Karting • Karting Diversen

Robert de Haan houdt perfecte score vast in DKM: opnieuw zege! “Je leert elke race wel wat”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 juli 2019 17:05

KERPEN – Karter Robert de Haan heeft zondag in Kerpen opnieuw laten zien waarom hij de nummer één is in de OK Junior-klasse van het Duits kampioenschap DKM. Tijdens de derde ronde van de titelstrijd denderde hij naar zijn derde opeenvolgende winst in de finale. Zijn voorsprong op de nummer twee is navenant: tachtig punten met nog twee raceweekeinden te gaan. Het spreekt voor zich dat het twaalfjarige toptalent uit Eerbeek zijn zinnen heeft gezet op de titel.

Robert de Haan superblij met zege DKM in Kerpen

Weer een overwinning voor Robert dus. Daardoor drong de vraag zich op hoeveel wedstrijden de fabrieksrijder van Energy Corse dit seizoen al heeft gewonnen. “Ik heb geen flauw idee”, zei hij. “Ik weet het echt niet.” Het feit dat hij behalve in het DKM ook in het Kart Academy-kampioenschap in de top meedraait, zegt wat dat betreft genoeg.

Opvallend is dat de rookie als één van de jongsten totaal geen moeite lijkt te hebben met de overstap. Robert zelf haalde zijn schouders erover op. “Het gaat gewoon goed. Dat is toch mooi?” Tegelijkertijd was hij er van tevoren geenszins zeker van geweest of hij in Kerpen opnieuw kon winnen. “Het niveau in het DKM is behoorlijk hoog en er deden heel veel snelle rijders mee.”

Zoals bij Robert gebruikelijk begon het weekeinde goed, ook al was het zijn eerste keer dat hij met een OKJ-kart op het circuit van Kerpen reed. Tijdens de trainingen meldde hij zich meteen in de top.
“We hadden de afstelling niet meteen goed, maar we waren wel meteen snel. De baan ligt me ook goed. Dat is altijd zo geweest. Waarom? Ik heb geen flauw idee. Ik vind het gewoon een leuke baan.”

In de kwalificatie had hij echter iets meer moeite het juiste tempo te vinden. Robert werd vierde en dat was iets minder goed dan hij had verwacht, bekende hij. “Dat kwam omdat ik in mijn snelle ronde twee keer iemand moest inhalen. Ook hadden we de afstelling iets veranderd. Daarna hebben we die teruggezet.”

Prompt had hij de winnende snelheid terug. Dat leidde tot twee aansprekende overwinningen. In de prefinale werd hij in de openingsfase nog wel ingehaald door Christian Ho, maar die had de snelle Gelderlander in een ommezien teruggepakt. “Daarna reed ik bij hem weg en heb ik de race gewonnen. Ik had een klein gaatje op de finish.”

Ook in de finale kreeg hij weinig tegenstand te verduren. Wat heet, die race leek nog eenvoudiger voor de ontketende jongeling. Van poleposition gestart knalde Robert als eerste door de eerste bocht en pakte in de eerste ronde al een behoorlijke marge op de rest. “Dat kwam doordat ze achter mij aan het vechten waren. Op de finish had ik een best groot gat.”

 Robert de Haan Energy Corse zege DKM in Kerpen

Terugblikkend was hij heel tevreden met zijn optreden op de Duitse piste. “Ik was vooral heel blij dat ik het weer heb gedaan.” Ook was hij blij opnieuw het nodige te hebben geleerd. “Je leert elke race wel wat”, zei Robert. “Dingen die je volgende keer anders kunt doen. Je leert wat slimmer of beter is voor de volgende keer.” Bovendien moest hij twee keer de klus zien te klaren terwijl hij in beide races vrijwel de hele tijd op kop had gereden. Dat is niet zo makkelijk als het lijkt. “Het is zelfs best lastig. Je mag geen fouten maken en je hebt geen richtpunt. Maar als je snel bent, weet je dat je het kunt. Ik was dan ook niet echt gespannen.”

Genieten van zijn zege is er voor Robert nauwelijks bij. De volgende ronde van het Europees kampioenschap staat op het programma. Die wordt gehouden op het kartcircuit van Le Mans. Voor Robert inmiddels bekend terrein. “Ik heb er één keer eerder gereden. Dat was dit jaar tijdens het Frans kampioenschap. We kunnen in Le Mans wel winnen, denk ik, want we zijn snel. Kampioen worden is heel lastig geworden in het EK, dus ik ga voor de dagzege!”

Robert bedankt Energy Corse en motortuner GFR.

Robert de Haan wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Rijvaardigheidscentrum Lelystad, Kartcentrum Lelystad, Repay Payroll/HRM, Start Automagazine, Nedlite, Rally Adventure Store, Eurol Lubricants, Mira Benelux BV, Winning IT, Eurol Lubricants, Debsports (Debby Hanssen) en RHB adviesbureau.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS