Karting • Karting Diversen

Christiaan de Kleijn ontpopt zich ook in BNL tot vaste waarde voorin; weer podiumplaats met P3

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 april 2018 10:19 • Print artikel

GENK – Tijdens de Winter Cup van NK-organisator Chrono kampioen geworden wist karter Christiaan de Kleijn dat het met zijn snelheid voor dit seizoen wel goed zit. Dat bewees de dertienjarige rijder uit Bosch en Duin afgelopen weekend opnieuw door tijdens de eerste ronde van het BNL-kampioenschap derde te worden in de Minimax-klasse.

Christiaan de Kleijn met vader Martin de Kleijn en Dennis Tijs

Hoewel Christiaan nog minder dan een jaar wedstrijdrijder is, heeft hij zich nu al ontpopt tot een vaste waarde voorin. Dat bewees de rijder van CRG Holland op het circuit van Genk door in de manches op de achtereenvolgens derde, tweede, vierde en vijfde plaats te eindigen. Knappe resultaten, zeker ook omdat hij zijn wedstrijdmotor vanwege een probleem met een lager had moeten omwisselen voor zijn trainingsmotor. De jonge rijder zelf wist niet goed wat hij ervan moest vinden. Aan de ene kant was hij tevreden, aan de andere kant niet. “Zaterdag ging het goed”, zei hij. “Ik reed in beide races bij de eerste drie. Vandaag was het wat minder.”

Het tekende zijn ambitie. Sinds de Winter Cup weet Christiaan dat hij kan winnen en zijn alleen plaatsen bij de top drie goed genoeg. “En eigenlijk wil ik alleen maar winnen.” Dat liet hij zaterdag zien. Hij had zich als vijfde gekwalificeerd op slechts zeven honderdsten van een seconde van de poleposition. Het gaf aan hoezeer de deelnemers qua snelheid aan elkaar gewaagd waren. Gestart vanaf de vijfde plaats behield hij in eerste instantie zijn positie, later leverde hij één plek in. Hij bleef strijden en haalde na enkele ronden de nummer vijf in. Toen hij ook de nummer vier had verschalkt, ging hij op jacht naar de eerste drie. Zij bleken te ver weg en zo kwam de talentvolle rijder als vierde over de finish. Na afloop schoof hij nog een plaatsje verder naar voren op omdat iemand voor hem een tijdstraf had gekregen. “Dat was wel een meevaller”, zei Christiaan.

In de tweede race van zaterdag had hij een heel goede start. Hij kwam recht achter de nummer één te zitten. “Ik moest hem opduwen en toen reden we samen weg van de rest. Jammer genoeg kon ik hem niet inhalen. In het begin kon ik hem nog wel bijhouden, maar op een gegeven moment maakte ik een foutje waardoor ik de aansluiting verloor. Ik was zeker tevreden met de tweede plaats. Zeker ook omdat ik van drie moest komen.”

Volgas Christiaan de Kleijn naar podium

Zijn opmars in resultaten wilde Christiaan een dag later voortzetten, maar in de derde race van het weekeinde werd hij naar buiten gedrukt. Daardoor kreeg hij vuil op zijn banden. Het kostte hem snelheid en een paar plaatsen. “Daarna was het groepje voor me te ver weg. Gelukkig kon ik er nog twee inhalen.” Uiteindelijk kwam de snelle Utrechter zo als vierde over de finish.

Tijdens de vierde en laatste race van het weekeinde had hij jammer genoeg wat pech bij de start. Hij haakte in een andere rijder waardoor ze allebei even aan elkaar vastzaten en hij een aantal plekken terugviel. Christiaan: “Ik kwam wel los, maar het was te laat. De jongens vooraan waren al weg natuurlijk.” Daarna liep hij wel snel in op groepje voor hem. “De nummer twee, drie en vier waren met elkaar aan het vechten, maar ze waren net te ver weg om ze nog te kunnen inhalen.” Uiteindelijk eindigde hij de race als vijfde. Met al zijn resultaten van de heats kon De Kleijn toch nog de gang naar het podium maken. Een mooie derde plaats overall werd zijn deel. “Ik heb een paar foutjes gemaakt tijdens de eerste race vandaag, maar zaterdag was de tweede race wel goed”, analyseerde hij kort zijn weekeinde. “Die was zeker niet slecht.”

Zijn volgende race is de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap. Die wordt in het laatste weekeinde van april gehouden op het circuit van Berghem. Hij bewaart er goede herinneringen aan. Het is tenslotte de baan waarop hij in maart het winterkampioenschap won. “Ik heb er dan ook heel veel zin in”, zei Christiaan. “Ik wil daar weer winnen!”

Christiaan de Kleijn bedankt team CRG Holland, Dennis de Bruijn, zijn monteur Dennis Tijs, MDK Containers en al zijn sponsors.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS