NL Drift Series • Drifting

Spannende en verrassende finale tijdens 2e ronde NL Drift Series Drachten

Uitgegeven door Nathalie Voorn • 18 juli 2014 08:09 • Print artikel

Afgelopen weekend werd tijdens ESLA (European Street Legal Association) op Vliegveld Drachten de 2e ronde voor het 2014 Kampioenschap van de NL Drift Series verreden. Van vrijdag tot en met zondag was er dan ook veel driftactie te bewonderen aan het einde van de landingsbaan. Door het warme weer hadden de rijders het menigmaal zwaar in de auto, maar gelukkig was het op zondag wat aangenamer. De finale bood veel spannende battles en diverse re-runs, waardoor het publiek kon genieten van mooie gevechten op de baan. Met een verrassende finale tussen Mark Hoek en Lars Visser, wist Lars zijn allereerste overwinning te boeken bij de NL Drift Series. OPEN rijder en Rookie Jeffrey Blok, die tijdens de 1e ronde in Utrecht aan zijn eerste driftchallenge deelnam, pakte de beker voor het OPEN kampioenschap.

Kwalificaties
Al tijdens het vrijrijden op vrijdag en zaterdagmorgen werd duidelijk dat de organisatie een technische baan had uitgedacht. Menigeen verkeek zich op de grootte van de baan, welke optisch klein oogde. Vanuit de driftwagen was dit echter heel anders, met een baan van ruim 200 meter lang kon een mooie snelheid worden opgebouwd, maar moesten de rijders wel goed oppassen de clipping-points te halen. Tijdens de kwalificatie op zaterdag voor de TOP 16 finale was dan ook nog niet iedereen gewend aan de baan, maar lieten wel zien te durven rijden. Maar ook om de show werd gedacht: broers Rick en Mark Hoek én broers Niels en Lars Visser rijden regelmatig samen en wisten dan ook mooie battles en veel rook te rijden op het uitgezette parcours.

Battles
Op zondagmorgen was het dan tijd voor de TOP 16 finale. Na een uurtje vrijrijden stonden de mannen klaar voor de strijd. Diverse battles waren zo close dat de jury menigmaal besloot tot een re-run (ofwel de battle nogmaals verrijden), om toch tot een besluit te kunnen komen. Naarmate de finale naderde, werden de battles dan ook heftiger en aggressiever. Vooral de battle tussen Rick Hoek en Joey van den Hoogen had re-runs nodig, omdat beide rijders zo close bij elkaar zaten. Uiteindelijk wist Joey door te dringen tot de kwartfinales. Bij de kwartfinale tussen Mark Hoek en Niels Visser had de jury zelf 6 runs nodig om tot een beslissing te komen. Uiteindelijk wist Mark alle clipping-points te halen en dichtbij Niels te blijven, waardoor hij doorging naar de finale battle. In de battle om de 3e plaats tussen Niels Visser en Joey van den Hoogen was het wederom spannend. Hoewel Joey met zijn driftwagen minder vermogen heeft dan zijn opponent Niels, heeft hij al vaker voor hete vuren gestaan. Tijdens de re-run wist Niels echter net iets harder zijn bochten in te zetten en mooi te pendelen, waardoor hij de 3e plaats in de wedstrijd wist te behalen. De finale battle tussen Lars Visser en Mark Hoek was wederom spannend. In de eerste runs maakten beide rijders wat fouten en raakten elkaar licht, hoewel geen echte schade aan de wagens zichtbaar was. Tijdens de re-run wist Lars Visser zo aggressief aan te vallen in de chase en later mooi op snelheid voor te blijven, dat Mark Hoek net niet bij kon blijven. Lars wist hiermee zijn allereerste overwinning te pakken bij de NL Drift Series! Door de 2e plaats van Mark Hoek en 3e plaats van Niels Visser is het tevens spannend bovenaan, beide heren staan nu op een gedeelde eerste plaats in het kampioenschap.

Uitslag 2e ronde NL Drift Series 2014:
1. Lars Visser, 100 punten
2. Mark Hoek, 90 punten
3. Niels Visser, 80 punten
12. OPEN: Jeffrey Blok, 52 punten

Stand na 2e ronde NL Drift Series 2014:
1. Niels Visser, 180 punten
1. Mark Hoek, 180 punten
3. Lars Visser, 168 punten
OPEN: Jeffrey Blok, 82 punten

ESLA Drachten
Hoewel afgelopen weekend de 2e ronde eigenlijk zou verrijden op Circuit Park Zandvoort, bleek kort tevoren een dubbele boeking gemaakt te zijn, waardoor de organisatie halsoverkop op zoek moest naar een andere locatie. ESLA Drachten bracht hier uitkomst. De European Street Legal Association is recentelijk overgenomen door ESLA Events en zal dit jaar een aantal ronden geven op het Vliegveld in Drachten. Zo ook afgelopen weekend. Aangezien er alleen maar demo’s waren met de PRO Dragsters, kon het grootste deel van de dag het einde van de landingsbaan worden omgetoverd tot uitdagend driftparcours. Hoewel het publiek een stuk moest lopen naar de NL Drift Series paddock, kon menigeen de opkomende rookwolken niet weerstaan en kwam genieten van de show.

Dirk-Jan Verhoef over afgelopen weekend: “Het was even schrikken toen we laatste te horen kregen dat er een fout was gemaakt met de boeking op Zandvoort! Alles was al in kannen en kruiken en we hadden al veel promotie hiervoor gedaan. Gelukkig konden we uitwijken naar het ESLA Evenement in Drachten, waar vrijdag en zaterdag van 09.00 tot 22.00 uur en op zondag van 09.00 tot 18.00 uur gereden werd. Het grootste deel van de dag kon dan ook gedrift worden op het parcours en we hebben ruim tijd gehad, naast de wedstrijd, om te vrijrijden. Vooral de finale battles waren erg spannend en bood mooie actie voor het publiek. Lars Visser was in zijn nopjes dat hij eindelijk de grootste beker in ontvangst kon nemen en ook rookie Jeffrey Blok was zeer content met zijn prijs.”

Dirk-Jan vervolgt: “Hoewel het evenement voor deze organisator nieuw was, was er veel media aandacht geweest. Het is een mega groot terrein, dus het publiek moest echt even lopen om bij ons te komen. Maar dat is het zeker waard. Diverse media heeft opnamen en foto’s gemaakt, dus we zijn binnenkort ook weer op televisie. Des te meer promotie voor de driftsport en de NL Drift Series, des te beter. Zowel voor onze sponsoren, als die van de rijders. Nu is het even een paar weken vrij en dan gaan we naar Frankrijk, waar op 9 en 10 augustus a.s. voor het eerst een ronde wordt verreden op Pôle Mécanique des Ardennes, net over de Belgische Grens. Dit evenement is vrij toegankelijk voor geïnteresseerden. Voor rijders en aanhang is er overnachtingsmogelijkheid om de camping, voor andere mensen zijn er voldoende campings en hotels in de buurt!”

NL Drift Series
Het driften wordt in Nederland steeds populairder en professioneler. Inmiddels zijn er al diverse toppers die hun kunsten over de gehele wereld vertonen en een visitekaartje achterlaten binnen de driftscene. Met de nieuwe organisatie van de Stichting NL Drift Series OPEN DC in de vorm van Dirk-Jan Verhoef en Tim Coronel, die samen met een vaste groep van top vrijwilligers evenementen neerzetten, is een nieuw tijdperk voor het driften in Nederland ingeluidt. De ronde in 2013 bij het Kyocera Stadion van ADO Den Haag, was de eerste keer dat een driftevenement georganiseerd werd in combinatie met een voetbaltoernooi (Internationaal Jeugd Voetbaltoernooi). Daarnaast was er een evenement op de Waalkade in Tiel en heeft de NL Drift Series twee eigen ronden op het Circuit Park Zandvoort georganiseerd. De NL Drift Series heeft afgelopen jaar wederom laten zien wat ze kan en wil voor de toekomst. Met demonstraties en promostands op vele locaties en evenementen als de TT Assen en City Racing Rotterdam, maar ook Festivals en Autosportevenementen op Zandvoort, Assen, Ter Apel en Almere, wordt de driftsport steeds bekender en toegankelijker voor autominnend publiek.

2nd Round @ Vredenburg Utrecht werd mede mogelijk gemaakt door:
ESLA Events, Federal Tyres, Rialto Verzekeringen, De Wild Multi Print Solutions en overige sponsoren van NL Drift Series OPEN DC.

Vergeet niet de NL Drift Series App te downloaden en onze Facebook pagina te liken om op de hoogte te blijven van onze events en te sparen voor een gratis drifttaxi rit en leuke prijzen!

Voor meer informatie en uitgebreide uitslagen, kijk op www.nldriftseries.nl.

NL Drift Series OPEN DC wordt gesteund door: Federal Tyres, Rialto Verzekeringen, Eurol Lubricants, De Wild Multi Print Solutions, Nathalie Events, Guerilla Exhausts, Doorenbos Evenementenservice, Clutch Masters, App Tomorrow, EKS Koffie, Orange Chiptuning, Polaroid, Ijssoft Webdesign & Software, Glashandel van ’t Hull, Sikkes & De Bruin vof, Boretti, Optimotor, Fineline Imports, 402 Automotive Events en Centipede Textiel Bedrukking.

Babe-box

Xtra

COLUMNS