NL Drift Series • Drifting

Succesvol debuut NL Drift Series 3rd Round @ Pôle Mécanique des Ardennes

Uitgegeven door Nathalie Voorn • 17 augustus 2014 15:58 • Print artikel

Vorig weekend was het dan eindelijk zover: het debuut van de NL Drift Series op het spiksplinternieuwe circuit in de Franse Ardennen, net over de Belgische Grens. Het circuit is eind vorig jaar aangelegd en de NL Drift Series mocht de primeur hebben om voor de allereerste keer een driftwedstrijd hier te houden. En wat voor een wedstrijd! Zaterdag tijdens de kwalificaties was het nog droog, waardoor de rijders op hoge snelheid hun kunsten konden vertonen. Op zondag tijdens de battles kwam de regen echter met bakken uit de lucht, waardoor het voor de rijders moeilijk was de wagen onder controle te houden. F1ink anders verliep de wedstrijd hierdoor voor velen, anders dan gehoopt, maar kon uiteindelijk Dennis van Loon in zijn Skyline R32 (politiewagen) voor de eerste keer in zijn driftcarrière naar huis met de grootste beker. Rookie Jeffrey Blok kon in de OPEN klasse voor de tweede keer de winst op zijn naam schrijven.


Kwalificaties
Na het zorgvuldig inspecteren door de jury van het circuit, werd besloten om op het snelste deel van het circuit de kwalificaties en battles te gaan rijden. Tijdens de kwalificaties werd al snel duidelijk dat er veel verschil zat in wagens met vermogen en minder vermogen, maar vooral de rijders kwaliteiten kwamen naar voren op het snelle circuit. Vooral Mirek Duda wist een verschrikkelijk indrukwekkende kwalificatie-run te laten zien, waardoor hij de eerste plaats wist te behalen. Hoge snelheid, veel hoek, alle clipping points en mega rook was het resultaat van onze Duits-Poolse vriend van Driftteam NRW. Ook Niels Visser maakte veel indruk op de jury, vooral door zijn hoge entry-speed wist hij de tweede kwalificatieplaats te behalen.

Battles
Na een zonnige ochtend met vrijrijden op zondagmorgen, brak in de middag vlak voor aanvang van de battles de hemel open. Het circuit veranderde in een waterpaleis, maar aangezien de voorspellingen voor de middag zo bleven, werd een aanvang genomen met de finales van de 3e ronde. Vele rijders verschalkten zich op de baan, maar iedereen wist zonder schade door te komen. Met spannende battles en diverse re-runs door vele rijders die spinden in hun eigen run, kwam de climax bij de kwartfinale. De battle tussen Roy van der Westen en Dennis van der Prijt was een noemenswaardige: de aanvallende rijstijl van Dennis verraste Roy, waardoor deze te wijd uitkwam, Dennis strak kon aanhaken en verder kon naar de halve finale. Tevens verbaasde de battle tussen Niels Visser en Joey van den Hoogen menigeen, waar Niels spinde, wist de minder vermogende wagen van Joey (die overigens heel erg veel driftervaring heeft) toch door te dringen tot de halve finales. Uiteindelijk ging de finale tussen Dennis van Loon (die inmiddels na drie jaar kampioenschap toe was aan zijn eerste overwinning) en de zeer ervaren Mirek Duda. Mirek had verschrikkelijk veel geluk de finale te halen, doordat hij diverse keren in battles won doordat zijn tegenstander spinde. Mirek had in eerste instantie voordeel tegen Dennis, maar de agressieve en aanvallende rijstijl speelde Mirek uiteindelijk parten in de chase-run tegen Dennis, omdat hij bijna spinde en niet meer kon aanhaken, waar Dennis dit eerder wel kon. De halve finale tussen Dennis van der Prijt en Joey van den Hoogen werd uiteindelijk gewonnen door Joey door een stuurfout van Dennis van der Prijt, waardoor hij recht kwam. Jeffrey Blok wist wederom de winst in het OPEN kampioenschap te scoren. In de afgelopen drie evenementen wist Jeffrey als rookie zich zeer solide stand te houden tussen ervaren drifters, waardoor hij best kans kan maken op de OPEN titel dit jaar.


Dirk-Jan Verhoef over de 3e ronde in Frankrijk: “Geweldige locatie, super sfeer, vette baan, internationaal deelnemersveld, alleen een beetje jammer van het weer op zondag. Maar wij hebben dit weekend veel gelachen en gehuild, het was ondanks dat het in Frankrijk was een échte NL Drift Series ronde zoals het moet zijn! Wij willen de rijders, aanhang, crew en vrijwilligers heel hartelijk bedanken voor een super weekend in Frankrijk. Dit gaan we zeker vaker doen, mensen. See you next year in France!”

Uitslag 3e ronde NL Drift Series 2014:
1. Dennis van Loon, 100 punten
2. Mirek Duda, 90 punten
3. Joey van den Hoogen, 80 punten
17. OPEN: Jeffrey Blok, 40 punten

Stand na 3e ronde NL Drift Series 2014:
1. Niels Visser, 250 punten
1. Mark Hoek, 244 punten
3. Dennis van Loon, 243 punten
OPEN: Jeffrey Blok, 122 punten

Pôle Mécanique des Ardennes
Begin dit jaar kwam de NL Drift Series voor het eerst in contact met het circuit net over de Franse grens, toen de rijders van Team DOD hier deelnamen aan een Franse Driftchallenge. Het terrein waar zij reden, bleek een stuk groter en tot onze verbazing lag hier een nieuw aangelegd circuit van zo’n 2,1 kilometer lang achterop het terrein. Met de rijders van Team DOD hebben we een aantal testrondjes gedaan, waardoor er ook een promofilmpje gemaakt kon worden voor de ronde en zijn we in onderhandeling gegaan met de eigenaar. De 3e ronde voor dit seizoen was een try-out, ook voor de rijders, maar deze zijn na het weekend mega enthousiast over deze nieuwe locatie. Hoewel het voor sommige rijders een stuk rijden is, is het toch zeker de moeite waard om deze locatie in de toekomst op de kalender te zetten.

Dirk-Jan Verhoef over de locatie: “Het circuit Pôle Mécanique des Ardennes is echt een geweldig circuit. Sommige rijders hebben ervoor gekozen om deze ronde over te slaan vanwege de afstand, maar dit is echt jammer. De rijders die er waren, zijn meer dan enthousiast en willen deze locatie graag terugzien op de kalender. Hoewel we dit jaar door gemeentelijke beslissingen en dubbele boekingen genoodzaakt waren om de kalender te wijzigen, zijn we voor volgend seizoen druk bezig om de kalender vast te zetten. Frankrijk, Circuit Park Zandvoort en nog wat andere locaties, waarover later meer. Voor Frankrijk willen we ook een samenwerkingsverband aan met een grote evenementenorganisatie om samen een groots evenement neer te zetten. Zeker de moeite waard om volgend jaar te komen rijden. Dit is echt een geweldige locatie en een geweldig uitdagende baan!”

NL Drift Series
Het driften wordt in Nederland steeds populairder en professioneler. Inmiddels zijn er al diverse toppers die hun kunsten over de gehele wereld vertonen en een visitekaartje achterlaten binnen de driftscene. Met de nieuwe organisatie van de Stichting NL Drift Series OPEN DC in de vorm van Dirk-Jan Verhoef en Tim Coronel, die samen met een vaste groep van top vrijwilligers evenementen neerzetten, is een nieuw tijdperk voor het driften in Nederland ingeluid. De ronde in 2013 bij het Kyocera Stadion van ADO Den Haag, was de eerste keer dat een driftevenement georganiseerd werd in combinatie met een voetbaltoernooi (Internationaal Jeugd Voetbaltoernooi). Daarnaast was er een evenement op de Waalkade in Tiel en heeft de NL Drift Series twee eigen ronden op het Circuit Park Zandvoort georganiseerd. De NL Drift Series heeft afgelopen jaar wederom laten zien wat ze kan en wil voor de toekomst. Met demonstraties en promostands op vele locaties en evenementen als de TT Assen en City Racing Rotterdam, maar ook Festivals en Autosportevenementen op Zandvoort, Assen, Ter Apel en Almere, wordt de driftsport steeds bekender en toegankelijker voor autominnend publiek.

Volgende evenementen:
De aankomende weken zijn ook weer druk voor de NL Drift Series. De 4e ronde van het 2014 seizoen wordt in het weekend van 22 t/m 24 augustus a.s. verreden tijdens de Nürburgring Driftcup in Duitsland in samenwerking met Skylimit Events. Zondag 31 augustus a.s. zal de NL Drift Series alweer voor het tiende jaar aanwezig zijn bij City Racing Rotterdam samen met Tim Coronel!

3rd Round @ France werd mede mogelijk gemaakt door:
Federal Tyres, Rialto Verzekeringen, De Wild Multi Print Solutions en overige sponsoren van NL Drift Series OPEN DC.

Vergeet niet de NL Drift Series App te downloaden en onze Facebook pagina te liken om op de hoogte te blijven van onze events en te sparen voor een gratis drifttaxi rit en leuke prijzen!

Voor meer informatie en uitgebreide uitslagen, kijk op www.nldriftseries.nl.

NL Drift Series OPEN DC wordt gesteund door: Federal Tyres, Rialto Verzekeringen, Eurol Lubricants, De Wild Multi Print Solutions, Nathalie Events, Guerilla Exhausts, Doorenbos Evenementenservice, Clutch Masters, App Tomorrow, EKS Koffie, Orange Chiptuning, Polaroid, Ijssoft Webdesign & Software, Glashandel van ’t Hull, Sikkes & De Bruin vof, Boretti, Optimotor, Fineline Imports, 402 Automotive Events en Centipede Textiel Bedrukking.

Babe-box

Xtra

COLUMNS