Karting • Karting Diversen

Christiaan de Kleijn staat zijn mannetje tussen de internationale toppers: "Een goed en leerzaam weekend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 november 2018 01:45 • Print artikel

GENK – Het niveau was hoog, met vele deelnemers uit diverse landen, maar karter Christiaan de Kleijn liet in zijn tweede race in de Rotax Max Junioren-klasse zien dat hij zijn mannetje staat. De dertienjarige rijder uit Bosch en Duin rukte tijdens de finale van de Golden Trophy in Genk op naar het middenveld en blikte na afloop tevreden terug op zijn weekeinde.

Christiaan de Kleijn

“Het ging op zich wel goed, beter dan verwacht”, zei Christiaan. “Ik vond het nog steeds moeilijk bij de Junioren. De meeste jongens zijn ook een jaar ouder dan ik.” De jonge Utrechter reed dit seizoen in de Minimax-klasse en maakt komend seizoen de overstap naar de Junioren. Om die zo soepel mogelijk te laten verlopen, debuteerde hij een maand geleden in een Junior-kart tijdens een race om het Europees kampioenschap in Wackersdorf, zondag reed hij zijn tweede race.

“Overstappen naar de Junioren is best lastig. Het is een heel andere kart dan die ik gewend was in de Minimax-klasse. Het rijden is ook iets anders. Mijn lijnen zijn goed, maar het remmen kan nog beter.” Niettemin was Christiaan dusdanig snel dat hij in de finale naar de achttiende plaats reed. Jammer genoeg had hij tijdens de race een ingeklikte bumper opgelopen. Dat kwam hem op vijf seconden tijdstraf te staan en daardoor werd hij uiteindelijk als 24ste geklasseerd.

Net als eerder in Wackersdorf was Christiaan in Genk onder de indruk van het niveau. “Het niveau is echt veel hoger dan in de Minimax. Er wordt veel meer gebeukt en dat is wel even wennen. Maar na Wackersdorf wist ik wel dat ik dat kon verwachten. Het is gelukkig niet moeilijk om met dat agressievere rijden om te gaan. Het is ook wel leuk. Er is meer competitie.”

In Genk werd Christiaan zondag vijftiende tijdens de eerste heat. “Dat was een goede heat. Het resultaat was prima, vond ik. In de tweede heat werd ik helaas van de baan gereden en eindigde ik achteraan. Daarna was het wel even spannend of ik me rechtstreeks voor de finale zou plaatsen, want dat gold alleen voor de beste 28. Gelukkig bleek ik 26ste te zijn en hoefde ik de second chance-heat niet te rijden.”

Christiaan de Kleijn

In de finale liet Christiaan zien dat hij de juiste snelheid had om zich naar voren te werken. Bij de start pakte hij direct twee of drie rijders (“Ik weet het niet meer precies”). Uiteindelijk maakte hij acht plaatsen goed. “Daar ben ik wel tevreden mee. Jammer van die tijdstraf, maar het was een goed en leerzaam weekend.”

De Golden Trophy in Genk was voor Christiaan de laatste race van het seizoen. De komende weken gaat hij veel trainen in zijn Junior-kart. Daarna gaat hij de Winter Cup-wedstrijden rijden als voorbereiding op het nieuwe seizoen. “Ik ga elk weekend trainen, in ieder geval zo veel mogelijk.” Zijn trainingsregime zal verder hetzelfde blijven. “Ik heb geen spierpijn tijdens het rijden in een Junior-kart, dus ik blijf op dezelfde manier trainen.”

Christiaan de Kleijn bedankt team CRG Holland, Dennis de Bruijn, zijn monteur Dennis Tijs, MDK Containers en al zijn sponsors. Hij hoopt ook op hun steun voor 2019.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS