altijd vooraan. Ik weet zeker dat ik het nog niet verleerd ben. Dat ik met een oud-wereldkampioen als Joey goed kan vechten, is leuk voor het publiek in het NK. Het zorgt ervoor dat ik goed de focus kan houden.”

Wat hij precies kan verwachten op het WK in Genk weet Martijn niet precies. Al rekent hij op een baan met veel grip. “Ik verwacht er ook wel goed mee te kunnen omgaan. En het is een baan die ik goed ken, hij is vlakbij huis. Ik heb er van kleins af aan gereden. Het is een mooie baan en ik rijd er graag. Maar als ik mocht kiezen, zou ik een uitdagender baan hebben uitgekozen voor het WK. Zoals een baan in Portugal of Spanje. Daar kom je als internationaal rijder niet veel. We rijden het meest in Italië, Frankrijk en Duitsland.”

Hoe dan ook, Martijn gaat volledig voor de wereldtitel. “Ik sta er in ieder geval goed voor. Het materiaal is goed, de vorm is op zich goed. Nu alleen van die verkoudheid af zien te komen!”

Martijn van Leeuwen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Bluekens, VLCS, Wemacom, Mir en Media Supply.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS