Karting • Karting Diversen

Christiaan de Kleijn laat zijn raceskills zien in de regen: P2! "Mooiste weekend van het seizoen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 oktober 2019 09:31 • Print artikel

GENK – Natuurlijk was al bekend dat Christiaan de Kleijn een uitstekende regenrijder is, maar in de Rotax Max Junioren-klasse zijn er daar veel van. En dus kreeg de veertienjarige karter uit Bosch en Duin afgelopen weekeinde in de stromende regen in Genk veel tegenstand van zijn concurrenten. Het bracht hem niet van zijn stuk. Tijdens de laatste ronde van het Benelux-kampioenschap denderde hij in de vierde race heel knap naar P2!

Christiaan de Kleijn

“Ik had in de regen sowieso verwacht snel te zijn, maar dat ik dan op P2 eindig, daar ben ik heel blij mee. Dit is het mooiste weekend van het seizoen”, zei Christiaan triomfantelijk, kort na de finish van race vier. Daarin was hij als zevende gestart. “Bij de eerste bocht zag ik de anderen naar buiten sturen en ik dacht: dan stuur ik naar binnen. Daardoor lag ik ineens op P2. Daarna kruiste ik Mike van Vugt en lag ik een paar rondes aan de leiding. Totdat Wilgot Edqvist me inhaalde. En toen kwam ook Oli Pylka eraan.”

Christiaan viel terug naar de derde plaats en die plek hield hij lang vast. Op een gegeven moment werd hij echter opnieuw ingehaald. Totdat hij Edqvist terug inhaalde en zo kwam de talentvolle karter als derde over de finish. Even later bleek dat de nummer twee een ingeklikte bumper had waarvoor hij vijf strafseconden kreeg. Zo schoof Christiaan een plek naar voren op en kon hij de tweede plek vieren!

Het was het slot van een weekeinde waarin hij elke race steeds verder naar voren was opgerukt. Op zaterdag reed hij op een droog circuit naar de respectievelijk veertiende en elfde plaats en tijdens de eerste race op zondag werd hij op een natte baan zevende. Dat hij met name in de regen snel was, toonde hij – haast vanzelfsprekend – al in de kwalificatie op zondagochtend. Hoewel hij in zijn snelle ronde werd opgehouden, was zijn beste tijd toch goed voor de zevende startplaats. En dat in een groot, internationaal startveld met onder anderen Engelse en Zweedse toppers.

In dat veld tweede worden, was natuurlijk een resultaat om trots op te zijn. Dat hij in de bewuste race bovendien een aantal ronden lang aan de leiding ging, maakte het alleen nog maar mooier voor de rappe Utrechter. “Dat gaf een heel goed gevoel”, verzekerde Christiaan. “Op De Landsard in Eindhoven heb ik al een keer op de tweede plaats gereden, dat was ook in de regen, maar dit was natuurlijk nog mooier.”

Moeilijk had hij het aan de leiding rijden overigens niet gevonden. “Je moet je gewoon zo goed mogelijk concentreren”, zei hij zelfverzekerd. “Als dan toch iemand sneller blijkt, dan moet je proberen meteen achter hem aan te rijden en dan samen proberen weg te rijden.”

Christiaan de Kleijn

Nu ook het BNL-kampioenschap erop zit, heeft Christiaan nog één raceweekeinde voor de boeg: de laatste ronde van de Dutch Rotax Max Challenge, die in het eerste weekeinde van november wordt gehouden. Ook voor deze races is de plaats van handeling het circuit van Genk. Wat Christiaan betreft gaat het dan weer regenen. “Dat hoop ik echt. Daar ga ik eigenlijk wel van uit.”

Terugblikkend op zijn seizoen concludeerde hij tevreden dat hij dit seizoen, zijn debuutjaar in de Junioren-klasse, een constante stijgende lijn heeft laten zien. En dat zorgde uiteraard voor de nodige ambitie: “Volgend jaar wil ik om het kampioenschap meedoen!”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn race-activiteiten gesteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
BCE Container Services BV
Erkende verhuizers Brenen.nl
Van Doorn-Soest
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS