Formule 1

Crisis in de Formule 1? "Niet afhankelijk hoeven te zijn van geld, om daarmee hun succes te kopen"

Uitgegeven door Wim Boekel • 12 september 2018 16:13 • Print artikel

De Formule 1 kent dit jaar een aantal dieptepunten. Het team van Force India ging bijna falliet, maar werd uiteindelijk gered door een consortium onder leiding van de vader van Lance Stroll. Daarnaast lijkt Esteban Ocon volgend jaar zonder stoeltje te zitten. Een coureur die als één van de grootste, toekomstige F1 talenten wordt gezien. Volgens McLaren-directeur Zak Brown is de F1 een tikkende tijdbom en moet er ingegrepen gaan worden.

Zak Brown

“We hebben het allemaal zien aankomen en ik benijd Liberty Media niet voor wat ze geërfd hebben, omdat dit al een tijdje geleden begonnen is”, zei Brown tegen het Engelse Autosport. “Bernie [Ecclestone, red.] had de controle en hield het samen, maar het was een soort van tikkende tijdbom en nu zijn wat dingen geëxplodeerd.”

“De hypothekencrisis en de financiële crisis zijn goede voorbeelden. Het bankieren is vandaag de dag veel beter, vanwege de financiële crisis. En iedereen in de financiële industrie wist dat het ze uiteindelijk ging opbreken. Helaas, moeten sommige van deze zaken zich waar nodig opbreken, om zodoende de ‘reset’-knop in te drukken.”

“Ik heb nooit gedacht dat de F1 te groot is om te falen. Maar ik denk dat de industrie als geheel, de arrogantie heeft dat zij voor zichzelf zorgt. Zoals altijd het geval was. Ik kan je niet vertellen hoe vaak ik gehoord heb: ‘Het lost zichzelf op’. Lehman Brothers ging daar aan ten onder en het was de start van de reparaties. Of het een raceteam is, of een coureur die in het stoeltje moet zitten en helaas toch op straat eindigt, dat zijn de dingen waarmee we rekening moeten houden.”

Een grote slag op het gebied van de regels voor 2021 lijkt niet te gaan plaatsvinden, omdat er geen nieuwe fabrikanten geïnteresseerd zijn om in te stappen. Toch hoopt de Amerikaan dat er een budgetplafond komt en de regels rond de auto niet gaan verwateren.“Ze moeten dit jaar voor elkaar zijn en we hebben er lang genoeg over gesproken”, zei de McLaren-directeur. “Ze hebben de juiste ideeën, ze hebben alle input van de teams, ze weten dat er weerstand is, ze moeten het gewoon doen. Ze bezitten de sport.”

“Ondanks dat er dingen zijn die ze niet kunnen doen in 2019 en ’20, vanwege de governance, is er een blanco vel papier in ’21 en ze moeten gewoon doen wat ze zeggen. Er voor gaan staan. En als er mensen zijn die dat niet leuk vinden, dan kunnen ze de sport gewoon verlaten.”

“Ik geloof dat wat Liberty wil het beste is voor de sport. Maar de teams die de mogelijkheid hebben om boven hun budget nog geld uit te geven, zullen zelf gaan zien dat het een nadeel voor hen is. Ze moeten het vertrouwen in hun eigen raceteam hebben en zich realiseren dat ze niet afhankelijk hoeven te zijn van geld, om daarmee hun succes te kopen.”


MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS