Karting • Iame X30 Euro Series

Bart Ploeg maakt indruk als rookie in de IAME X30 Senioren-klasse: "Veelbelovend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 april 2021 19:30 • Print artikel

MARIEMBOURG – Dat Bart Ploeg dit jaar debutant is in een zeer competitieve klasse deert hem ogenschijnlijk heel weinig. De vijftienjarige karter uit Heijningen komt dit seizoen met een TD-Kart uit in de IAME X30 Senioren-klasse en zijn eerste twee resultaten van het seizoen zijn veelbelovend. Werd hij drie weken geleden al derde rookie in het Benelux-kampioenschap, tijdens de eerste ronde van de Euro Series met 88 deelnemers werd hij knap vijfde in de prefinale achter ervaren rijders als Callum Bradshaw en Mark Kimber. In de finale eindigde Bart als beste nieuweling knap als elfde. Het aanstormende talent blikt terug op zijn seizoenstart.

Bart en vader Arjan Ploeg

“Dit resultaat is voor de tweede race bij de Senioren zeker niet verkeerd”, sprak een tevreden Bart. “Het lijkt een veelbelovend seizoen te worden voor mijn debuutjaar.” Toch wilde hij er niet te veel van verwachten. “Ik moet nog superveel leren. Ook over hoe we met de banden moeten omgaan. Die zijn echt heel anders dan ik gewend was. Dit jaar moeten we alles ontdekken en meepakken wat we kunnen meepakken.”

Dat hij zijn prestaties tot dusver allebei op het circuit van Mariembourg in België neerzette, heeft weinig met de baan te maken maar alles met het talent van Bart. In beide competities liet de veelvoudig kartkampioen het hele weekeinde zien snel te zijn. Ook tijdens de Euro Series-weekend was hij tijdens de trainingen direct snel. Hij reed direct tijden die hem in de top tien brachten. Daarna was hij in de kwalificatie dusdanig snel dat hij maar drie honderdsten van een seconde van de poletijd verwijderd bleef; goed voor de derde tijd in zijn groep en de achtste tijd overall.

Daarna was het niet eens meer zo verwonderlijk dat hij in de heats steevast voorin te vinden was. Een paar knappe topvijftijden waren het gevolg. “Dat verbaasde ons wel”, bekende Bart. “Het ging uitermate goed. We hadden niet verwacht dat we gelijk zo goed konden meedraaien. Ook omdat het andere banden zijn dan die ik vorig jaar bij de Junioren had. Toch hadden we de kart best snel voor elkaar.”

Zijn TD-kart bewijst dan ook opnieuw dat die zich eenvoudig laat afstellen, ongeacht de omstandigheden, het circuit of de klasse. Het bracht hem na de heats tot een razendknappe vijfde plaats in de prefinale. Bart: “Het ging wel goed. Ik dacht: daar zit wel potentie in. Mijn teambaas Thierry Delré zei: je hebt tot dusver al een goed weekend gehad, wat we nu nog kunnen meepakken, is een cadeautje.”

Bart begon dan ook onbevangen aan de finale, die hij vanaf de vijfde plaats mocht starten. “Ik verloor uiteindelijk een paar plekjes”, doelde hij op zijn uiteindelijke elfde plaats. “Ik werd op een gegeven moment door drie man in dezelfde bocht ingehaald. Ik lag toen veertiende of vijftiende, maar ik kwam ook terug. Op zich heb ik dat wel goed gedaan. Elfde is niet slecht voor de eerste finale op dit niveau. Er deden 88 rijders mee en ik heb meteen de A-finale gehaald.”

Dat hij in de finale een paar plekken verloor, weet hij vooral aan een gebrek aan ervaring. “En ik rijd dit seizoen met een zachtere band, dat is heel anders rijden. Daardoor moet je heel secuur racen en niet gelijk je banden opstoken. Je moet ook overal op letten, want als je op het vuil wordt gedrukt, zijn je banden twee ronden met minder grip.”

Zijn resultaten van de afgelopen weken bieden veel houvast voor de komende periode. De manier van racen is wel even wennen, bekende Bart. “Het gaat er echt heftig aan toe. Maar ik was er wel op voorbereid door de rijstijl van de toppers. Bij de Junioren gaan de rijders niet altijd voor de kleine gaatjes, bij Senioren maken ze die gaatjes, zeg maar. Je moet vaak ook drie meter eerder remmen, anders word je zo van de baan gedrukt. Op zich is dat wel leuker racen.”

Bart Ploeg TD Kart

Wel moet hij nog de nodige ervaring opdoen, besefte Bart. “In een nieuwe klasse ken je je tegenstanders nog niet, alleen de grote namen. Maar je hebt er nog niet veel tegen gereden, dus je weet nog niet hoe ze op de baan zijn. Die kennis moeten we opbouwen.” Aan zijn rijden ligt het alvast niet, constateerde de getalenteerde Brabander. “We hadden net zo goede lijnen als de bekende namen. Ik moet gewoon meer ervaring krijgen en nog wat meer leren durven.”

Zijn volgende race is de tweede ronde van het Benelux-kampioenschap. Die stond oorspronkelijk gepland op het circuit van Ostricourt in Noord-Frankrijk, maar vanwege de coronacrisis wordt die naar het circuit van Mariembourg verplaatst. “Even kijken wat corona gaat doen, maar ik heb natuurlijk al heel veel zin in die race!”

Bart Ploeg wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door ZNCS Zuid-Nederlandse Container Service, PK trucks, Truck en Trailer Service Klundert, zijn ouders en TD Kart van Thierry Delré.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS