Karting • Karting Diversen

Karter Kris Haanen schaart zich bij Europese top van de Rotax Max met podium in EK: "Stuivertje wisselen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 april 2019 17:09 • Print artikel

GENK – Kris Haanen toonde zondag in de Rotax Max Junioren-klasse in Genk aan wat voor talentvol karter hij is. Tijdens de Rotax Max Euro Trophy Open werd de pas twaalfjarige rijder uit Meterik knap tweede in het totaalklassement. Daarvoor was hij in de respectievelijke eerste en derde plaats in de twee finales gesneld. Een topresultaat waar hij met recht trots op was.

Kris Haanen podium

Voor Kris was het zijn eerste podiumplaats in de Euro Trophy. “De eerste finale was super, want die won ik”, zei de snelle Limburger van het Engelse topteam Coles Racing. “Het bewijst dat ik in de Rotax Max bij de Europese top hoor. Ik doe er ook alles aan.” Tijdens de eerste finale moest hij als tweede starten. “Ik viel terug naar de derde plek, maar bij het opkomen van het stuk ter hoogte van de Europalaan lag ik weer op P2.”

Daarna reed hij samen met de Poolse karter Oli Pylka een tijdje aan kop. Kris: “We hadden een gaatje op Mike van Vugt, die op de derde plaats reed. Toen Mike er later bij kwam, haalde ik Pylka in. Ik lag drie ronden aan kop. Daarna was het stuivertje wisselen. Ik ging als derde de laatste ronde in, maar ik heb de race toch gewonnen. Het was een kwestie van rustig blijven en aanvallen.”

Tijdens de tweede finale van het weekeinde mocht Kris, dankzij zijn winst in de eerste finale, van poleposition starten. “Ik had kopstart. Daarna werd ik op het rood-witte verdrijvingsvlak ingehaald, maar ik pakte mijn plek terug.” Jammer genoeg viel hij even later terug naar de vierde plek. Maar Kris liet zich niet kennen. Hij knokte zicht terug tot de derde plek. Die positie hield hij vast tot en met de finish waarmee hij zich verzekerde van een razendknappe tweede plaats in het totaalklassement.

Dat Kris in vorm is, had hij een week eerder al getoond. In Engeland had hij een race van het Engelse X30-kampioenschap gereden op het mooie circuit van PFI. Tijdens de heats was hij naar de vijfde en achtste plaats gesneld in de achtereenvolgende races. Daardoor mocht hij als dertiende starten in de finale. Daarin vocht hij voor een mooi resultaat. Het belangrijkste voor de talentvolle rijder was echter dat hij weer heel veel had geleerd. “In Engeland gaat het wat harder op racegebied. Er zijn heel veel goede rijders. Het is daar elke ronde vechten voor je positie, elke ronde verdedigen, aanvallen. Je leert er alles op het gebied van racen. Racen in Engeland is dan ook heel vet.” Er was overigens weinig grip op PFI, zei Kris, die de baan in Engeland een ‘heel vette baan’ vindt. “Er zijn heel veel inhaalpunten. Je racet onder een brug door, dan volgt een doordraaier en dan rijd je eroverheen. Het is een heel gevarieerd circuit.”

Omdat Kris dit seizoen zowel in Rotax Max als in de IAME X30-kampioenschappen uitkomt, kan hij goed uitleggen wat het verschil tussen beide motoren is. “Met een Rotax Max-kart kun je rustig op je gas. Met een X30 moet je juist wat agressiever zijn. Ik vind X30 eerlijk gezegd leuker om in te racen. Ook worden er in X30-races betere banden gebruikt. Bovendien kun je in een X30-kart aan je carburateur draaien. En bij de X30 is de plaatsing van de radiateur aan de andere kant.”

kris Haanen

Om in beide kampioenschappen zo goed mogelijk voor de dag te komen, zorgt Kris ervoor dat hij altijd optimaal is voorbereid. Dat betekent ook keihard trainen buiten de kart. “Ik kickboks om fit te en gefocust te blijven”, zei hij. “Ook is het goed voor je conditie. Het werkt. Ik voel me fit in de kart en de resultaten zijn goed!”

Kris Haanen bedankt zijn vader voor het sleutelen, zijn moeder, Coles Racing, Birger Bouvin voor de motoren en Henk Hanssen.

Kris Haanen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Coles Racing
SJT Venlo Europatransport
Hendriks Internationaal Bergingsbedrijf
Kwekerij Vieverde
DebSports
PL8 Design
BuroDaad-kracht
Dirckx Schilderwerken
Kiiwimi Online Marketing
Lenssen Advies
Logo Products
Keurslager Crist Coppens
Echte Bakker Gommans
High-Tec- Specialty
Bert Tacke Dakservice
Bouwbedrijf Maas
Beton Station Horst
G Hoeymakers Horst
Hoeben Rietdekkersbedrijf
Installatiebedrijf Jeroen Janssen
Stucadoorsbedrijf Brouwers
Vakgarage Maashorst
Smulders Carsystems
HS Autoparts
Keijsers Tegelwerken
Totaaltegel
Janssen Metaaltechniek
Bruisten Metselwerken
Custers Beveiliging
AST Heetkamp autoschadeherstel
Banden en Wielen Centrum Limburg
J.H van Gassel aannemers- en timmerbedrijf
Gelato Fresco La Sicillia
Kwalitaria Horst

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS