Karting • Chrono

Christiaan de Kleijn rondt uitstekend seizoen af met derde plaats in eindstand NK Rotax Max

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 november 2018 14:15

GENK – Karter Christiaan de Kleijn kan terugkijken op een geslaagd seizoen in het Nederlands kampioenschap Rotax Max van Chrono Karting. De dertienjarige coureur uit Bosch en Duin werd in de seizoenfinale in Genk derde en eindigde op diezelfde plek in het kampioenschap in de Minimax-klasse, tot tevredenheid van hemzelf.

Christiaan de Kleijn op snelheid

Christiaan ging de laatste ronde van het kampioenschap in als derde, maar had nog mogelijkheden om de tweede plaats van Tim Gerhards over te nemen. Het verschil was tien punten, dus dat betekende dat hij een redelijk aantal plekken voor zijn concurrent zou moeten eindigen.

Tijdens de vrije trainingen zat Christiaan er al goed bij: “De snelheid zat er goed in en ik wist direct al dat ik mee kon doen om de eerste plaatsen.” De jonge inwoner van Bosch en Duin bereidde zich goed voor op die finale met een derde plaats tijdens de prefinale, waardoor hij ook op die plek mocht starten tijdens de laatste race van het NK.

Christiaan kwam helaas niet lekker van zijn plek: “Ik werd op het eerste rechte stuk meteen ingehaald.” Het deerde hem niet. “In de eerste bocht kon ik degene die me had ingehaald alweer inhalen, dus de schade bleef zo beperkt.” Vanaf dat moment kon hij naar voren kijken. “Ik reed steeds weer iets verder weg van de jongens achter me en ik liep in op de koplopers.” De derde plaats bleek het maximaal haalbare. “Het gat met de jongens voor me was uiteindelijk te groot.” Al met al behaalde hij een verdiende derde plaats.

Christiaan liet dan ook weten dat hij tevreden was met het weekeinde: “Het resultaat is eigenlijk naar verwachting. Het hele weekend hing ik al rondom die derde plaats, dus ik ben blij dat ik dan ook het podium heb kunnen halen.”

Met de derde plaats kwam de talentvolle racer uiteindelijk net iets tekort om de tweede plaats in de Minimax-klasse te veroveren, maar dat vond hij niet erg: “Tim is erg snel, maar ik ben toch bij hem in de buurt gebleven.” De derde plaats in het eindklassement was dan ook een prestatie waarmee de jonge coureur tevreden was: “Het was een prima jaar. Ik kon mee met de top en had regelmatig leuke duels.” Het hoogtepunt vormde zijn overwinning in Berghem: “Winnen is superleuk. Het was mijn eerste overwinning dit seizoen en daar was ik natuurlijk heel erg blij mee.”

Christiaan de Kleijn

Volgend jaar gaat Christiaan de overstap maken naar de hogere Rotax Max Junior-klasse. Hij ziet het komende jaar dan ook als een leerjaar. “Het is een nieuwe klasse met snellere karts en erg snelle concurrenten. Ik zal veel nieuwe dingen moeten leren om succesvol te worden, maar ik denk dat ik dat kan.” Aan zijn ambitie zal het in ieder geval niet liggen: “Een plek in de topvijf in het kampioenschap zou een mooi resultaat zijn en daar ga ik dan ook voor. Ook hoop ik dat ik het komende seizoen een race kan winnen, net als dit jaar.”

Christiaans leerjaar zit er bijna op, de doelen worden naar boven bijgesteld. Komend jaar veel leren en het jaar daarop voor succes. “Ik hoop in mijn tweede jaar kampioen te kunnen worden. Ik heb vertrouwen in het team en in mezelf en ik denk dat we dat doel kunnen bereiken. Niet voor het kampioenschap kunnen gaan, zou voor mij dan een teleurstelling zijn.”

Christiaan de Kleijn bedankt team CRG Holland, Dennis de Bruijn, zijn monteur Chris Sterken, MDK Containers en al zijn sponsors.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS