Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Nightrace! Eindhoven wil meedingen naar een plek op de Formule E-racekalender vanaf seizoen 2021-2022

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 maart 2020 08:06 • Print artikel

Stichting Formula-Eindhoven bereidt zich voor op het aanbieden van een officieel bid voor een Dutch E-Prix in Eindhoven zo werd donderdag tijdens een persconferentie, gepresenteerd door F1-host Rob Kamphues, bekend. De conclusies van de onlangs uitgevoerde haalbaarheidsstudie én het commitment van toonaangevende launching partners maken de weg vrij om in maart 2021 een hoogstaand bid weg te kunnen leggen bij de Formula E Holding. Eindhoven dingt dan mee naar een plek op de racekalender vanaf seizoen 2021-2022, bij voorkeur voor minimaal drie seizoenen. Mede-initiatiefnemer Peter-Paul Laumans spreekt van een vliegende start: “Een Formule E-race en de Brainport Eindhoven regio blijken een perfecte match. De resultaten van het door BrabantSport geďnitieerde onderzoek bevestigen dit overtuigend. Een E-Prix in Eindhoven gaat op vele vlakken van grote betekenis zijn voor de gehele regio én Nederland. Daarnaast kunnen we bouwen op de support van een krachtig team van launching partners waardoor we concreet aan de slag kunnen met het ontwikkelen van het meest innovatieve bid.”

Formula-Eindhoven Dutch E-Prix in Eindhoven Peter-Paul Laumans Eindhoven wil meedingen naar een plek op de racekalender vanaf seizoen 2021-2022

Perfecte fit
De belangrijkste resultaten van de economische en maatschappelijke impactstudie, die het Mulier Instituut in opdracht van BrabantSport uitvoerde, liegen er niet om: met het binnenhalen van de race zet de top technologieregio Brainport Eindhoven zichzelf (en hiermee dus ook Nederland) internationaal op de kaart, met alle positieve lange-termijn-effecten van dien. Bovendien genereert een E-prix een forse economische impact én draagt het bij aan een prettig leefklimaat. Naar schatting kunnen de directe inkomsten oplopen tot 20 miljoen euro.

Formula-Eindhoven Nightrace Dutch E-Prix in Eindhoven

Daarnaast is ook de geschatte internationale media-waarde in kaart gebracht. Dit bedrag loopt op tot maar liefst 8 ŕ 12 miljoen euro. BrabantSport gebruikt onder meer deze onderzoeksresultaten om een gefundeerd oordeel te kunnen vellen over de potentiële economische en sociale impact van een Formule E-race en mogelijke provinciale steun daarvoor.

Coureur Robin Frijns en mede-initiatiefnemer Peter-Paul Laumans

Met het naar Eindhoven halen van de Formule E-race beoogt Stichting Formula-Eindhoven de Brainport Eindhoven regio internationaal krachtig te profileren. Zo is het een unieke kans om (jong) talent naar de regio te trekken (nu vaak een uitdaging). Uit het onderzoek blijkt tevens dat de potentie van het evenement maximaal is als het niet een op zichzelf staand event is, maar onderdeel uitmaakt van aanvullende projecten en side events. Dit sluit exact aan bij de plannen van de stichting. Met een doorlopend programma op onder andere de thema’s mobiliteit, smart city, duurzaamheid en technologie wil Stichting Formula-Einhoven de regio nadrukkelijk betrekken en nog meer onder de aandacht brengen.

“Het is belangrijk dat we initiatieven rondom nieuwe, duurzame mobiliteit groot maken”, vult Maarten Steinbuch, Hoogleraar TUE, aan. “En deze regio is koploper op dat gebied. Met de organisatie van de E-prix kunnen we dat aan de wereld laten zien.”


Launching partners
Sinds het ondertekenen van de Letter of Interest, in juni 2019, hebben initiatiefnemers Peter-Paul Laumans, Berry van Nes en Ed Winters belangrijke launching partners bereid gevonden zich aan de organisatie te verbinden. Laumans: “We zijn er trots op dat zoveel bedrijven in woord en daad achter onze ambitie staan. Zij erkennen met ons dat Formule-E de raceklasse van de toekomst is en zien de meerwaarde voor deze regio én hun eigen organisatie. Vanuit overheden en bedrijfsleven heeft ons initiatief nu al zo’n breed maatschappelijk draagvlak dat wij met ontzettend veel vertrouwen én positieve energie de bid-fase ingaan. Deze regio staat bekend om de kracht van samenwerken en out-of-the-box denken. En dát gaan we hiermee wederom bewijzen.”

Als partner hebben zich inmiddels aangesloten: Renewi, SAP, Eindhoven Airport, Van den Udenhout, Gemeente Eindhoven, Gemeente Helmond, BrabantSport, Sekisui, Hermes, CTouch, Rabobank, Allianz, Santino, Epic-Auctions.

Dat Formule-E op dit moment met Robin Frijns en Nyck de Vries twee Nederlandse deelnemers heeft, geeft het in Nederland organiseren van de race uiteraard extra cachet. Formule E-coureur Robin Frijns is in ieder geval vol vertrouwen: “Regio Eindhoven is een fantastische plek voor dit event. Met de technische universiteit en alle technologiebedrijven die perfect passen bij de E-prix, ligt de match wat mij betreft voor de hand. Kom maar op!”

Audi Van den Udenhout

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS