NL Drift Series • Drifting

Jaaroverzicht NL Drift Series Kampioenschap 2014: Een geslaagd driftjaar

Uitgegeven door Nathalie Voorn • 10 januari 2015 17:59 • Print artikel

Met de jaarwisseling net achter de rug willen wij iedereen die de NL Drift Series een warm hart toedraagt de allerbeste wensen voor 2015 toewensen, mag het een nog mooier jaar worden waar vooral heel veel gedrift kan worden en bestaande samenwerkingen kunnen worden uitgebreid. Wij maken van deze gelegenheid gebruik voor een kort jaaroverzicht van het mooie 2014, dat uiteindelijk zo snel voorbij is gegaan!

NL Driftseries

Jaaroverzicht 2014:
Het seizoen 2014 was een mooi, maar bewogen seizoen, inmiddels een beetje inherent aan het driften. Ondanks de nodige perikelen aan het begin van het seizoen met de overlast in Utrecht en de dubbele boeking door Circuit Park Zandvoort, werd er een mooie kalender samengesteld, met uitstapjes naar Frankrijk en Duitsland. Met vele demonstraties waar we met zijn allen de NL Drift Series veel promotie hebben kunnen geven én het publiek vermaakt hebben, was het afgelopen jaar er één die de boeken in zal gaan als een druk, maar vooral driftig 2014!


Demo Speed & Action Gorinchem, 22-23 februari
2014 was de eerste editie van Speed & Action in Gorinchem, de vervanger van de Auto-Motorsportdagen. Al sinds de eerste editie van deze Auto-Motorsportdagen is de NL Drift Series aanwezig voor demonstraties buiten het beursgebouw, zo ook begin 2014. Februari is altijd een koude maand, maar met een leuke club was het ook dit jaar weer heel gezellig in Gorinchem. Het publiek trotseerde de kou om de driftwagens te bewonderen tijdens de demonstraties en om tijdens de drifttaxi ritten het driften van dichtbij te beleven!

Licentiedag Circuit Park Zandvoort, 9 maart
Op veler verzoek werd er in 2014 een vrijrijden- en licentiedag gehouden op (de paddock van) Circuit Park Zandvoort. Vele beginnende rijders hebben hier hun licentie voor 2014 gehaald en de ervaren rijders hebben hier hun licentie verlengd, maar vooral een gezellige trainingsdag gehouden. Voor velen de ultieme kans om voor het eerst dat jaar hun auto weer uit te laten als voorbereiding op het seizoen.

Demo Automaxx - 402 Events - Circuit Park Zandvoort, 23 maart
Op zondag 23 maart was het de eerste van vele demonstraties voor 402 Events die de NL Drift Series in 2014 weer verzorgt heeft. Met de gewijzigde regels aangaande driften op Circuit Park Zandvoort én door de uitgebreidere samenwerking met 402 Events, was dit het eerste evenement van het jaar waar de demo’s verreden werden op de gehele baan. Het publiek dat in het verleden vaak achterop de GP Lus moest komen kijken, was hier zeer content mee en kon hierdoor genieten van het driftgeweld op de diverse tribunes en uitkijkpunten van het prachtige Zandvoortse Circuit!

NL Driftseries

1e ronde 2014 Vredenburg Utrecht, 19 t/m 21 april
Tijdens het Paasweekend van 2014 was het tijd voor de eerste ronde van het seizoen. Het parkeerterrein van Vredenburg Utrecht, vlak langs de A2, werd omgetoverd tot een waar driftparcours. Ondanks de nodige bedenkingen, was menig rijder zeer verbaasd over de omvang van het terrein en het parcours. Het weekend was een waar spektakel, maar helaas ook voor de omwonenden die niet gewend zijn aan onze prachtige sport. Na een geweldig paasweekend en een geweldige wedstrijd, kregen wij te horen van de Gemeente Utrecht dat wij ons volledig binnen de vergunning hebben gehouden, maar dat zij nog nooit zoveel klachten hebben ontvangen vanuit deze omgeving. Helaas moesten we deze locatie laten voor wat het is, maar dit weekend kan niemand ons afnemen!

Demo American Sunday - 402 Events - Circuit Park Zandvoort, 27 april
Hoewel dit weekend niet als driftweekend op de kalender stond, kregen wij van 402 Events te horen dat zij dit weekend achterop de GP Lus ruimte hadden voor een vrijrijden (lees: driften) middag. Uiteraard lieten wij deze kans niet aan ons voorbij gaan. Met het dragracen en het Amerikaanse geweld aan de voorkant van het circuit, was het een heerlijke middag om te oefenen en te testen achterop het circuit.

Demo JapFest - 402 Events - Circuit Park Zandvoort, 25 mei
Tijdens JapFest heeft de NL Drift Series twee demo’s verzorgt op het interim circuit in Zandvoort. Er was plaats voor maar liefst drie uur driftfun, tijdens dit populaire evenement. Naast de driftdemonstraties en vrijrijden mogelijkheid, werden hier opnamen gemaakt ter aankondiging van Autoweek Live van de NL Drift Series rijders.

NL Driftseries

Demo Autoweek Live Lelystad, 7 t/m 9 juni
Tijdens het Pinksterweekend van 2014 werd de eerste editie van dit zelfstandige evenement van het populaire magazine Autoweek georganiseerd. De NL Drift Series organisatie is hiervoor benaderd door Sandor van Es en Robert van der Ham van de redactie van Autoweek om tijdens het weekend driftdemo’s te verzorgen. Het was een gezellig weekend, met veel bezoekers en tal van enthousiaste mensen die mee wilden rijden. Naast het snelle baanprogramma, was het driften het hoogtepunt van het evenement, waar de mensen op de piepende banden afkwamen om het spektakel te bekijken. Met het geweldige weer en de gezellige sfeer was het een succes dat hopelijk in 2015 wederom zal plaatsvinden!

Demo EMD op Oude Noordlus TT Circuit Assen, 15 juni
Hoewel er op het TT Circuit van Assen weinig tot niet gedrift mag worden en de Oude Noordlus helaas niet groot genoeg is om een volwaardig evenement te houden, hebben wij in juni een demo verzorgd voor Extreme Meet Drenthe, die zelf een tuning event hield bij de TT Hal. Diverse rijders hebben zich kostelijk vermaakt met vrijrijden en het was zo druk met drifttaxi dat we wagens en vooral banden tekort kwamen!

Demo Automaxx Summer - 402 Events - Hilvarenbeek, 4 t/m 6 juli
Inmiddels een traditioneel evenement op de NL Drift Series kalender. In het verleden al diverse malen georganiseerd in Biddinghuizen, was Automaxx Summer van 402 Events ditmaal voor de tweede keer op het evenemententerrein naast de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Vanouds een gezellig evenement, waar ook dit jaar weer de ‘NL Drift Series Camping’ werd neergezet. Op het evenementenplein was ’s avonds een wedstrijd van het Nederlands Elftal te zien en ondanks de soms hevige regen, was het gezellig tot in de vroege uurtjes. Met een demo met vuurspuwers en een waar huwelijksaanzoek met driftende auto’s, was dit wederom een geslaagd driftweekend.

NL Driftseries

2e ronde 2014 op Vliegveld Drachten, 11 t/m 13 juli
Dit weekend stond gepland op Circuit Park Zandvoort, maar hier was helaas een dubbele boeking gedaan. Dankzij ESLA Events kon de NL Drift Series last-minute uitwijken naar het vliegveld Drachten, waar zij zelf hun eerste dragweekend hielden. Hoewel we achteraan de landingsbaan waren opgesteld, was er de hele dag driftplezier van ’s morgensvroeg tot ’s avonds laat. De baan was uitdagend en technisch, wat leidde tot spannende battles! Hoewel de Gemeente Drachten nu bekijkt wat zij met deze locatie gaan doen, willen wij hier zeker in de toekomst naar kijken, aangezien het een mooie driftlocatie blijkt te zijn met geweldige omwonenden die autosport een warm hart toedragen.

NL Driftseries

3e ronde 2014 op Pôle Mécanique des Ardennes in Frankrijk, 9 & 10 augustus
Bij een uitstapje met Team DOD in het voorjaar van 2014 kwamen wij tot de ontdekking dat er in de Franse Ardennen (een paar kilometer over de Belgische grens bij Charleroi) een geweldig, snel en spiksplinter nieuw circuit was aangelegd. Na een aantal testronden (zie de trailer voor deze ronde), bleek dit een uitermate geschikte kans voor een uitstapje naar het buitenland. Zo gezegd, zo gedaan. In het weekend van 9 en 10 augustus kwam diverse rijders uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland samen voor de allereerste driftronde op deze nieuwe baan. Het was een supergezellig weekend met veel gezelligheid en mooie driftbattles. De baan bleek uitdagend en vele rijders willen hier terugkeren. En dat gaan we in 2015 zeker doen!

NL Driftseries

4e ronde 2014 tijdens Nürburgring Driftcup, 22 t/m 24 augustus
Eind 2013 werd op de Nürburgring voor het eerst in jaren weer gedrift, er werd een try-out event gehouden door Skylimit Events van Andy Jaenen. In 2014 stonden hier vier ronden op de kalender en na overleg met onze Belgische vriend werd als snel overeenstemming bereikt om als NL Drift Series tijdens twee van de ronden als gastklasse aanwezig te kunnen zijn. Het weekend van 22 tot en met 24 augustus kwamen diverse NL Drift Series rijders naar het befaamde circuit in de Duitse Eiffel en zij konden hun hart niet op op dit snelle circuit. Met vele andere rijders uit Nederland, Duitsland en diverse andere landen, was het een waar spektakel.

Demo Rotterdam City Racing, 31 augustus
Afgelopen jaar werd het eerste jubileum van Rotterdam City Racing gevierd: inmiddels voor het tiende jaar stond het centrum van Rotterdam in rep en roer door Formule 1 wagens, snelle racewagens, de meest dure en luxe sportwagens, maar zeker ook door de befaamde driftdemo’s van de NL Drift Series, die alle jaren aanwezig is bij dit bijzondere evenement. Dit jaar stond ook het Hofplein weer op het programma, met veel genoegen van het publiek en vooral de rijders. Vele rookpluimen kwamen vanaf het Hofplein en vanuit de straten van Rotterdam. Om Tim Coronel te citeren: “De rookpluimen waren weer zichtbaar in Maastricht!”. Hopelijk zal dit prachtige evenement ook voor 2015 weer op de kalender staan, dan is de NL Drift Series er gegarandeerd weer bij!

5e ronde 2014 tijdens Nürburgring Driftcup, 12 t/m 14 september
In het weekend van 12 tot en met 14 september stond de vijfde ronde van de NL Drift Series alweer op het programma, ditmaal weer als gastklasse tijdens de Nürburgring Driftcup. Voor de afwisseling werd het parcours in de andere richting uitgezet, wat de rijders tot de nodige uitdagingen bracht. De baan was wederom snel en uitdagend en de NL Drift Series deelnemers wisten hoge ogen te gooien in de algemene stand. Ondanks de vele mist in de Eiffel, waardoor het programma enkele uren stillag, werden er mooie battles verreden en was er voldoende rijtijd voor alle drifters.

Demo NNO Ter Apel, 27 & 28 september
Ook de NNO Ter Apel staat al jaren traditiegetrouw op de kalender van de NL Drift Series. Hoewel afgelopen jaar wat later in het seizoen, wilde de Ovalracing organisatie ook dit jaar nog driftactie zien tijdens de pauzes van hun wedstrijden, waar de NL Drift Series rijders uiteraard weer gehoor aan gaven. Ook onze vrienden van Driftteam NRW uit Duitsland besloten dit uitstapje te maken, waar Thomas ‘Highlander’ Grosse zelfs zijn liefje Kathryn ten huwelijk vroeg, onder het toeziend oog van zijn ‘oude vrienden’ uit de Ovalracing en zijn ‘nieuwe’ driftvrienden. Blijkbaar was de NL Drift Series in 2014 uitermate geschikt voor huwelijksaanzoeken!

6e ronde (Finale) 2014 op Circuit Park Zandvoort, 19 & 20 december
Na een druk en bewogen seizoen stond het weekend van 19 en 20 december jl. in het teken van de finale ronde van het seizoen 2014. Hoewel het PRO kampioenschap eigenlijk al besloten was door deelname van Dennis van Loon aan deze ronde, stonden de overige plaatsen en het OPEN kampioenschap nog open. Hoewel van Loon de nodige pech had tijdens zijn battles, was hij meer dan trots op zijn kampioenschapsbeker. Joey van den Hoogen werd dit seizoen tweede en verrassend derde werd Niels Visser dankzij zijn overwinning van het weekend. Jeffrey Blok wist in zijn Rookie-jaar direct de OPEN titel binnen te slepen en zal in 2015 deelnemen aan de PRO Klasse, wat mogelijkheden biedt voor andere rookies. Het was heel erg koud, maar het bleef droog, waardoor er spannende battles te zien waren, wat zelfs leidde tot diverse re-runs, omdat de jury niet tot een beslissing kon komen. Het finaleweekend was wederom een mooie afsluiting van een mooi jaar!

Eindstand kampioenschap NL Drift Series 2014:
1. Dennis van Loon, 452 punten
2. Joey van den Hoogen, 358 punten
2. Niels Visser, 350 punten
16. OPEN: Jeffrey Blok, 162 punten

Via deze weg willen wij iedereen bedanken die het mogelijk maakt om vanuit de Stichting NL Drift Series OPEN DC het NL Drift Series kampioenschap te organiseren. Uiteraard danken wij hiervoor onze trouwe sponsoren, partners, onze media partners en de diverse locaties waar wij onze sport mogen beoefenen. Daarnaast willen wij alle winnaars van 2014 feliciteren en uiteraard de kampioenen: PRO Dennis van Loon en OPEN Jeffrey Blok!

Een speciaal dankwoord willen wij geven aan de vele mensen die een warm hart toedragen aan de NL Drift Series, in het bijzonder onze vrijwilligers die het mogelijk maken steeds grotere evenementen te organiseren, de rijders die ons steeds weer aan nieuwe locaties en ideeen helpen en natuurlijk partners als 402 Events en Skylimit Events waarmee we steeds gezamenlijk onze sport kunnen promoten en uitbreiden. Ook in 2015 worden deze samenwerkingen voortgezet en waar mogelijk uitgebreid!

Seizoen 2015:
Hoewel de kalender voor 2015 nog in de maak is, hebben wij voor 2015 wel diverse data van 402 Events gekregen. De eerste officiële demo/trainingsdag vindt plaats op zondag 22 maart a.s. tijdens Automaxx Streetpower op Circuit Park Zandvoort. Meer informatie en details volgen snel!

NL Drift Series OPEN DC wordt gesteund door: Federal Tyres, Rialto Verzekeringen, Eurol Lubricants, De Wild Multi Print Solutions, Nathalie Events, Guerilla Exhausts, Doorenbos Evenementenservice, Clutch Masters, App Tomorrow, EKS Koffie, Orange Chiptuning, Polaroid, Ijssoft Webdesign & Software, Glashandel van ’t Hull, Sikkes & De Bruin vof, Boretti, Optimotor, Fineline Imports, 402 Automotive Events en Centipede Textiel Bedrukking.

Babe-box

Xtra

COLUMNS