Karting • Chrono

Zo vader, zo zoon! Christiaan de Kleijn in de voetsporen van vader Martin en toont belofte in Kerpen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 december 2017 14:23 • Print artikel

KERPEN – Tweede tijdens de eerste Winter Cup-race: karter Christiaan de Kleijn bewees in Kerpen dat alle training van de afgelopen maanden effectief is geweest. De twaalfjarige inwoner van Bosch en Duin lijkt dan ook klaar voor het nieuwe seizoen. Daarin gaat hij meedoen aan het Nederlands kampioenschap van Chrono in de Minimax-klasse.

Christiaan de Kleijn op eerste startrij

“Christiaan heeft lekker gereden”, klinkt het uit de mond van zijn trotse vader Martin. “Die tweede plaats is knap, en dan heeft hij ook nog eens poleposition getraind. Dat was op een natte baan en dat is wel zijn ding. Dat bleek het afgelopen seizoen ook al.”

Dat de naam De Kleijn ook is opgedoken in het karten is niet heel verrassend. Christiaans vader Martin is een bekende naam in de Nederlandse autosport waarin hij al negentien jaar actief is. Zo deed Martin mee aan de Renault Megane Cup, de Diesel Cup in een BMW 1-serie en de afgelopen twee seizoenen werd hij in de Supercar Challenge kampioen in de Supersport-klasse. “Maar autosport staat bij mij nu op een laag pitje omdat ik veel met Christiaan bezig ben. Ik ben me in de kartsport gaan verdiepen en vind het misschien nog wel mooier dan autosport.”

Dat Christiaan is gaan karten komt uiteraard door zijn vader. Die nam hem vier jaar geleden mee naar de kartbaan om hem te laten kennismaken met gemotoriseerde sport. Daar bleek al gauw dat karten hem lag. Hij vond het leuk en al gauw werd het een serieuze aangelegenheid. “Hij is in eerste instantie samen met zijn broer gaan rijden. Die had er niet zoveel mee, maar Christiaan is doorgegaan.”

In eerste instantie reed de snelle rijder hobbymatig veel op de baan in Driebergen en later ook in Eefde. Hij ontwikkelde als snel zijn talent. Bijna als vanzelfsprekend volgde deelname aan de clubwedstrijden op de Gelderse baan. Daarna volgden wedstrijden bij de NAB in de Honda Cadet-klasse en halverwege 2017 stapte Christiaan over op een tweetaktkart. Opnieuw volgden clubwedstrijden in Eefde en wedstrijden bij de NAB.

Christiaan de Kleijn wint prefinale

Het karten werd nog serieuzer toen Christiaan en zijn vader in contact kwamen met Dennis de Bruin van CRG Holland. De jonge Utrechter sloot zich aan het bij het topteam en ging trainen met Robert de Haan die uiteindelijk Nederlands kampioen werd in de Minimax-klasse. “Hij heeft een hoop geleerd van het trainen met Robert”, zegt De Kleijn senior. “Hij was een goede leermeester en het team is top.” De Kleijn junior schreef zich in voor de laatste twee ronden van het NK tweetakt in de Minimax-klasse zodat hij kon zien waar hij stond. “Het zijn daar allemaal mannen die gas kunnen geven.”

Dat Christiaan aansluiting heeft gevonden bij het niveau in het NK, bleek tijdens de Winter Cup. “Alle training heeft zijn vruchten afgeworpen. Dat hij in Kerpen zo goed zou rijden, hadden we niet verwacht. We zagen wel dat hij steeds beter ging rijden. Wat hij de afgelopen maanden heeft geleerd voerde hij in Kerpen in de praktijk uit.”

Komend seizoen wordt voor Christiaan, die als monteur Chris Sterken heeft, het eerste volledige seizoen in het NK in de Minimax-klasse. Een concrete doelstelling, behalve veel leren, heeft de jongeling niet. Martin: “Maar op basis van wat hij in Kerpen liet zien, zou het mooi zijn als Christiaan in de top vijf kan eindigen. De volgende Winter Cup zal uitwijzen of dat een realistisch streven is!”

Christiaan de Kleijn bedankt MDK Containers en alle overige sponsoren.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS