Karting • Karting Diversen

Christiaan de Kleijn beloont progressie: vicekampioen BNL! "Het was telkens stuivertje wisselen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 oktober 2018 17:08 • Print artikel

GENK – In een traditioneel sterk bezet kampioenschap flikte hij het toch maar mooi: Christiaan de Kleijn werd zondag vicekampioen in het BNL-kampioenschap. De dertienjarige karter uit Bosch en Duin werd zondag in Genk tweede in de eindstand van de Rotax Max Minimax-klasse. Daarmee voorzag hij zijn toch al uitstekende seizoen van een gouden randje. En dan te bedenken dat zijn deelname vooral gold als training voor de laatste ronde van het NK.

Christiaan de Kleijn

Vanzelfsprekend was het een blije Christiaan die zijn verhaal deed. “Vice-kampioen van de Benelux, dat kunnen er niet veel zeggen. Er deden buiten de Nederlanders en Belgen zelfs rijders uit Oostenrijker, Japan en Duitsland mee”, blikte de snelle rijder terug.

De zoon van oud-Formule 1-coureur Alexander Würz, die derde stond, was niet bij deze race, dus over direct gevaar van achteren hoefde Christiaan zich geen zorgen te maken. De titel daarentegen was net een brug te ver gezien het verschil met kampioenschapsleider Thom Rheinaerdts. Uiteindelijk snelde de jonge Utrechter, verdeeld over twee dagen, naar de vierde, zevende, tweede en derde plaats in de achtereenvolgende races.

Christiaan begon zijn weekeinde goed door naar de vijfde tijd te snellen tijdens de eerste kwalificatiesessie van het weekeinde. Daarna had hij tijdens de eerste race een goede start en reed hij in een ommezien van P5 naar P2. “Maar Thom haalde me in. We raakten elkaar waardoor twee jongens vooraan konden wegrijden. Ze waren op een gegeven moment vijf seconden los. Daarna zijn Thom en ik samen naar hen toegereden.” Op de finish bedroeg de achterstand nog maar vier tienden van een seconde en eindigde Christiaan als vierde.

In de tweede race van zaterdag moest hij als vierde starten. Tijdens de eerste meters werd hij even opgehouden door de rijder voor hem die geen goede start kende. Daardoor viel Christiaan terug tot de zevende plaats. Tijdens de race werd er bovendien stevig gereden. Tot tweemaal toe had hij een touché met een andere rijder. De tweede keer zorgde ervoor dat hij terugviel naar de laatste plaats. “Daarna heb ik me nog terug kunnen vechten naar de zevende plaats. Ik heb in de laatste ronde nog twee man ingehaald. Dat was wel mooi.”

Een dag later kwalificeerde Christiaan zich opnieuw als vijfde. Vervolgens was hij in de races heel snel. “Gestart op P5 lag ik meteen na de start derde, vlak voor Max Knapen. Uiteindelijk finishte ik als derde, maar Thom Reinaerdts had een valse start. Toen schoof ik door naar P2.”

Christiaan de Kleijn

Tijdens de tweede race van de dag moest Christiaan dus aan de buitenkant starten. “Dat ging niet goed; ik werd opgeduwd. Ik trapte op de rem omdat ze me voor de nummer één wilden duwen en toen ging iedereen op het gas. Ik lag ineens vijfde. Daarna pakte ik de vierde plek en kwam ik in gevecht met Nick Gerhards. Dat was een leuk gevecht, het was telkens stuivertje wisselen. Uiteindelijk ben ik derde geworden en zo de nummer vier van het weekend.”
Maar belangrijker nog: Christiaan werd ook vicekampioen. “Tweede van de Benelux, dat voelt heel goed.” Het past in de sterk stijgende lijn die zijn loopbaan vertoont. Anderhalf jaar geleden pas begonnen met racen, heeft hij inmiddels al heel wat bekers verzameld. Ze staan allemaal op zijn kamer. De grote beker van vice-kampioen bij de BNL krijgt daar nu een mooi plekje tussen. En er kan nog een beker bij komen. “Nu nog één laatste race in de Minimax bij het NK Rotax Max van Chrono in Genk. Ik sta derde in de NK-stand. Dus een podiumplek moet kunnen!”

Christiaan de Kleijn bedankt Dennis de Bruin voor het sleutelen en verder CRG Holland, MDK Containers en al zijn sponsors.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS