Karting • Karting Diversen

Christiaan de Kleijn onderstreept status van topper; gelijk podium op onbekende baan

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 juli 2018 19:24 • Print artikel

OSTRICOURT - In een internationaal deelnemersveld op de glooiende baan van Ostricourt in Frankrijk heeft Christiaan de Kleijn opnieuw bewezen tot de nieuwe generatie van Nederlandse Rotax Max-toppers te horen. De dertienjarige rijder uit Bosch en Duin werd in de Rotax Minimax-klasse tweede tijdens de tweede ronde van het prestigieuze BNL-kampioenschap.

Martin en Christiaan de Kleijn

“Hij heeft het weer heel goed gedaan”, blikte zijn vader Martin terug op het snikhete weekeinde op de baan in Frankrijk. “Christiaan had nog nooit op die baan gereden, hij had er zelfs nog niet getest van tevoren, maar hij zat er meteen mooi vooraan bij.” Dat resulteerde in de tweede en vierde plaats op de zaterdag en de derde en tweede plaats op de zondag, samen goed voor de tweede plaats totaal.

Martin, zelf jarenlang actief geweest in de autosport, was dit weekeinde de monteur van zijn eigen zoon, aangezien vaste monteur Chris Sterken zelf uitkomt in de DD2-klasse van het BNL-kampioenschap. “Maar hij stond wel bij Christiaan en mij in de tent, dus hij hielp me wel. We overlegden over wat we wilden doen. Meer of minder grip, een smalle as of een brede as. Dat soort dingen.”

Tijdens de trainingen leken vader en zoon de afstelling van de kart al goed voor elkaar te hebben. Christiaan reed consequent tijden in de top vijf en werd zelfs een keer derde. “Dat was niet verkeerd. Ieder rondje zag je dat hij zijn tijd verbeterde doordat hij steeds meer baankennis kreeg. Hij kwam er steeds beter in.”

Na de vijfde tijd in de kwalificatie van de zaterdag denderde Christiaan tijdens de eerste race naar de tweede plaats. Vader Martin zag het van een afstandje goedkeurend aan. “Hij kon goed meekomen, deed een paar mooie inhaalacties. Hij reed een leuke race.”

Ook in race twee was Christiaan voorin te vinden. Binnen een ronde had hij de koppositie geclaimd. Die positie hield hij vast tot vier ronden voor het eind. Toen werd hij vanachter aangetikt en ging hij door het gras. “Hij kwam terug op de baan op P3. Daarna duurde het even voordat zijn banden schoon waren. Jammer genoeg maakte hij even later een stuurfout waardoor hij opnieuw door het gras ging. Hij kwam als vierde terug op de baan en finishte zo als vierde.”

Een dag later kwalificeerde Christiaan zich als zesde voor de twee resterende races van het weekeinde. Vader Martin: “We hadden in de vrije training voor de kwalificatie nog wat geprobeerd met de afstelling, maar dat pakte niet goed uit. Toen zijn we teruggekeerd naar de oude afstelling.”

Christiaan de Kleijn

In de eerste race van de zondag snelde Christiaan vervolgens van P6 naar P3, een puike prestatie. “Dat deed-ie wel netjes”, vond zijn vader. Maar na de finish bleek dat hij een tijdstraf van vijf seconden had gekregen omdat hij de corridor bij de start te snel had verlaten. De jonge Utrechter moest uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plaats.

Tijdens de tweede race van de dag was het een kwestie van alles op alles zetten om nog zoveel mogelijk punten te pakken voor het kampioenschap. “Christiaan had een beregoede start. Hij reed van P5 naar de poleposition. Totdat Thom Reinaerdts hem in de bocht uitremde. Daarna kon hij hem niet meer bijbenen. In de tweede helft van de race begon zijn kart wat te glijden en moest hij nog verdedigen. Maar hij heeft mooi de tweede plaats vastgehouden en is zo algemeen tweede geworden. Dat heeft hij netjes gedaan. Het was een weekend met ups en downs, maar vooral een leuk weekend. We zijn tevreden!”

Christiaan de Kleijn bedankt CRG Holland, Dennis de Bruijn, Chris Sterken, zijn ouders, MDK Containers en alle sponsors.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS