Karting • Karting Diversen

Bart Ploeg wint NK in Mariembourg en plaatst zich voor WK in Le Mans: "Daar ben ik heel blij mee"

Uitgegeven door Bart • 23 maart 2022 08:31 • Print artikel

Mariembourg – Het kartseizoen 2022 is pas een kleine twee maanden onderweg, maar Bart Ploeg weet nu al dat hij zich mag opmaken voor het WK IAME in oktober in Le Mans. De 16-jarige karter uit Heijningen werd in de derde ronde van het Nederlands kampioenschap uiteindelijk als eerste geklasseerd in de IAME X30 Senior klasse. Op de baan van Karting des Fagnes in het Belgische Mariembourg staat Ploeg na drie ronden bovenaan in het klassement en die positie geeft al zekerheid om naar het WK te mogen.

Bart Ploeg

“De hoofdprijs is binnen”, reageerde Bart Ploeg na afloop van de finale in Mariembourg. “Het WK-ticket is het mooiste wat je zo vroeg in het seizoen kunt binnenhalen. Ik ben al drie keer in Le Mans geweest voor het WK in de Mini-Parilla en de X30 Junior en ga nu voor het eerst bij de Senioren. De kartbaan van Le Mans is een hele leuke en snelle baan. Het is één van de leukste banen waar ik ooit gereden heb. De hele layout is echt heel mooi en de entourage natuurlijk ook omdat het naast het circuit van de 24 uur van Le Mans is. Daar hoop ik ooit nog de 24 uursrace te rijden.”

De karter van TD Racing Kart van Thierry Delré startte met een ‘redelijk goede’ kwalificatie. “Ik reed de eerste tijd in mijn groep, alleen werd ik in mijn snelste ronde opgehouden. In de eerste heat moest ik als tweede starten en ben ik ook als tweede gefinisht. Een kapotte carburateur maakte de tweede heat moeilijk, maar ook daarin werd ik tweede. De laatste heat heb ik gewonnen. Voor de finale hebben we er een nieuwe carburateur opgezet en dat verschil merkte ik direct.”

In de heats en finale hield de talentvolle racer zijn koppie erbij. “Ik heb niet alle risico’s genomen om het ticket voor het WK veilig te stellen. Je wil niet alles op het spel zetten. Na dit weekend is er in het NK nog één wedstrijd te gaan. Ik sta er goed voor en ga natuurlijk proberen om Nederlands kampioen te worden.”

Dit jaar combineert Ploeg de kartsport met het autoracen in de Ford Fiësta Sprint Cup. “In februari heb ik bij Johan Kraan Motorsports mijn EU Racelicentie gehaald en ik ga ook bij dat team in de Ford Fiësta rijden. De auto moet ik nog goed leren kennen. Het wordt een uitdagend seizoen, maar we zien wel hoe het eindigt. In de weekenden dat ik niet kan autoracen ga ik karten.”

Waar het kartseizoen al even bezig is, start de Ford Fiësta Sprint Cup in het weekend van 8-10 april tijdens de Voorjaarsraces op het circuit van Zandvoort. Toch zullen we Ploeg nog veel in de kart zien rijden. “In de IAME Euro Series rijden we misschien nog de races in Mariembourg en Genk, maar het meeste zetten we in op het Benelux Kampioenschap, het IAME NK en de Ford Fiësta Sprint Cup.”

podium Bart Ploeg

In het drukke raceseizoen is het heel prettig dat het WK-ticket al binnen is. “Daar ben ik heel blij mee. Natuurlijk wil je graag naar het WK. In voorgaande jaren kon je het ticket pas in september binnenhalen, maar nu is de leider na drie wedstrijden al zeker van een ticket, dus dat is heel mooi. Nu kunnen we voor het kampioenschap gaan en hoef ik niet meer na te denken over het WK-ticket. Die hebben we al binnen.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS