Karting • Iame X30 Euro Series

Brits avontuur voor karter Kris Haanen in IAME X30 Junioren met Coles Racing: "Een echte uitdaging"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 februari 2019 18:36 • Print artikel

METERIK - Karter Kris Haanen komt in 2019 uit voor het Engelse Coles Racing. Het twaalfjarige talent uit Meterik gaat deelnemen aan races in de sterk bezette IAME X30 Junior-klasse. Zijn programma bestaat uit de Wintercup in Valencia, het Brits kampioenschap en het Europees kampioenschap. Hij zal gaan rijden op een Tony Kart.

Kris Haanen Coles Racing

Kris kijkt uit naar zijn Engelse avontuur. “Ik heb er veel zin in, het is voor mij nieuw. Ik ben erg benieuwd hoe het zal gaan. Voor mij wordt het een echte uitdaging met die grote startvelden. En de rijders zijn ouder. Verder wordt het daar heel veel battelen en de training ziet eruit als een race”, zegt hij. “Het lijkt ons een mooi avontuur. En het is goed voor mijn Engels. Op school heb ik ook Engels.” Hij krijgt bovendien alle medewerking van school om zijn sport zo goed mogelijk te kunnen uitoefenen. “Zolang ik maar goede cijfers haal.”

Zijn eerste race is de X30 Winter Cup. Daarna verschuift de focus naar de X30 Euro Challenge en volgen races in het Verenigd Koninkrijk, waarvan de eerste wordt gehouden op de mooie kartbaan van PFI. “Maar nu gaan we ons dus eerst richten op Valencia. Ik heb er YouTube-filmpjes van bekeken. Het is een best wel lange baan. Het lijkt me ook een leuke baan.”

De afgelopen jaren kwam Kris steevast uit in de Rotax Max met als beste resultaat het Belgisch kampioenschap in de Micromax-klasse. In diezelfde klasse werd hij ook vicekampioen in het NK en derde tijdens de Rotax Max Grand Finals. In de Minimax-klasse werd hij eveneens vicekampioen in het NK en vicekampioen bij de rookies. Ook in het BNL-kampioenschap werd hij in de Minimax-klasse vicekampioen en tijdens de Rotax Max Euro Challenge werd hij derde. In 2018 werd hij derde in het Nederlands kampioenschap bij de Junioren en tweede bij de rookies. Bovendien werd hij winterkampioen bij de junioren. Kortom een mooie CV voor deze jonge coureur.

Overgestapt naar de IAME X30 gaat Kris dit jaar de Winter Cup in Valencia, het Europees kampioenschap X30 en het Brits kampioenschap X30 racen. “Nederland kent een hoog niveau, maar in Engeland gaat het er nog heftiger aan toe”, aldus vader Paul Haanen. “Daarom rijden we het Brits kampioenschap. De sterke Engelsen rijden allemaal in de X30. Dat is het hoogst aangeschreven kampioenschap.”

Kris blikt nog even terug op de Rotax Max Challenge Grand Finals in Brazilië, want dat was de aanleiding voor zijn stap naar Engeland. In eerste instantie ondervonden de talentvolle rijder en zijn team nog wel de nodige problemen. “We hadden veel pech met de carburateur en problemen met de afstelling van de kart. Tijdens de heats zijn we er alsnog in geslaagd die goed te krijgen.” Toen volgden er in de heats waanzinnige inhaalraces. In die heats en de pre- en finale reed hij bovendien rondetijden waarmee hij zich bij de snelste vijf rijders schaarde. Wat ook opviel, was dat Kris tijdens de Grand Finals 58 keer een rijder inhaalde.

Kris Haanen Coles Racing Adrian Coles en Paul Haanen

Kris’ resultaten op de Rotax Max Grand Finals in Brazilië waren ook Adrian Coles van Coles Racing opgevallen. Op basis van die resultaten werd de snelle Limburger door Coles Racing uitgenodigd voor een testrace in Engeland in de IAME X30. Vader Paul Haanen was onder de indruk: “Wat ik daar heb gezien, is ongekend: 45 man in Kris zijn klasse tijdens een wintercup op PFI. En elke vrije training is een wedstrijd, ze rijden je gewoon aan de kant.”

Het doel voor dit jaar is om vooral ervaring op te doen in deze voor Kris nieuwe categorie. “Ik moet eerst even deze nieuwe klasse verkennen en in Engeland racen om ervaring op te doen", wist Kris. "Het jaar daarop willen we de opgedane ervaring en kennis verzilveren. Ik ben pas twaalf jaar en ik moet me meten met jongens van veertien en vijftien jaar. Dat wordt een flinke, maar mooie uitdaging!”

Kris Haanen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

Coles Racing
SJT Venlo Europatransport
Hendriks Internationaal Bergingsbedrijf
Kwekerij Vieverde
Deb Sports
PL8 design
Buro Daad-kracht
Dirckx Schilderwerken
Kiiwimi Online Marketing
Lenssen Advies
Logo Products
Keurslager Crist Coppens
Echte Bakker Gommans
High-Tec- Specialty
Bert Tacke Dakservice
Bouwbedrijf Maas
Beton Station Horst
G Hoeymakers Horst
Hoeben Rietdekkersbedrijf
Installatiebedrijf Jeroen Janssen
Stucadoorsbedrijf Brouwers
Vakgarage Maashorst
Smulders Carsystems
HS Autoparts
Keijsers Tegelwerken
Totaaltegel
Janssen Metaaltechniek
Bruisten Metselwerken
Custers Beveiliging
AST Heetkamp autoschadeherstel
Banden en Wielen Centrum Limburg
J.H van Gassel aannemers- en timmerbedrijf
Gelato Fresco La Sicillia
Kwalitaria Horst

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS