Formule 1

Hielp Pirelli Mercedes met bandenproblemen? "Dat was een echt domme vraag, dus ik heb er geen antwoord op"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 mei 2018 12:28 • Print artikel

MONTMELO - Coureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas van Mercedes ontkennen dat de nieuwe Pirell-banden hun team bevoordeelden tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje. De twee kwalificeerden zich op de voorste rij voor de eerste keer dit seizoen.

Lewis Hamilton Mercedes Grand Prix Spanje


Pirelli ontdekte in het voorseizoen dat het nieuwe asfalt op het Spaanse circuit van Barcelona-Catalunya meer grip en minder bandenslijtage opleverde, wat betekent dat er meer rubber op de band bleef zitten, wat op zijn beurt kan leiden tot oververhitting van het wegdek.

Zelfs als de meeste teams tegen de verandering waren, duwden Pirelli en Mercedes de verandering erdoor op veiligheidsgronden. De profieldiepte werd met 0,4 millimeter verminderd, waardoor oververhitting werd voorkomen. Aangezien de circuits van Silverstone en Paul Ricard gelijkaardig asfalt hebben als Barcelona, zal Pirelli de aangepaste banden ook op deze twee andere locaties leveren.

Ferrari kan meestal beter vooruit op de zachtere compounds dan Mercedes dat de neiging heeft het best te presteren op de hardere compounds. Interessant genoeg kon Ferrari de superzachte band tijdens de kwalificatiesessie niet aan het werk krijgen en moest het zich tijdens de uiterst belangrijke Q3-sessie kwalificeren op de zachte compound. Het feit dat Sebastian Vettel de poleposition in de laatste drie kwalificatiesessies op een voortreffelijke manier wist te bemachtigen en plotseling de voorsprong op zijn rivalen verloor, deed ook de vraag rijzen hoeveel effect de nieuwe dunnere banden van Pirelli hadden op de relatieve prestaties van de topteams.

"Ik kan het je niet vertellen. Ik heb geen idee", zei Hamilton na de kwalificatiesessie. Ook Valtteri Bottas liet de vraag onbeantwoord en benadrukte dat er nauwelijks verschil was tussen de compounds. "Ik denk dat we hebben gezien dat de afstand tussen de banden hier op dit circuit, met het nieuwe asfalt, echt klein is, zoals we ook hebben gezien tijdens de tests. Gisteren zagen we hetzelfde, maar vandaag konden we ineens de superzachte wat beter laten werken, dus het voelde voor ons als een betere band. De winst is nog steeds marginaal. Ik weet het niet."

Op de vraag of Pirelli Mercedes wilde helpen hun bandenproblemen te verhelpen, antwoordde Hamilton op een zenuwachtige manier. "Dat zou leuk zijn. Dat was een echt domme vraag, dus ik heb er echt geen antwoord op." Bottas: "Ik denk van niet, waarom zouden ze ons willen helpen?"

Op de vraag naar de impact van de nieuwe banden op de pikorde durfde Ferrari's Sebastian Vettel niet te beweren dat de dunnere banden Mercedes bevoordeelden. De Duitser verklaarde echter dat de nieuwe banden veel anders aanvoelen dan de vorige versie. "De banden zijn verschillend. Ze zijn voor iedereen verschillend, dus daar moet iedereen mee omgaan. Ik denk dat het uitzonderlijk was dat Mercedes in de laatste races zoveel worstelde met de banden."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS